Selecteer een pagina

Zo vlak voor de feestdagen wil ik een onderwerp behandelen dat ik bij veel ondernemers ervaar en waar ik zelf ook mee worstel. Het is een punt dat aan ons knaagt en ons veel energie kost.

Het is de drang die wij als ondernemers voelen om te ontwikkelen, te verbeteren, te optimaliseren en te creëren.

Continue zijn we bezig om onze dienstverlening, ons product of onze positionering te optimaliseren, onze dienstverlening & klantvriendelijkheid te verbeteren en om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. Alles om het volgende niveau te halen met onze business.

Het mooie hieraan is dat onze business ook echt onze passie is. We staan ermee op & we gaan ermee naar bed.

Terwijl al onze vrienden, familie, kennissen en collega’s lekker van hun weekend aan het genieten zijn zijn wij nog druk bezig met onze business. Als we in bed liggen schieten de ideeën nog steeds door ons hoofd en we ervaren ook echt druk als we een dag niet aan de business besteden.

We vergeten daarbij vaak een belangrijk punt:

Ons werk is nooit klaar

We kijken doorlopend naar de toekomst, naar de horizon. We zijn onze droom of het doel dat we in ons hoofd hebben aan het najagen. Vakanties, vrije tijd en aandacht voor andere zaken komen voor ons gevoel later wel aan bod

Gevangen in je business

Het antwoord dat veel ondernemers geven als je ze vraagt waarom ze voor zichzelf zijn begonnen is vrijheid. Je eigen ding doen, aan niemand verantwoording afleggen en zelf je tijden indelen. Heerlijk!
Het resultaat van deze vrijheid is echter vaak dat ondernemers juist gevangen zitten in hun business. Ze maken lange dagen, zijn continue met de toekomst bezig (waardoor ze nooit echt aanwezig zijn in het heden) en offeren hun sociale leven op om hun droom te realiseren.


Ik werk op dit moment samen met een ondernemer die een eigen opleidingsinstituut heeft. Echt een dame van de oude stempel, die werkt als een paard. Werkdagen van 12 tot 15 uur zijn haar niet vreemd en daardoor heeft ze in 7 jaar tijd een geweldige opleiding uit de grond weten te stampen. Daarin leid ze leraren op en heeft ze haar cursussen onderscheidend weten te maken van de rest van de markt.

Je zou haar haast opgejaagd kunnen noemen als je het moordende tempo ziet waarmee ze werkt en beseft hoeveel ballen ze in de lucht houdt. Continue bezig met ontwikkeling, het volgende niveau en verbetering van de dienstverlening.

De andere kant van deze ijzeren arbeidsethos is dat ze in die 7 jaar nog geen dag “vrij” heeft genomen.

Continue was ze bezig om het ene tijdrovende project met het andere tijdrovende project op te volgen. Na 7 jaar was de conclusie dat haar “batterij” letterlijk leeg was en zelfs toen we dit vast stelden bleef ze nog steeds naar de horizon kijken omdat het “daar” voor haar gevoel anders zou worden en ze dan wel vrije tijd zou nemen of krijgen.

Wat ze vergat is dat je als ondernemer geen vrije tijd of vakantie krijgt, die moet je nemen!

Dat is overigens iets waar ik mijzelf ook op vang, maar ook herken bij veel andere ondernemers. We kijken altijd naar de toekomst, naar de horizon en daar werken we naartoe. “Als ik dit afmaak dan…” of “over 6 maanden als het rustiger is dan….”

Het probleem daarmee is alleen, zoals eerder aangegeven: Ons werk is nooit af.

We kijken continue naar de horizon, naar de toekomst. We leven daardoor in de toekomst en niet in het heden. Maar wat moeten we dan wel doen om die batterij opgeladen te houden en in het heden aanwezig te zijn?

Wat is het pad naar vrijheid?

Dit is wellicht de meest simpele tip die ik je ga geven, maar daarentegen wat goed is hoeft niet moeilijk te zijn. Het pad naar vrijheid & een opgeladen “batterij” ligt in één simpele oplossing: PLANNING

Als ondernemers kunnen we in veel gevallen heel druk zijn met druk zijn.

Maar heb jij jezelf wel eens kritisch afgevraagd of al die zaken waar je zo druk mee bent (en die je jouw heden kosten) daadwerkelijk bijdragen aan het huidige succes van je business? Of doe je gewoon de dingen die je deed?

Daarnaast speelt er een ander interessant fenomeen mee:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Parkinson

De wet van parkinson stelt dat het werk dat er voor nodig is om een taak af te ronden uit dijt naar de tijd die jij ervoor genomen hebt. Dat wil dus zeggen dat als jij een project wil starten en voor de afronding hiervan 2 maanden neemt, de afronding ook daadwerkelijk 2 maanden zal innemen.

Neem je hier 1 maand de tijd voor, dan zal datzelfde project hoogstwaarschijnlijk in 1 maand afgerond zijn. Moet je dus eens voorstellen hoeveel tijd er in dat zelfde project gaat zitten als je hier helemaal geen deadline aan hangt….

Wat moet je doen?

Zoals met alle andere afspraken in je business is het een kwestie van inplannen.

Kijk naar wat jij belangrijk vind en wat je vind dat jou business jou moet opleveren. Wil je meer tijd met je kinderen? Wil je een lange reis maken door Azië? Wil je elke donderdagavond uit eten zonder aan de business te denken? Of wil je simpelweg een dagje vrij hebben om niks te doen?

Plan het in!

Leg het vast in je agenda en werk er naartoe. Het vreemde is dat wanneer wij dit als een “zakelijke” afspraak inplannen en daar naartoe werken we ook echt de business even los kunnen laten en in het heden aanwezig kunnen zijn. Oprecht genieten van die “vrije” tijd.

Wil je meer weten over deze principes dan is het wellicht een waardevolle tip om je boekenkast voor deze kerst aan te vullen met: The 4 hour work week van Tim Ferriss.

Tim Ferris geeft praktische tips over o.a.:

  • De 80/20 regel van Pareto en dit consequent toe te passen. In je werk, op je klantenlijst, in je tijdsbesteding, voor je inspanningen enzovoorts.
  • Wissel periodes van activiteit en rust af om goed te kunnen functioneren.
  • Stop met zinloze activiteiten, zowel privé als in je werk. Daardoor kun je je met belangrijkere dingen gaan bezighouden.
  • Bij twijfel vraag jezelf dan af wat het ergste is dat je kan overkomen en vraag je af of dat echt zo erg is?.
  • Prioriteiten stellen, zodat het niet nodig is om te multitasken.
  • Bekwaam je in de kunst van het niet-afmaken. Ergens (vervelende of improductieve zaken) voortijdig mee stoppen is soms veel beter dan het tegen wil en dank afmaken.

Tijd is het enige wat je niet kan terugverdienen als je het eenmaal hebt uitgegeven. Plan je toekomst in zodat je aanwezig kan zijn in het heden! En belangrijker: Hier oprecht van kan genieten.

Succes!


Wil je niets missen? Aanmelden