Ondanks dat we het idee hebben dat we alle keuzes gedurende onze dag heel bewust maken, is de waarheid dat we het meeste “gewoon” op de automatische piloot leven. Gewoontes dicteren daarbij 45% van onze dag.
Hoe goed of succesvol jij je leven leidt is dan ook grotendeels afhankelijk van jouw (aangeleerde) gewoontes.
Je bent even kort gezegd wat je op dagelijkse basis doet. Dat wist Aristoteles zo’n 2350 jaar geleden al:
“We are what we repeatedly do. Excellence then is not an act, but a habit”
Onderschat de kracht van je gewoontes en dagelijkse routine dan ook zeker niet. Bijna de helft van je gewoontes zijn iedere dag hetzelfde omdat we in feite continu dezelfde handelingen uitvoeren. Dit werd overigens bewezen door recent onderzoek aan Duke University. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat vaste gewoontes zo’n 45% van onze dag vullen.
Denk hierbij aan activiteiten als je ochtendritueel van douchen-aankleden-ontbijten, surfen op het internet, autorijden, sporten of koken. We doen het allemaal (deels) op de automatische piloot.
Op zich niets mis mee natuurlijk, anders zou je de hele dag over alles heel bewust moeten nadenken en ik hoef je vast niet te vertellen hoeveel energie dat kost.
Automatiseren is dus niet alleen iets voor op de werkvloer, maar ook iets wat jij onbewust doet in jouw dagelijkse activiteiten.
HOE IK EEN WORKSHOP GAF MET EEN OORTJE IN⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Als we praten over verandering, praten we dus eigenlijk over het aanleren van nieuwe gewoontes. John Maxwell zei ooit:
“You’ll never change your life until you change something you do daily. The secret of your success is found in your routine”
Wat hij er niet bij verteld is dat veranderen een lange adem vraagt: een “nieuwe gewoonte installeren” kost je 62 dagen!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gek idee als je daarover nadenkt: Wanneer je iets 62 dagen lang doet is het opeens onderdeel van jouw routine. Dan doe je het op de automatische piloot en voer je het achteloos uit.
Hoe achteloos dit proces is werd mij pas duidelijk tijdens één van mijn workshops. . .
Maar dan moeten we even terug in de tijd: naar mijn tijd bij MediaMarkt om precies te zijn! Daar wordt door het management onderling gecommuniceerd via een oortje (ja, zo’n porto). Heel handig als er akkoorden moeten worden gegeven, er (vertrouwelijke) informatie moet worden gedeeld of je simpelweg extra hulp wilt inschakelen.
Toen ik net bij MM begon koste het mij veel moeite om te wennen aan dat ‘oortje’. Laat staan hem eind van de dag uit te zetten en in de oplader te doen. Maar daar was ik niet de enige in: Een onvervalst hoofdpijndossier, die “oortjes”!
De oplossing? Heel bewust er mee bezig zijn! En na een tijdje was het als bij toverslag een automatisme geworden. Onderdeel van mijn dagelijkse routine en hoefde ik er niet langer over na te denken.
En die bewuste dag ging het niet anders. Op naar het kantoor, oortje uit de oplader en de winkelvloer op! De ‘troepen’ toespreken en daarna snel door naar de HvA, want de startups zouden die middag een workshop van mij “krijgen”.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wat ik tijdens zo’n workshop vooral doe is cases uit het publiek trekken en die als basis gebruiken om de deelnemers echt verder te helpen. Niet alleen zenden en een schot hagel doen in de hoop dat we ons doel raken, maar juist met scherp schieten door het over hun situatie, hun doelen, producten en oplossingen te hebben! Heerlijk!
Aan het eind doe ik altijd een Q&A en ik val niet vaak stil bij een vraag, maar “waarom heb je een oortje in?” moest ik mijzelf toch écht even door achter mijn oor krabben.
GEWOONTE…
GEWOONTES DRAAIEN OM WILSKRACHT
Nieuwe gewoontes aanleren is niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat je weet wat je doet. Je wil je nieuwe gewoonte tenslotte niet alleen aanleren, maar ook langdurig volhouden. Doe je dat niet bewust, dan verval je gemakkelijk na verloop van tijd weer in je oude patronen.
Maar wil je nieuwe gewoontes aanleren? Volg dan de volgende stappen en houdt rekening met het feit dat dit allemaal samenhangt met jouw wilskracht.
Stap 1: Bepaal je einddoel
In de psycho-wetenschap noemen ze dit een ‘macro doel’. Het gaat allemaal om ‘weten waar je naartoe werkt’. Je macro doel is zeg maar de finishlijn.
Als je namelijk niet weet waar de eindstreep ligt, dan kun je daar ook nooit naartoe werken.
Wil je over een halfjaar een marathon kunnen rennen? 10 kilo afgevallen zijn? Over een jaar een boek geschreven hebben? Denk gerust groot, maar houd het wel realistisch en concreet.
Stap 2: (Wellicht belangrijker dan stap 1): stel de tussenstappen vast die je naar het einddoel gaan brengen en begin simpel.
Breek het op in kleinere stappen en start zo simpel mogelijk. Houd je daarna elke dag aan deze ‘micro-quotas’. Blijf daarmee elke dag kleine stappen richting je einddoel zetten.
Het macro-doel gaat je namelijk niet helpen om je goede gewoonte in stand te houden. Je einddoel kan namelijk overweldigend werken en ervoor zorgen dat je snel zal opgeven. Daarom is het essentieel om je doel op te delen in deze kleinere ‘micro-quotas’.
Dit zijn kleine haalbare stappen die je zet om uiteindelijk tot dat grotere doel te komen.
Je wil over een halfjaar bijvoorbeeld de marathon van New York lopen (macro doel). Dan wil je er over een maand 10 kilometer kunnen rennen (micro quota), over twee maanden 20 (nog een micro quota), enzovoorts.
Je eerste micro-quota is dan bijvoorbeeld 3 kilometer aan het eind van de week en vandaag nog een loop van 1km volbrengen! Dus start vandaag nog met het rennen naar dat einddoel.
“Maak het jezelf zó makkelijk dat het bijna onmogelijk is om het niet te doen.”
Het belangrijkste bij het aanleren van een nieuwe gewoonte is namelijk ervoor zorgen dat je het niet na 1 of 2 keer al zat bent en opgeeft.
Je moet goed uit die startblokken komen, maar je hoeft niet meteen de marathon te volbrengen. Dan ben je namelijk zo weer uitgerend.
Begin eens rustig stap voor stap vooruit te sjokken. Op jouw tempo, op jouw manier.
Dit heeft alles te maken met het opbouwen van wilskracht en momentum. Jouw wilskracht heeft namelijk maar een beperkte spanne. Het is eigenlijk net als een spier. Die raakt snel uitgeput wanneer je hem overbelast of te veel gebruikt.
Je moet de spier eerst trainen, door telkens nét iets meer hooi op je vork te nemen en hem op die manier rustig te laten wennen aan deze nieuwe situatie.
Een nieuwe gewoonte aanleren heeft nou eenmaal tijd nodig. En die mag je er ook voor nemen! Rome is tenslotte ook niet binnen een dag gebouwd!
Want onthoud: je gewoonten bepalen de helft van je leven!
SUCCES
kom In contact
+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl