Wat wil je later worden?
Het is een vraag waar je in je jeugd niet aan ontkomt. Aan alle kinderen wordt deze vraag tenslotte regelmatig gesteld.
Maar uit recent onderzoek blijkt dat minder dan één op de vijf kinderen uiteindelijk het beroep krijgt waar hij of zij als kind al van droomde.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vroeg in het schooljaar 1999-2000 aan ongeveer 20.000 brugklassers wat ze later wilden worden. Iets meer dan de helft had daar toen wel een redelijk goed beeld van.
Achttien jaar later is onderzocht wat die “brugpiepers” van toen nu daadwerkelijk aan het doen zijn.
Realistisch
De 20.000 elf en twaalfjarigen die door het CBS toentertijd werden ondervraagd hadden voor het grootste gedeelte vaak realistische toekomstplannen.
De meeste tieners kozen voor een gangbaar beroep en in de meest genoemde beroepen kwamen dan dingen als astronaut, profvoetballer of filmactrice ook nauwelijks voor. Uiteraard werden er af en toe wel fantasierijke beroepen genoemd zoals iemand die aangaf huurmoordenaar te willen worden of een eigen maffiakartel te willen opzetten. Maar toch bleken deze tieners vaak voor een meer realistisch beroep te kiezen.
Bij de vmbo’ers waren de beroepen kapper en automonteur het populairst terwijl de leerlingen op de Havo vooral droomden van een leven als meester/juf of architect. Bij leerlingen aan het vwo stonden dierenarts en piloot het hoogst op het verlanglijstje.
Slechts 18 procent van die brugklassers is twintig jaar later uiteindelijk bij het droomberoep terechtgekomen. Ligt dat aan het feit dat ze als volwassenen concessies hebben gedaan of door het simpele feit dat pubers zo ongeveer per dag van mening veranderen?
Bovendien moet je in mijn ogen op die leeftijd nog ontdekken waar je oprecht goed in bent, waar je energie van krijgt en in welke samenstelling jij het best tot je recht komt
Gerelateerd: http://jerryvanstaveren.nl/mijn-meest-persoonlijke-blog/
Theorie versus praktijk
Dat er een groot verschil zit tussen de theorie en uiteindelijke praktijk wordt onderstreept door een van de ondervraagde leerlingen. Ten tijden van het onderzoek wilde hij graag timmerman worden.
Maar na de opleiding te hebben gevolgd ging hij vier dagen in de week aan de slag als timmerman en kwam toen tot de schrikbarende conclusie dat hij zichzelf dit niet meer tot zijn 67e zag doen. Hij gaf aan “In de zomer is alles leuk en aardig, maar in de winter of tijdens regen moet je er ook staan. Dat vond ik echt minder”
Dit zelfde verhaal gaat natuurlijk ook op voor heel veel ondernemers. In theorie verleidt de glans van ondernemerschap veel mensen, echter wanneer ze het in de praktijk moeten brengen blijkt het allemaal niet zo glansrijk te zijn.
“People only see the public glory, never the private sacrifices”
De opkomst van social media heeft dit beeld van ondernemerschap nog eens versterkt en steeds meer werknemers jagen daarom nu hun “droombaan” na door de sprong naar ondernemerschap te wagen. Maar voor je die sprong neemt, adviseer ik je: doe eerst je huiswerk.
Ondernemersrisico
Een goed inkomen, waar je in ieder geval van kan rondkomen, is namelijk niet voor iedere zzp’er weggelegd. Eén op de tien zzp’ers loopt zelfs het risico op armoede, althans dat zegt het onderzoek uitgevoerd door het CBS.
Het risico-op-armoedepercentage onder de 886 duizend zzp’ers is 9,4, zo blijkt het uit CBS-rapport ‘Armoede en sociale uitsluiting 2018’. Voor de 7,3 miljoen werkenden tussen de 15 en 75 jaar ligt dit percentage “slechts” op 3 procent.
De verklaring is hiervoor, zo stelt het CBS, dat zzp’ers in vergelijking met werknemers minder profiteren van het economisch herstel dat begin 2014 inzette.
Onder armoede verstaat het CBS overigens ‘mensen die onvoldoende inkomen genereren om een bepaald consumptieniveau te realiseren dat in Nederland als minimaal noodzakelijk wordt geacht’. In 2016 lag de armoedegrens voor een alleenstaande op 1030 euro per maand.
Het armoederisico voor zzp’ers wordt verder vergroot doordat zzp’ers minder voltijdswerken. En vaak geldt: minder uren, minder inkomsten.
Zzp’ers investeren daarnaast minder vaak in een sociaal vangnet, dat wil zeggen een arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioenvoorziening.
Een droombaan draait vooral om jouw behoeften
Nico van Yperen (hoogleraar psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen) doet al jarenlang onderzoek naar de verschillende werkomgevingen en wat een droombaan maakt.
“De een heeft het meeste baat bij een 9-tot-5-baan waarin alles is vastgelegd terwijl de ander zich in zo’n keurslijf niet goed voelt. Je moet proberen een werksituatie te creëren die tegemoetkomt aan jouw specifieke psychische behoeften’
Een droombaan is een baan waar je jouw talenten kunt inzetten op een manier waarop anderen er ook iets aan hebben. Het is daarmee een van de snelste manieren naar geluk en succes. Bij een droombaan krijg je het gevoel dat werk geen werk is, maar een expressie van wie je bent.
Werk is na liefde het mooiste wat je als mens te bieden hebt. Werk is zeg maar liefde in actie. Als je van jouw werk energie krijgt en het gevoel dat je helemaal tot je recht komt.
Energie krijgen is belangrijk. Als je kijkt naar de definitie van werk, dan lijkt werk iets wat moeite kost. Een droombaan daarentegen hoort geen moeite te kosten.
Fysiek misschien wel, maar niet in jouw energiebalans.
Wat nu
Wat je moet doen om jouw droombaan te vinden is simpelweg onderzoeken wat je te bieden hebt en waar je energie van krijgt. Stel niet de vraag “wat wil ik?” maar juist “wat heb ik te bieden?” want je droombaan is in essentie gewoon doen wat je te bieden hebt.
Iedereen is uniek en heeft daarom zijn eigen unieke droombaan. Jouw droombaan is daarom net een puzzeltocht waarin je de puzzelstukjes voor jouw ideale situatie verzamelt.
Een droombaan is niet statisch, je droom blijft tenslotte niet hetzelfde van je vijfde tot je zeventigste. Ik doe nu bijvoorbeeld dingen waarvan ik tien jaar geleden niet had gedacht ze te doen.
Het is een dynamisch proces, een work in progress, maar ten allen tijden jouw droom.
Kijk waar jouw kwaliteiten tot zijn recht komen, waar je engergie van krijgt & Go for it
kom In contact
+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl