Selecteer een pagina

 

Vanaf het moment dat we als jonge kinderen onze eerste stappen in het schoolsysteem zetten wordt in essentie onze verdere levensloop bepaald & begint het zogenaamde hokjes gedrag.

Al in groep 7 & 8 beginnen de CITO toetsen te beïnvloeden hoe onze verdere carrière zal verlopen. Dat blijft een vreemd idee, zeker als jij je beseft dat we het in dit geval hebben over kinderen van 10 tot 12 jaar.

Als je eerlijk bent: Wist jij al wat je wilde worden op die leeftijd? Volgens mij wilde ik op dat moment namelijk een brandweerman, voetballer bij het Nederlands elftal & superheld worden.

Iets later op de middelbare school moest vervolgens weer het vakkenpakket gekozen worden & wanneer de keuze bijvoorbeeld op een “exact” pakket kwam te liggen sloot je daarmee andere zaken zoals bijvoorbeeld tekenen direct uit. Zaken die wellicht de basis hadden kunnen zijn voor een hele andere carrière, richting of interesse.

Het is dus veilig om te stellen dat we al vroeg in hokjes geduwd worden & helaas blijft naarmate de jaren verstrijken ditzelfde gedrag zich vertonen. De “regels” die door anderen zijn vast gesteld gaan in essentie bepalen welk pad jij op latere leeftijd gaat bewandelen.


Een zoektocht

Als ik mijn persoonlijke pad  bekijk is dit aan het begin ook écht een zoektocht geweest. Ik was altijd het kleinste & jongste jongetje van de klas. Eind juli geboren & in Amstelveen (waar ik opgroeide) begon het schooljaar al in Augustus. Daarnaast ben ik een enig kind, dus ik moest als kind mijzelf leren vermaken, en dat deed ik dan ook met o.a. tekenen en urenlang muren (ken je die nog, met een bal eindeloos tegen een muur schieten).

Waar de andere kindjes gemiddeld een kop groter waren, en hun mondje al klaar hadden, spendeerde ik mijn schooldag het liefst met stilletjes dagdromen. Naar buiten kijken & wegdromen bij het schoolplein waarop gevoetbald & gebasketbald kon worden. Hele competities & scenario’s van het winnende doelpunt maken ver in de blessuretijd werkte ik in mijn hoofd af.

Antwoord geven op de vraag van de juf wordt natuurlijk lastig als Dennis Bergkamp net diep ging en klaar was om jouw voorzet met een ongelooflijke stift over de keeper te lobben.

En een CITO toets was toen maar iets stoffigs in mijn beleving. Een noodzakelijk kwaad of een hobbel die genomen moest worden, om maar weer het schoolplein op te kunnen.

Als jochie stond je niet stil bij de impact die de uitslag zou kunnen hebben op je verdere (school)carrière.

 

De weg van de minste weerstand

De tijd alleen & uren dagdromen vond ik als kind overigens heerlijk. Dat doe ik, nu ik bijna 35 ben, eerlijk gezegd nog steeds. Alle mogelijkheden en opties doornemen & daar vervolgens het beste plan van aanpak uit filteren.

Ik leerde mijzelf daardoor al vroeg goed kennen. Ik wist wat ik leuk vond, en wellicht nog belangrijker: wat ik niet leuk vond. Films kijken was toen bijvoorbeeld een grote passie en het was haast traditie om op zondag met mijn vader samen een film te kijken. Ik geloof dat we wel 100x de hele Star Wars serie hebben gekeken. Wat achteraf opvallend was dat films als Wallstreet & Glengarry Glen ross zoveel indruk maakte op mij als jochie van 14 a 15.

Die wereld van zakenmannen & verkoop interesseerde mij mateloos. Het duurde dan ook niet lang
voordat ik zelf mijn opwachting maakte op een sales vloer. En dat was direct een schot in de roos.

Gewapend met een headset voerde ik mijn eerste koude sales gesprekken voor het toenmalige BRC (Business Reservation Centre, wat inmiddels is uitgegroeid tot ‘weekendjeweg’ & Bookit) in een groot kantoor in Amstelveen & de adrenaline gierde door mijn lijf.

De rush die ik kreeg was verslavend & nadat ik mijn eerste sales manager in actie zag wist ik het zeker “dat ga ik doen als ik later groot ben!”

De schoolcarrière was aan de andere kant niet bepaald een schot in de roos te noemen, want als stil & jong dagdromertje kreeg ik al snel het advies om maar MAVO te gaan doen. Ik was tenslotte jong genoeg om daarna nog aan te sluiten op deHAVO, mocht ik dat op latere leeftijd willen & misschien zou ik wel ondergesneeuwd worden als ik nu al in dat HAVO klasje terecht zou komen.

Helaas koos je er toen voor, op advies van de leerkrachten, om de weg van de minste weerstand te nemen en maar de MAVO te gaan doen. Dat hier echter geen enkele uitdaging in bleek te liggen & 4 jaar later het diploma werd gehaald zonder ook maar één boek te hebben opengeslagen is nu wel iets wat ik wellicht anders had gedaan, mocht ik dat overnieuw doen.

 

The search continues

Toen ik later toch naar de HAVO ging, met al 4 jaar van geen huiswerk maken of boeken leren in de vingers, bleek dit nogal een overgang te zijn. Je bleek tijdens een studie dus wél echt boeken open te moeten slaan en huiswerk te moeten maken. Wie had dat gedacht?!

En je zal begrijpen dat de leerkrachten niet al te enthousiast waren over de carrière mogelijkheden van een ongemotiveerde leerling die als motto had “een 5,5 is ook een voldoende”.

Toch modderde we er ons doorheen, al was het maar om de poort te openen naar die studie Commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Tsja, welke verkoper in de dop droomt niet weg bij een opleiding waar “commercieel” in de titel staat!?

Ik trok me niets aan van de adviezen van die HAVO leraren, want ik wist heel goed wat ik leuk vond, waar ik goed in was & wat ik wilde worden; Sales manager! En die studie commerciële economie ging mij daar weer een stapje dichterbij brengen.

De verkooptijger die zijn klauwen verloor

Na jaren van targets najagen, koude klanten bellen & langs gatekeepers komen gebeurde er echter iets vreemds. Die rush die ik voelde van een klant of een target binnenhalen ebde weg. De kick van een verkoop werd minder & dat is nogal een dingetje als verkoper zijnde.

Ik had op dat moment het geluk dat mijn toenmalige werkgever, Reed Business, genoeg doorgroei mogelijkheden bood en ik mij inmiddels van account manager op had weten te werken naar teamleider, waarin ik mijn eigen team van verkopers aanstuurde. De titel sales manager op mijn visitekaartje kwam in zicht en dat was uiteindelijk het doel dat ik aan het najagen was als jongen van 23.

Het mooie van deze functie was dat die kick die ik aan het verliezen was van zelf een target halen werd vervangen door de grotere kick van een teamlid zijn/haar target of deal binnen helpen halen. Kennis delen en dan succesvol toegepast zien worden, dat werd de kick voor mij en daar ben ik in de loop der jaren nooit aan gewend geraakt. Dat vind ik nog steeds prachtig!

Iedere keer als je het enthousiasme ziet van iemand die zijn doelen bereikt door tips die jij hebt gegeven, dat is een onbeschrijflijk gevoel.

Niet lang daarna was mijn toenmalige droom dan ook een feit: Sales Manager stond op mijn visitekaartje. Maar het was niet de overwinning die ik al die jaren voor ogen had. Als jongen van 25 zat ik inmiddels 10 jaar in het sales vak & weet je waar jij je mee bezig moet houden als sales manager……? nog meer SALES!

Het was voor mijn gevoel te eenzijdig & meer van hetzelfde. Alsof je al 10 jaar lang elke avond aardappelen voorgeschoteld kreeg & ineens realiseerde dat de aankomende jaren er ook uitsluitend aardappelen op het menu staan! De aardappelen kwamen mij zeg maar de strot uit.

En wat doe je dan?

Misschien werden de aardappels in andere omgevingen wel anders bereid? Dus ik besloot mijn horizon te verbreden & nieuwe werkgevers (of zoals ze dat zo mooi zeggen; uitdagingen) te zoeken.

Maar na verschillende opdrachtgevers waarin ik als Sales Manager actief was kwam ik erachter dat aardappelen toch in veel gevallen “gewoon” aardappelen blijven, hoe je ze ook bereid.

De ommekeer

Na een zoektocht naar mijn ideale recept vielen opeens alle puzzelstukjes op zijn plaats toen ik de kans kreeg om ondernemers te gaan coachen bij de coachingsorganisatie van Eelco de Boer: Winst.nl.

De ondernemers met al hun onderlinge verschillen & businessmodellen bleken de ideale ingrediënten te zijn voor mijn persoonlijke succesrecept. Geen dag, geen ondernemer & geen uitdaging blijkt hetzelfde te zijn en juist daar kan ik al mijn passie, ervaring & expertise in kwijt!

Na met veel plezier mijn functie daar te hebben vervuld & deel te hebben mogen uitmaken van verschillende mastermind groepen binnen Winst was dan de tijd ook echt aangebroken om op eigen benen te staan & zelf mijn passie uit te gaan dragen.

Jerry van Staveren Business Coach was geboren


Laat je dus niet in een hokje duwen

De “samenleving” of mensen die niet echt weten wat er in jouw hoofd omgaat of weten wat jouw werkelijke passie is gaan eigenlijk bepalen in welk hokje jij komt te zitten. En het gekke daaraan is: als maar genoeg mensen dat bevestigen ga je dit zelf ook haast geloven.

“Hij is introvert, dus hij zal wel nooit een cabaretier kunnen worden” of “zij had een onvoldoende voor haar wiskunde examen, dus een carrière als boekhouder kan ze wel vergeten”. Dat een carrière als boekhouder haar het gelukkigst zou maken & ze daar echt haar passie in kwijt zou kunnen wordt niet bij stil gestaan door deze buitenstaanders.

“De beste manier om je toekomst te voorspellen is om hem zelf te creëren”


Heb jij het gevoel dat het hokje waar je in zit te klein voor je is? Denk je liever niet na over de toekomst, omdat het idee van dit zelfde werk nog jaren doen te beklemmend voor je is? Voelt je huidige functie aan als een dwangbuis?

Voelt vrijdag 17:00 eerder als een bevrijding & maandagochtend 9:00 als een straf? Dan is het wellicht een idee om eens de tijd te nemen om uit te zoeken wat je eigenlijk nou echt wil doen met de rest van je leven…

 “Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen ”
– Albert Einstein

Vervul je jouw volledige potentie wel & doe je op dagelijkse basis datgene waar jij oprecht gelukkig van wordt? Wees eerlijk tegen jezelf als je die vraag beantwoord….

En als het antwoordt nee is, maar jij je toch afvraagt wat het dan wél is waar jij voor in de wieg bent gelegd, dan hoef je eigenlijk niet veel verder te zoeken om jouw antwoord te vinden.

Het antwoord op die vraag is namelijk veel simpeler dan je in eerste instantie denkt & helaas maken we het voor onszelf in veel gevallen te moeilijk. We leggen ons vaak neer bij het hokje dat voor ons gekozen is, houden ons vast aan de “veiligheid” & “comfort” die de huidige baan ons biedt & denken niet verder na over het feit dat er wellicht nog een hele andere carrière op ons zit te wachten.

Het antwoord kan namelijk gefilterd worden, zoals je goud kan vinden door modder door een zeef te filteren, als jij jezelf de volgende vragen stelt:

  • Waar wordt je gelukkig van?
  • Wat is je passie?
  • Waar ben je goed in?
  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Waar vragen mensen jouw advies om?
  • Waar kan je ook daadwerkelijk inkomen mee verdienen?

Je komt daarmee in jouw ‘sweet spot’ te zitten. Die magische plek waarop jouw expertise, passie & ervaring samen komen, op een manier dat je er ook daadwerkelijk een inkomen mee kan verdienen. En wellicht belangrijker: Oprecht gelukkig van wordt!

Deze sweet spot, of jouw ideale succesrecept, hoeft niet eens voor iedereen duidelijk te zijn, als jij hem zelf maar weet & voelt. Het wordt jouw stip aan de horizon waar je naartoe kan werken, en beperk jezelf daar niet in! Droom groots, want je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een succesvolle business mee op te bouwen.

Dat bewees Casey Neistat (s’werelds grootste youtuber, met ruim 3 miljoen abonnees) vorige maand maar eens te meer tijdens zijn presentatie bij THE NEXT WEB, het grootste tech & startup event in Nederland. Als jij je passie volgt, en je niets aantrekt van anderen, dan kan het niet anders dan dat ook jij een succes wordt!Laat je dus niet in een hokje duwen, maar ga op zoek naar jouw sweet spot & verander de rest van je leven!

 


SUCCES
!

 ► Wil jij met Jerry sparren over jouw business, neem dan hier contact op:

http://jerryvanstaveren.nl/brainstorm/

——————————————————————————————
Jerry van Staveren (Amsterdam 1981) is een gepassioneerde Business Coach.

Zijn fulltime business bestaat uit het begeleiden & ondersteunen van ambitieuze ondernemers die het volgende niveau willen bereiken met hun onderneming, maar daarin een knelpunt ervaren.

Dit knelpunt kan o.a. worden ervaren in tijd, omzet, strategie of simpelweg voldoening. 

Het zijn de ondernemers die de transitie van Hard Werken naar Smart Werken willen maken & de maximale potentie uit hun business willen halen.

Jerry bezit ruim 15 jaar ervaring in sales & coaching en heeft deze ervaring opgedaan als business coach bij o.a. Winst.nl (van Eelco de Boer & Tonny Loorbach) & als Sales Manager bij partijen zoals Reed Elsevier, Kenwood & Metro Cash and Carry. 

Naast zijn werkzaamheden als Business Coach is hij op wekelijkse basis een actief blogger, om zijn kennis & expertise te delen met de rest van de wereld, om zodoende andere ondernemers verder te helpen. Dat doet hij op 4 pijlers: Verkoop, Marketing, Strategie & Structuur.

Meer hierover vind je hier: http://jerryvanstaveren.nl/blog/

Tevens is hij gastblogger voor website’s als internetsuccesgids (met het nr1 marketing programma in PayPal) & actief als spreker voor onder andere de ondernemersopleiding van de Hogeschool van Amsterdam.

Een beeld van zijn achtergrond & drijfveren is te krijgen via het interview met Internet Succes Gids: https://www.internetsuccesgids.nl/jerry-van-staveren-interview/

Of via het nummer 1 business podcast van Studio Maestro: http://studiomaestro.nl/boost-your-sales-met-jerry/


Vind Jerry hier:

Website: http://jerryvanstaveren.nl/
Email: Jerry@jerryvanstaveren.nl
Facebook: https://www.facebook.com/jvsbusinesscoach/
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/jerryvanstaveren

Snapchat: jerryvstaveren
Instagram: https://www.instagram.com/jerryvanstaveren/