De meeste van ons zullen blij zijn dat het uitdagende jaar 2021 inmiddels achter ons ligt. En we kijken dan ook massaal vooruit naar het nieuwe jaar en de hoop voor de toekomst. Veel mensen hebben dan ook hun goede voornemens en persoonlijke doelen voor dit nieuwe jaar samengesteld.
Maar uit onderzoek blijkt echter dat ruim drie kwart van de mensen deze goede voornemens niet zal behalen, bereiken of zal volhouden. Ondanks de beste intenties. Maar waar ligt dat aan?
De reden waarom mensen de goede voornemens niet vol houden is:
- 28% omdat ze niet snel genoeg resultaat zien.
- 28% begint überhaupt niet eens aan de goede voornemens en
- 23% mist doorzettingsvermogen en heeft er na verloop van tijd geen zin meer in.
We stellen in de praktijk dan eigenlijk ook onrealistische doelen en verwachten daarbij te veel van onszelf. Als we bijvoorbeeld kijken naar één van de meest populaire voornemers “stoppen met roken” dan willen we vaak direct van 20 sigaretten per dag naar 0 sigaretten per dag gaan.
Die verandering (of transitie) is in veel gevallen te groot om over de lange termijn vol te houden. Want voornemens, of beter gezegd gedragsveranderingen zijn geen sprint, maar betekenen in de praktijk vaak een marathon.
Maak daarom eerst eens een goede start door kleiner te starten en op die manier gewoontes te gaan ontwikkelen. Ga net zolang door met die ene nieuwe leefregel totdat dit echt een gewoonte of onderdeel van je dagelijkse ritme is geworden. Want zoals de meeste marathon renners je kunnen vertellen: hardlopers zijn doodlopers.
Probeer dus eerst af te schalen van 20 sigaretten per dag naar 15 sigaretten per dag, vervolgens naar 10, dan naar 5 en probeer daarna pas compleet te stoppen.
Een nieuwe gewoonte eigen maken is in de praktijk namelijk heel lastig. Dat kost tijd en moeite en door kleinere stapjes te nemen boek je gevoelsmatig direct succesjes en maak je het hele proces behapbaarder.
Het is namelijk verleidelijk om het hele project als mislukt te beschouwen wanneer het je niet lukt om in de eerste week van januari volledig te stoppen met roken. Maar je vergeet dat van 20 sigaretten per dag naar 15 sigaretten per dag gaan al een gigantische verandering is. En daarna naar 10 betekent effectief dat je al de helft minder rookt. En zeg nou zelf; een 50% daling i.p.v. die 100% daling lijkt toch veel gemakkelijker en langer vol te houden?
Denk in mogelijkheden en niet beperkingen
Voordat je de spreekwoordelijke handdoek in de ring gooit is het daarom belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen: Wanneer lukt het me wel? Op welke momenten is het vooral erg lastig? Wat helpt me wanneer het lastig is?
Maar ook dingen als:
Kun je de gewenste voornemen kleiner maken, dus bijv. geen 10 kilometer hardlopen per dag maar eerst beginnen met 3km en dit vervolgens uitbouwen? Kun je het met iemand samen doen? Of misschien is een andere dag of tijdstip passender?
Wie tijdens 2021 doelen had gesteld heeft misschien na elke persconferentie en iedere corona-maatregelen namelijk zijn persoonlijke doelen moeten bijstellen. Door deze onverwachte externe oorzaken wordt het erg lastig om jouw doelen te behalen en voelt alles als een obstakel. Of beperking.
Het is dus belangrijk om flexibeler te zijn in de manier waarop je jouw doelstellingen aanvliegt.
Ook moet je waken voor hóe je jouw doelen formuleert. Deze tijden vragen namelijk om het denken in mogelijkheden en juist niet in beperkingen.
Als je bijvoorbeeld ‘1 keer per maand in een restaurant eten’ als doelstelling hebt gesteld, heb je een doel wat ze ook wel een typische doelformulering noemen en die gezien de omstandigheden nogal lastig te realiseren is.
Als het je echter gaat om de kwaliteit van je maaltijd, en niet zo zeer om de locatie, dan hoef je dit niet perse op te hangen aan naar een restaurant toe gaan. Dan past de aanschaf van een mooi kookboek of een chef in huis halen ook perfect binnen het plaatje van jouw doelstelling.
Op die manier heb je namelijk meerdere manieren om jouw doelstelling aan te vliegen en ben je in de praktijk een stuk flexibeler.
Het verschil tussen de mensen die hun voornemens wel realiseren en zij die het niet realiseren ligt in één simpel verschil: Duidelijke doelen stellen en concrete behapbare stappen richting dat doel zetten. Denken in kansen en juist niet in beperkingen.
contact
+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl
recente blog artikelen
Wat is een Versnellingskamer
De Versnellingskamer is een methode die wordt gebruikt om beleids- en besluitvorming te versnellen, vooral bij complexe vraagstukken waarbij meerdere stakeholders betrokken zijn. Het combineert een krachtig Group Decision Support System (GDSS) met een gedegen voorbereiding, passende methodiek en ervaren consultants.
Lean en agile transities versnellen
De opkomst van Agile en Lean transities in zowel publieke- als private sectoren toont aan dat traditionele, hiërarchische structuren niet meer voldoen aan de eisen van een snel veranderende omgeving. Lean biedt een manier om beter in te spelen op de veranderende behoeften en uitdagingen van deze tijden.
Jerry van Staveren – Consultant
Jerry van Staveren is een resultaatgerichte consultant met meer dan 15 jaar ervaring in change management, risicobeoordelingen en veranderprojecten. Hij legt hierbij de nadruk op participatie en groepsdynamiek, met als uiteindelijk doel het bereiken van breed gedragen besluitvorming.