Iedere keer wanneer een baas zich gedraagt als dictator, de werknemers kleineert, publiekelijk voor schut zet of ontslaat wanneer zij de gevestigde orde uitdagen creëer je een giftige werkomgeving.

En dat is niet alleen door het slechte gedrag van “de baas” maar juist omdat dit gedrag een omgeving creëert waarin angst regeert, Een omgeving waar mensen geïntimideerd zijn, niet langer hun mond opendoen en bereidt zijn om collega’s voor de leeuwen te gooien om aan de goede kant van zulke leiders te blijven.

Zo’n giftige cultuur zal het bedrijf van binnen uithollen, het personeel verlammen, de productiviteit drastisch verminderen en creativiteit verstikken.

Meer dan ooit zullen leiders de cultuur van de werkplek serieus moeten nemen.

Een goede cultuur maakt namelijk vaak het verschil tussen het behouden van jouw beste werknemers of het falen van jouw bedrijf.

Jouw beste personeelsleden zullen namelijk niet aarzelen om het bedrijf te verlaten wanneer ze worden geconfronteerd met een giftige werkomgeving.

De grootste zorg voor iedere organisatie zou dan ook moeten zijn wanneer hun meest gepassioneerde mensen ineens stil worden en niet langer betrokken zijn bij het bedrijf, want de cijfers liegen er niet om:

Bijna 68% van de medewerkers voelt zich niet betrokken bij de organisatie. Ze checken zich elke dag fysiek in maar voelen zich emotioneel niet betrokken.

Een gemiste kans want medewerkers die trots zijn op hun werk en zich verbonden voelen met de cultuur en waarden van het bedrijf werken harder en efficiënter.

Het is geen hogere wiskunde dat dit leidt tot meer succes van jouw bedrijf. 

Cultuur is bepalend

De voordelen van een sterke cultuur spreken voor zich, maar worden tevens ondersteund door de resultaten uit verschillende onderzoeken.

  • 30% toename in prestaties
  • 50% besparing op loon’ en wervingskosten
  • 756% verhoging van het nettoresultaat

En buiten de cijfers weten we allemaal diep van binnen dat we ons beste werk verrichten wanneer we ons veilig, ondersteund en geïnspireerd voelen.

“Als je mensen inhuurt om een baan in te vullen, werken ze voor je voor geld. Maar als je mensen inhuurt die geloven in wat jij gelooft en waar jij als organisatie voor staat, werken ze voor je met hun bloed, zweet en tranen.’ – Simon Sinek

De grootste uitdaging van een goede bedrijfscultuur is dat deze continu aan verandering onderhevig is en dus altijd aandacht nodig heeft. Of je hier nu net mee begint of al jaren stevig mee op weg bent, cultuur is ten allen tijden een ‘work in progress’.

Het is een constant proces van verbinding, actief luisteren en duidelijk communiceren met iedereen binnen de organisatie.

Ga dus vooral geen gedragsregels vastleggen waar mensen zich koste wat het kost aan vast moeten houden. Cultuur is nu eenmaal geen vastomlijnd begrip en is niet bedoeld om mensen te verstrengelen.

Het is een flexibel fenomeen dat verandert door tijd en sociaal gedrag binnen de organisatie. Er moet constant rekening mee worden gehouden en aan gewerkt worden. Altijd…

Maar hoe weet je of je een giftige werkplek aan het creëren of in stand aan het houden bent?

10 voortekenen van een giftige werkplek

  1. Ideeën, feedback of opmerkingen van werknemers worden niet serieus genomen en op de grote hoop gegooid.
  2. Micro-management! Er wordt geen autonomie gegeven aan werknemers bij het uitvoeren van hun werk en er is een hoge mate van (sociale) controle.
  3. De schuld wordt standaard bij het personeel gelegd en strafmaatregelen vanuit het management zijn eerder regel dan uitzondering.
  4. Overmatig ziekteverzuim, burn-outs en verhoogde niet-aflatende werkstress.
  5. Overwerken wordt eerder verwacht dan dat het een uitzondering is.
  6. Weinig interactie tussen werknemers en management en wanneer dit bij hoge uitzondering toch plaatsvindt is dit vaak onder gespannen sfeer.
  7. Roddelen over collega’s en sociale “kliekjes” binnen het bedrijf.
  8. Bepaalde werknemers worden voorgetrokken en sprake van “vriendjespolitiek”.
  9. Agressief of pestgedrag onder de werknemers.
  10. De kernwaarden zijn eerder een richtlijn te noemen en worden niet (na-)geleefd binnen de organisatie.

Herken jij één van deze symptomen? Dan is jouw volgende vraag waarschijnlijk direct ”Wat is de remedie hiervoor?”

Hoewel “giftige bedrijfsculturen” vaak het resultaat zijn van heel veel factoren, is het in de basis vaak een combinatie van slecht leiderschap en medewerkers die de cultuur beïnvloeden, in stand houden of negeren.

Het begint daarbij met degenen die bovenaan in de organisatie staan. Leiders hebben een voorbeeldfunctie en moeten naar de rest van de organisatie laten zien (en uitstralen) wat respect, integriteit, authenticiteit, waardering, empathie en vertrouwen precies inhoudt.

Hun voorbeeld doet volgen en tekenen van giftige culturen negeren of in stand houden is daarbij net zo bezwaarlijk als zelf de oorzaak zijn voor deze giftige culturen.

Giftige werkculturen vertegenwoordigen daarnaast een flinke kostenpost. Ongelukkige en ontslagen medewerkers kosten bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s aan verloren inkomsten, schikkingen en andere soorten financiële schade.

Het is daarom van belang om vast te stellen of er een giftige werkomgeving bij jou op kantoor is of dat deze kan ontstaan. Win informatie in, creëer een duidelijk stappenplan en zet door.

Dit kan betekenen dat je “giftige” managers moet opleiden, trainen, verplaatsen of zelfs moet kwijtraken. Laat duidelijk aan de rest van de medewerkers zien die jij ze belangrijk vindt en maak je sterk voor de verbetering van hun werkomgeving.

Zorg er daarnaast voor dat nieuwe medewerkers goed op de hoogte zijn van de filosofie, waarden en missie van de organisatie. Dat ze bij binnenkomst worden opgeleid over het dagelijks reilen en zeilen binnen het bedrijf.

Hoe doe je dat?

Eigenlijk heel simpel. Denk bijvoorbeeld aan een “medewerkers handleiding” of een “buddy” die nieuwe medewerkers rondleidt en ondersteunt tijdens die eerste spannende dagen op kantoor.

Niemand kan tenslotte beter over de cultuur vertellen, dan iemand uit de organisatie zelf! En vergeet vooral niet de focus te leggen op hoe deze cultuur uitgedragen behoort te worden naar de buitenwereld. Je wilt tenslotte dat klanten zich aangetrokken voelen tot de organisatie en steeds weer terugkomen.

Maar wat jouw keuze ook is: blijf communiceren met je medewerkers en blijf in verbinding. Maak duidelijk wat wordt verwacht en houd je cultuur scherp in het vizier, want het analyseren en verbeteren stopt nooit.

De werknemers kunnen de grootste troef van een bedrijf zijn, maar het hangt allemaal af van hoe ze worden behandelt en hoe zij de werkplek ervaren. Tevreden werknemers kunnen ambassadeurs en voorvechters zijn voor het bedrijf. Zeker wanneer ze enthousiast zijn worden ze de ultieme reclame voor jouw organisatie.

Denk maar aan alle klanten, vrienden en toekomstige medewerkers met wie ze vol passie vertellen over het bedrijf.

Maar de vraag is: Kunnen medewerkers hun talenten volledig tot bloei laten komen binnen jouw bedrijf of worden hun talenten slechts gesmoord of vergiftigd door de cultuur?

Aan jou de vraag. . .

kom In contact

+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl

MIJN CORE-BUSINESS