Selecteer een pagina

Bij iedere jaarafsluiting is het haast een traditie geworden om de balans met elkaar op te maken. Los van het feit of dit in de privésfeer of de zakelijke sfeer is.

We doen dit gedurende het jaar wellicht te weinig maar het is echt niet verkeerd om samen zo nu en dan achterom te kijken en de weg te zien die je het afgelopen jaar met elkaar hebt afgelegd.

Het is echter een soort goede gewoonte geworden om dit even voor de jaarwisseling te doen.

Op televisie worden we inmiddels overspoeld met de aanstaande “evaluatiemomenten” waarbij we alle hoogtepunten nog eens herbeleven en de dieptepunten niet “zomaar” vergeten. En misschien zelfs ervan kunnen leren. 

Maar naast al deze journaals, politieke-, business- en showprogramma’s hebben we natuurlijk ook nog een waardevoller evaluatiemoment: Onze eigen evaluatie van het afgelopen jaar.

Die evaluatie is in mijn ogen veel belangrijker. Tenminste, als we willen leren van onze fouten, zaken die we hebben nagelaten willen aanpakken én de goede zaken willen voortzetten, dan is het belangrijk om op z’n tijd de balans op te maken.

Hier mijn balans van het afgelopen jaar: 

LEER JEZELF KENNEN

2019 was voor mij een jaar met veel assessments, waarbij ik een dieper inzicht in mijzelf heb mogen krijgen. Als coach of consultant is het gemakkelijk om iemand anders te observeren en met die bevindingen een advies uit te brengen maar zodra we die spiegel op onszelf moeten richten wordt het al snel een stuk lastiger.

In 2019 zijn via verschillende assessments niet alleen mijn drijfveren, talenten en ambities uitgebreid in kaart gebracht, maar werd mij ook de spiegel voor gehouden.

Vooral de DISCOVER sessie een aantal weken geleden, waarbij 2 consultants een dag lang bij ons op kantoor langskwamen om inzicht te geven in onze uitslagen was mega waardevol. 

Na 4 jaar van zelfstanding ondernemen begon ik namelijk steeds meer het gemis van een team om mij heen te missen. Ik kon nooit echt uitleggen waardoor dat gevoel kwam en veel ondernemers verklaarde mij dan ook voor gek, maar de uitslagen uit mijn persoonlijkheidstesten bracht dit wel mooi onder woorden.

Het hoort dus echt bij mijn persoonlijkheid om in teamverband te werken en ruim 4 jaar helemaal zelf de kar trekken maakte van mij dus iemand die ik eigenlijk qua persoonlijkheid niet ben. Of althans, waar ik niet heel gelukkig van wordt.

Benieuwd naar mijn uitslagen? Bekijk hier de assessments: http://jerryvanstaveren.nl/assessments/

Dat kwam o.a. naar voren tijdens een PI test, die ik voor mijn aanstelling bij MediaMarkt heb moeten maken. Daarin stond o.a.:

ZOEK DE SAMENSTELLING DIE BIJ JOU PAST

De ideale werkomgeving is voor iedereen anders. Nico van Yperen (hoogleraar psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen) deed onderzoek naar de verschillende werksituaties. Hij kwam tijdens zijn onderzoeken tot de conclusie: ‘Je moet een werksituatie creëren die tegemoetkomt aan jouw psychische behoeften’.

4 jaar lang bleek zelfstandig ondernemen een geweldig avontuur, maar als zelfstandig ondernemer draag je ook veel verschillende petten. Zo heb je o.a. de pet van accountant, hoofd HR, account-manager en directeur op.

Sommige van die petten zitten comfortabel en andere heb je iets minder affiniteit mee. En wanneer je steeds meer tijd in een oncomfortabele pet moet steken en daarmee minder in de petten waar jij je wel goed bij voelt is het wellicht tijd voor een aanpassing. 

De enige contante in het leven is tenslotte verandering en daarom moet je soms aanpassingen doen. Aanpassingen die voor de buitenwereld misschien moeilijk te bevatten zijn, maar die er wel voor zorgen dat jij qua persoonlijkheid, ervaring en expertise veel beter tot je recht komt.

 Voor mij is de samenwerking met Mastermind sinds begin dit jaar een belangrijke aanpassing geweest, die tot nu toe een schot in de roos gebleken als het gaat om mijn persoonlijke behoeftes. 

Gerelateerdhttp://jerryvanstaveren.nl/mijn-meest-persoonlijke-blog/


WORKSHOPS IS LEVEN

Een van mijn favoriete bezigheden, of tenminste hetgeen waar ik de meeste energie van krijg, is workshops geven. En laat nou net één van de wijzen waarop Mastermind voorziet in de gewenste transities bij opdrachtgevers ‘Workshops’ zijn! 

Door dit simpele feit is de frequentie waarop ik workshops kan (en mag) geven flink toegenomen. Zo heb ik in de afgelopen 4 a 5 maanden al een kleine 10 workshops bij alleen al de ANWB mogen faciliteren. Tel daarbij op de workshops bij NN en pensioenfondsen en je snapt dat ik een gelukkig man ben! Workshops = leven

TEAMWORK MAKES THE DREAM WORK 

Op persoonlijk vlak is de belangrijkste verandering voor mij het feit geweest dat ik weer structureel met een team kan (en mag) werken. Als zelfstandig ondernemer moet je zelf de kar trekken. Er is niemand die jou accountable houdt, uitdaagt of van anderen zienswijzen voorziet. 

Als er iets de afgelopen periode als een paal boven water heeft gestaan is het wel het feit dat ‘Alleen ben je sneller maar samen kom je verder’.

MAAR HOE ZIT HET MET JOUW BALANS?

Als je even heel eerlijk bent, heb jij dit jaar al de balans opgemaakt?

De antwoorden daarop zullen waarschijnlijk heel verschillend zijn want uit onderzoek blijkt dat ruim 65% van de vrouwen af en toe omkijkt om de balans op te maken en bij mannen dit percentage zelfs “maar” rond de 43% ligt. 

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat relatief veel mensen daarom toch nog fouten uit het verleden opnieuw maken. Enerzijds omdat het (nog) niet genoeg in het systeem zit en anderzijds omdat het toch niet als “echt” leerproces gezien wordt. Ze blijven simpelweg de dingen doen die ze al deden, met dezelfde uitkomst.

Evalueren kost namelijk tijd en tijd is er al te weinig tegenwoordig. Althans gunnen we onszelf te weinig.  

Maar dat neemt niet weg dat het heel waardevol kan zijn om structureel de balans op te maken om te kijken waar je staat, of dit je nog genoeg energie geeft en hoe je nu het nieuwe jaar in wilt stappen.

Gun jezelf dat (kerst)cadeau en kijk eens goed terug op het afgelopen jaar.

kom In contact

+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl