Het is een vraag die menig ondernemer en bedrijf bezig houdt: Hoe kan het dat Netflix erin is geslaagd om van een lokale verhuurder van dvd’s uit te groeien naar een wereldwijde producent en distributeur van films en series, met ruim 120 miljoen klanten?

De populaire streamingdienst is inmiddels zo ingeburgerd in ons dagelijks leven dat het zelfs voor een wereldberoemde uitdrukking heeft gezorgd.

Maar is hun duizelingwekkende succes nu tevens hun ondergang?

“Netflix and chill”; Wellicht heb je deze uitdrukking wel eens voorbij zien komen, maar wat betekent dat nu echt?

Als je het letterlijk neemt dan betekent deze uitdrukking niets meer of minder dan een avondje films kijken. Waar overigens nog steeds niet iedereen mee bekend is , is dat deze beroemde uitdrukking ook nog een tweede betekenis heeft gekregen. . .

In de volksmond staat het namelijk gelijk aan een avondje seks, maar dan overigens wel met een populaire netflix serie op de achtergrond. Dat lang niet iedereen hiervan van op de hoogte is bleek wel uit de Allerhande van Albert Heijn.

In het  blad deelde de beroemdste supermarktketen van ons land receptideeën voor een avondje ‘Netflix & Chill’. “Een gezellig avondje op de bank kan wel wat comfortfood gebruiken” tenslotte.

 

Maar Netlix is meer. . .

Vorig jaar keek de helft van de Amerikanen in de leeftijdscategorie 22 tot 45 jaar nul uur kabeltelevisie.

Ja, dat lees je goed: 0 uur!

Bijna 35 miljoen huishoudens zijn in Amerika het afgelopen decennium gestopt met televisie kijken via de kabel. Al deze mensen zijn overgestapt op streaming-services zoals Netflix .

Tegenwoordig abonneert meer dan de helft van de Amerikaanse huishoudens zich op een streamingdienst. In de media wordt dit fenomeen ook wel “snoer snijden” genoemd.

De ondergang van de kabeltelevisie levert miljarden aan omzet op voor de nieuwe manier van televisie kijken.

De vijf grootste kabelbedrijven in Amerika zijn samen goed voor meer dan 750 miljard dollar. En de meeste beleggers gaan ervan uit dat Netflix het grootste deel van deze winst die kabel achterlaat opeist.

Dit wordt wel bewezen door de beurskoers van Netflix, die sinds 2009 met 8.300% gestegen is:

Nieuwe tijden vroegen om een nieuwe aanpak

Netflix stond dan ook voor nieuwe tijden en een nieuwe aanpak. Zo experimenteert Netflix dagelijks met de enorme hoeveelheid gegevens (‘big data’) die ze verzamelen. Zo weten ze inmiddels precies te voorspellen wanneer mensen verslaafd zullen raken aan een serie.

Nederlanders hebben bijvoorbeeld twee afleveringen nodig om gegrepen te worden door de serie Stranger Things en vier om verslingerd te raken aan Making a Murderer. Opvallend feitje: Nederlanders zijn gemiddeld één aflevering eerder verslaafd dan de rest van de wereld.

Maar laat deze successen je niet voor de gek houden. . .

Waarom niet, vraag jij je wellicht af?

Simpel: omdat Netflix niet de toekomst van tv is!

Laat me dat nog een keer zeggen … Netflix is niet de toekomst van tv!

Netflix heeft namelijk alleen de manier waarop we tv kijken veranderd, maar het heeft niet veranderd wát we bekijken!

Netflix heeft zijn ongelooflijke groei bereikt door distributie weg te halen bij kabelbedrijven. In plaats van series via de kabel te kijken, kijken mensen nu naar series op Netflix.

Dat is een voorsprong die echter niet duurzaam is.

In een wereld waar je praktisch alles kunt zien wanneer je maar wilt, is deze manier van concurrentievoordeel uiterst fragiel.

Het internet heeft namelijk een hele nieuwe wereld aan keuze geopend. Daarmee is niet de manier waarop we tv kijken van doorslaggevend belang, maar juist wat voor exclusieve inhoud je aanbiedt nu de belangrijkste succesfactor geworden!

Om aan te geven hoe belangrijk dit is: Ongeveer 20 miljoen mensen hebben aangegeven de eerste aflevering van het nieuwste seizoen van de populaire game Game of Thrones te gaan bekijken.

Dat was daarmee één van de meest bekeken evenementen in de tv-geschiedenis.

CONTENT IS KONING

Dat content koning is hoef je het Netflix-management overigens niet te vertellen, dat weten ze allang!

Het bedrijf heeft vorig jaar 12 miljard dollar besteed aan het ontwikkelen van “Netflix original shows”. Het bracht vorig jaar 88% meer aan originele programmering uit dan het jaar ervoor.

De uitgaven aan deze “original content” zal dit jaar naar verwachting $ 15 miljard dollar bedragen. Daarmee investeren ze nu meer aan originele inhoud dan welk ander tv-netwerk dan ook.

Maar dit heeft ook een schaduwkant. . .

Netflix werkt zich namelijk in razend tempo in de schulden. Om deze nieuwe shows en films te kunnen financieren leent Netflix namelijk enorme bedragen. Het is crediteuren inmiddels ruim 10 miljard dollar verschuldigd, wat 59% meer is dan vorig jaar.

