Selecteer een pagina

Internet, social media, ontelbare apps en dat handige stukje technologie in je zak genaamd een smartphone hebben ons als maatschappij en mens veel moois gebracht. Ons leven is er in ieder geval een stuk gemakkelijker en sneller door geworden.

Maar…er is ook een keerzijde: een eindeloze niet-aflatende stroom aan prikkels en afleidingen.

Iemand van 17 krijgt nu binnen één dag meer prikkels te verwerken dan een gemiddelde boer in de Middeleeuwen gedurende zijn hele leven. Laat dit even op je inwerken…

Door de snelle toegang tot media via onze smartphones en computers krijgen we de hele wereld direct op ons bord. Maar vreet dit onze tijd, aandacht én ons geestelijk leven dan niet op?

Kun je nog in de wereld zijn, zonder ván de wereld te zijn?

Deze ‘easy access’ vreet letterlijk al onze aandacht op. Sterker nog, er zijn zelfs sociale platformen die onze aandacht regelrecht kapen!

Met een onophoudelijke trilling in onze zak of tas die continu onze aandacht opeist. Kijk eens op een willekeurig moment gedurende de dag om je heen en stel vast hoeveel mensen met hun neus begraven zitten achter hun smartphone.

Dus negeer de andere meldingen en geef dit artikel eens je onverdeelde aandacht. Wedden dat je het einde niet haalt zonder afgeleid te worden door een notificatie?

Zeg eens eerlijk: Doe jij wel eens aan internet fasting? Gewoon op regelmatige basis rigoureus de stekker uit het internet trekken?

Juist als na het lezen van deze zin alle alarmbellen in je hoofd afgaan zou je het eens moeten proberen!

Internet fasting betekent letterlijk internet vasten. Met andere woorden: je besluit heel bewust om bepaalde uren of zelfs dagen offline te zijn. Even de stekker eruit en geen afleidingen van het internet en alles wat daarmee te maken heeft.

En in die tijd doe je alles wat je maar wilt of moet doen zonder de ruis van het internet op de achtergrond: binnenkomende mails, private messages, tweets etc. etc. Gewoon 100% focus op waar je op dat moment mee bezig bent, zonder alle afleiding. Hoe heerlijk klinkt dat?

Want als je nu eens heel eerlijk tegen jezelf bent: hoe vaak gebeurt het dat jij aan je computer zit te werken en je ziet of hoort een mailtje binnenkomen waardoor je wordt afgeleid. Hoe groot is de verleiding om meteen ‘even’ te kijken wie wat schrijft? *POEF* Weg focus!

Of dat je met jouw familie of vrienden weg bent en je niet langer deelneemt aan het moment omdat je jouw smartphone voelt trillen in je zak en je de nieuwsgierigheid niet kan onderdrukken om toch even te checken wie of wat het was?

Dat je veel productiever en met meer focus aan het werk bent zonder die afleiding mag volgens mij wel overduidelijk zijn. Maar hoe veel meer waarde heeft het denk je als je straks echt aanwezig kan zijn tijdens uitstapjes met je vrienden, tijdens vakanties met jouw gezin of tijdens vergaderingen op het werk?

Dat je echt het moment meemaakt, met jouw onverdeelde aandacht?

 “Iemand van 17 krijgt nu in één dag meer prikkels te verwerken dan een gemiddelde boer in de Middeleeuwen gedurende zijn hele leven”

Maar hoe pas je zo’n internet ‘dieet’ toe?

Internet fasting is in feite super simpel, maar voor veel mensen een enorme uitdaging.
Dat komt omdat internet en social media zwaar verslavend kunnen zijn. Jouw gevoel is waarschijnlijk vergelijkbaar met die van mij toen ik net begon met internet vasten: Dat cliënten of mensen die berichten sturen gigantisch teleurgesteld, ongeduldig of boos worden als je niet direct reactie geeft.

Dat je tevens ontzettend gemist zal worden op alle social media kanalen, dat de aandacht van je volgers als een baksteen zal kelderen of dat even simpel gezegd jouw hele business als een kaartenhuis in elkaar zal vallen omdat je er niet langer “bovenop zit”.

Reden temeer om je aan internet fasting te wagen!

Voor mij is internet vasten een jaarlijks terugkerend evenement.

Vooral tijdens de vakantieperiode. Dan ben ik minimaal 2 tot 3 weken volledig losgetrokken van het internet, om oprecht te genieten van de vakantie.

Maar wat denk je dat het resultaat was, vorige vakantie na 2 weken van internetvasten, waarin ik volledig ‘unplugged’ was van de hele online wereld van posts, blogs en email? Denk je dat er echt cliënten met fakkels en hooivorken aan de poorten van mijn online business stonden?

En was mijn business niet als een kaartenhuis in elkaar gestort?

Het grootste verlies was een daling van aandacht op Linkedin. Verder was er niets noemenswaardig gebeurt. Geen onoverkomelijke verliezen dus.

Maar is het jou ook al eens opgevallen dat de beste ideeën en de mooiste plannen ontstaan tijdens die momenten van rust. Die momenten dat je geen afleidingen hebt en even dat stapje terug hebt gezet van jouw business?

Internet fasting kan dan ook oprecht een lifechanger zijn. Maar…ga jij oprecht een poging wagen?
We voelen namelijk zo de neiging om maar online aanwezig te zijn en bovenop die gigantische stortvloed aan informatie en prikkels te zitten dat het steeds moeilijker wordt om echt aanwezig te zijn in de momenten die er toe doen.

En weet je wat: Al die mailtjes konden echt wel even wachten. Dus ga jij ook de stekker eruit trekken?

SUCCES

 

OF BESTEL HIER JOUW ONLINE WORKSHOP