Selecteer een pagina

Een willekeurige tiener krijgt nu binnen één dag meer prikkels te verwerken dan de gemiddelde boer in de Middeleeuwen gedurende zijn gehele leven.

Ja, dat lees je goed: In slechts een dag al meer dan in een heel leven. 

Het is geen geheim: technologische ontwikkelingen, het Internet, social media, talloze apps en ook de smartphone hebben ons als mens veel mooie dingen gebracht.

Maar al deze vooruitgang heeft ook een donkere keerzijde.

Een niet aflatende trilling in je zak of tas die continu jouw aandacht opeist. Aandacht die je vroeger aan de echte belangrijke dingen in het leven kon besteden. 

Doe jij dit ook wel eens? Op een willekeurig moment gedurende de dag om je heen kijken en vaststellen hoeveel mensen met hun smartphone in de hand zitten?

Dat “spelletje” doe ik vooral als ik onderweg ben met het openbaar vervoer of als ik in de rij sta bij de supermarkt om de wachttijd te doden. Soms zijn het maar 50 a 60 procent van de mensen maar helaas moet ik bekennen dat het in de meeste gevallen toch echt ruim 80 a 90 procent is.

Om te illustreren hoe erg het momenteel gesteld is met die afleiding: Zullen we wedden dat je het einde van dit artikel niet haalt zonder afgeleid te worden door een melding van jouw smartphone?

VASTEN

Het is ieder jaar tijdens mijn vakantie een terugkerend thema: Internet vasten. Zo’n 2 a 3 weken tijdens de zomervakantie trek ik letterlijk de stekker uit het internet. Even geen mail, geen meldingen en geen interrupties. HEERLIJK. 

Maar wat wellicht veel belangrijker dan dit verhaal met je te delen is jou de vraag stellen: Doe jij al aan internet vasten? 

Gewoon even de stekker uit het internet trekken en volledig aanwezig zijn?  

Zeker als bij het idee nu al de paniek bij je toe slaat zou je het eens moeten proberen!

Het woord ‘Internet Vasten’ geeft eigenlijk alles al prijs. Met andere woorden: je besluit heel bewust om bepaalde uren (of zelfs dagen) helemaal offline te zijn. Even de stekker uit je smartphone of laptop en geen afleidingen van het internet, jouw apps of alles wat daarmee te maken heeft.

Even geen binnenkomende mails, meldingen, berichten, tweets of dergelijke. Gewoon focus op waar je op dat moment mee bezig bent, zonder alle afleidingen. 

Want zeg eens eerlijk: hoe vaak komt het voor op een dag dat jij druk aan het werk bent en opeens hoort dat er een melding binnenkomt op je smartphone waardoor je wordt afgeleid. 

Hoe groot is die verleiding om meteen ‘even’ te kijken wat of wie het was?

* POEF * Weg focus!

Na zo’n onderbreking duurt het gemiddeld een kwartier voordat je weer “terug” in de flow bent. Maar hoe groot schat je de kans dat je tijdens dat kwartiertje weer een volgende melding of notificatie hebt ontvangen? Zie je waar ik heen wil?

En nu we toch eerlijk tegen elkaar zijn: Hoe vaak komt het voor dat je met jouw familie of vrienden weg bent en je niet langer echt aanwezig bent omdat je jouw smartphone voelt trillen in je broekzak en je eigenlijk de nieuwsgierigheid niet kan onderdrukken om toch even te checken wie of wat het was?

Of dat je maar met een half oor luistert en de meeste inhoud van het gesprek compleet langs je heen gaat en je maar glazig ‘ja’ knikt in de hoop dat dit voldoende is om jouw gesprekspartner niet te laten stoppen met praten terwijl je vluchtig door je meldingen heen scrolt?

Niet denken maar doen

Internet vasten is in feite heel simpel maar blijkt in de praktijk toch een enorme uitdaging te zijn. Niet alleen omdat social media heel verslavend kan zijn maar ook omdat we gevoelig zijn voor de angst om iets “te missen” of “te verliezen”.

Dat gevoel is overigens helemaal niet vreemd en helemaal vergelijkbaar met dat van mij toen ik voor het eerst begon met internet vasten.

Ik zag toen al horror beelden voor me van boze cliënten omdat de berichten die ze stuurden gigantisch belangrijk waren en onbeantwoord bleven. Schrikbeelden van teleurgestelde, ongeduldige of zelfs wanhopige prospects die niet direct reactie ontvingen en daardoor nu met hooivorken en fakkels voor de deur stonden. Of erger: er met de concurrentie vandoor gingen.

Dat je gigantisch gemist ging worden op alle social media kanalen, dat je volgers snel naar een andere aanbieders toegingen die wel aandacht gaven of dat even simpel gezegd de hele business als een kaartenhuis in elkaar zou vallen.

Heb jij dat ook? Lijkt mij reden temeer om je aan internet vasten te wagen!

Voor mij is internet vasten een jaarlijks terugkerend thema, vooral in de vakantieperiode. Dan ben ik minimaal 2 weken volledig losgetrokken van het internet, om de batterij weer op te laden en echt ‘aanwezig’ te zijn. 

Maar wat denk je dat het daadwerkelijke resultaat ieder jaar weer is? 

  • Denk je dat er echt boze klanten met fakkels en hooivorken voor de deur stonden?
  • Prospects er met de concurrentie vandoor waren gegaan?
  • Dat alles als een kaartenhuis in elkaar was gestort?

De vraag stellen is hem eigenlijk al beantwoorden.

Gun jezelf de rust

We voelen namelijk zo erg de neiging om maar online aanwezig te zijn en bovenop die gigantische stortvloed aan prikkels te zitten dat het steeds moeilijker wordt om echt aanwezig te zijn in de momenten die er toe doen en jezelf los te trekken van die niet aflatende smartphone.

Dus ga jij ook een halt toeroepen aan die niet aflatende trilling en bewust even je smartphone weg leggen?

kom In contact

+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl

MIJN CORE-BUSINESS