Het probleem is echter dat het niet uitmaakt hoeveel Netflix ook uitgeeft: het heeft geen kans tegen zijn grootste rivaal…

Concurrentie van een grote muis

De Walt Disney Company is één van Amerika’s meest iconische bedrijven en heeft bekendgemaakt dat zijn nieuwe streamingdienst Disney + zal concurreren met Netflix. Disney is geen klein, middelgroot of groot bedrijf. . . Het is een gigantisch bedrijf!

Om precies te zijn: Het is het 18e grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf en daarmee groter dan Coca Cola, McDonald’s en Wells Fargo.

Good old’ Walt Disney creëerde al in 1928 de iconische Mickey Mouse en in de daaropvolgende acht decennia bouwde het bedrijf een waar imperium op.

Om even in de cijfers te duiken: meer dan 160 miljoen mensen bezochten vorig jaar alleen al de Walt Disney pretparken. Daarnaast is het één van ’s werelds grootste mediabedrijven.

Meer dan een derde van de inkomsten van Disney komen vanuit ouderwetse kabel TV.

Deze omzet komt voort uit samenwerkingen met kabelproviders zoals AT & T en zoals je wellicht weet bezit Disney in Amerika toonaangevende netwerken als ESPN en ABC News.

Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat ‘snoerknippen’ dit bedrijf hard heeft geraakt.

Het is dan ook logisch dat Disney zijn eigen streamingservice genaamd Disney + in de wereld gaat roepen. Disney heeft al bekendgemaakt dat de streamingdienst op 17 november 2019 haar lancering zal beleven.

De streamingdienst van Disney verschijnt op deze datum in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten, echter laat Disney in een reactie weten van plan te zijn in de zomer van 2020 in Europa te gaan lanceren.

In Nederland moeten we dus nog even wachten op de streamingdienst maar wel zijn er sterke geruchten dat Disney al testen voor hun streaming service heeft gedaan in Nederland.

De dienst zal in Amerika 6,99 dollar per maand gaan kosten, kortom: ongeveer 6 dollar per maand goedkoper dan Netflix.

Waarom Netflix deze strijd niet kan winnen

Al deze ontwikkelingen gaan voor een strijd zorgen die Netflix simpelweg niet kan winnen.

Disney is namelijk eigenaar van Marvel, de meest winstgevende filmfranchise in de geschiedenis. . .

Het is eigenaar van Star Wars, de tweede meest winstgevende filmfranchise in de geschiedenis. . .

Het is eigenaar van Pixar Animation Studios, dat winstgevende sequels eruit blijft pompen op hits als Monsters, Inc., The Incredibles, Finding Nemo en Toy Story. En niet te vergeten bezit Disney alle traditionele personages zoals Mickey Mouse en Donald Duck en ook nog een paar parken verspreid over de wereld.

In zes van de afgelopen zeven jaar heeft Disney ’s werelds best verkopende film geproduceerd. In de afgelopen zes jaar heeft de gemiddelde film van Disney ruwweg zo’n 1,2 miljard dollar bij de bioscopen opgehaald.

Disney heeft de kunst van het produceren van winstgevende blockbusters dan ook volledig onder de knie. Sinds 2012 zijn 11 van de 16 best scorende films ter wereld Disney-producties. Zes hiervan waren overigens Marvel-films.

Disney heeft nooit geld verloren aan een Marvel-film of is zelfs maar in de buurt van verlies gekomen. Elke superheldenfilm die het produceert zal minimaal honderd miljoen omzetten. Het zal je dan ook niet verbazen dat er nog zes Marvel-films in de maak zijn.

Laat het daarom duidelijk zijn dat Disney de koning van de kaskraker is.

Een schrikbarende toekomst

Laten we onze glazen bol erbij pakken en eens een blik in de toekomst werpen. . .

Stel je dit eens voor…

Disney heeft hun streamingsdienst gelanceerd en plaatst een blockbuster zoals Avengers Endgame op zijn platform op dezelfde dag dat het in de bioscoop opent.

Na een paar weken is het echter niet langer meer in de bioscoop te zien. De enige manier om deze film te zien is door je te abonneren op Disney +.

Of wat als jouw kinderen een andere Disney film willen zien? Wie is er tenslotte niet groot mee geworden?

Wat als de enige plek waar jouw kinderen of kleinkinderen Disney films kunnen zien op Disney + is?

Kun jij je voorstellen hoeveel ouders zich zullen aanmelden?

Met twee kleine kinderen kan ik je in ieder geval dit zeggen: Ik zal mij zeker abonneren! Maar welke ouder met kinderen jonger dan 12 jaar zou zich bij 7 euro per maand niet abonneren?

Een schrikbarende toekomst voor Netflix. . .

Het einde van Netflix

Disney heeft laten zien dat het films (en series) kan produceren die mensen willen zien. Geen enkele concurrent komt dan ook maar enigszins in de buurt van Disney als het om content draait.

Ondertussen verliest Netflix veel van zijn beste content, komt er een goedkopere variant binnenkort op de markt en groeit hun mega schuld in razend tempo door!

Kan jij rekenen?

Netflix was jarenlang de pionier van ‘streaming’ diensten waarbij je programma’s via internet bekijkt in plaats van via kabel-tv. Jarenlang was het het enige streaming service maar zoals wel blijkt duurt niets voor altijd. Disney staat op de deur te kloppen. . .

Dus zeg jij het maar: Is dit het einde van het Netflix tijdperk?

kom In contact

+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl

MIJN CORE-BUSINESS