Vraag een willekeurige visser hoe het komt dat je een emmer vol met krabben onbewaakt achter kan laten. Waarom er geen één zal ontsnappen, hoelang je die emmer ook onbewaakt laat?

Wanneer je  één krab helemaal alleen in een emmer stopt klimt hij er binnen enkele ogenblikken met zijn sterke scharen zo weer uit. Met speels gemak klimt hij de emmer uit en gaat zijn vrijheid tegemoet.

Echter wanneer je meerdere krabben in diezelfde emmer stopt gebeurt er iets merkwaardigs.

Wanneer één van de “gevangen” krabben probeert te ontsnappen & dichtbij zijn vrijheid is, houden de anderen krabben hem tegen. De ontsnappende krab wordt door zijn medegevangenen weer naar beneden getrokken terwijl hij op het punt staat de emmer te verlaten. Dit patroon herhaalt zich iedere keer als één krab uit de emmer wil klimmen.

Dit wordt ook wel “krabben mentaliteit” genoemd & houdt ongeveer zoiets in als “als ik het niet kan hebben, mag jij het ook niet hebben”.


Ben jij ook zo’n krab?

Het merkwaardige aan dit verhaal is dat wanneer de krabben zouden samenwerken ze gezamenlijk gemakkelijk de emmer zouden kunnen verlaten, maar in plaats daarvan sleuren ze elkaar naar beneden & bezegelen daarmee ook hun eigen lot.

Dit zelfde gedrag is helaas ook vast te stellen bij mensen, zeker wanneer één van de individuen groter succes behaald dan de rest van de groep. De “groep” zal op dat moment afbreuk proberen te doen aan het succes van diegene.

Dit gebeurt in veel gevallen uit afgunst , wrok, samenzwering of simpelweg competitieve gevoelens. Ze willen de gevoelsmatige afstand die er is ontstaan een halt toe roepen &  daarmee dus ook de vooruitgang die diegene heeft geboekt teniet doen.

Zie je de overeenkomst met de krabben…?

Net zoals bij die krabben zijn wij mensen in staat om veel meer te bereiken als we simpelweg samen zouden werken. Onze gezamenlijke kennis & passie zouden toepassen op een productieve manier om onze gezamenlijke doelen te bereiken. Maar helaas staat in de praktijk in veel gevallen ons ego in de weg.

We zijn dan gefocust op de korte termijn, op het verlies dat we zullen lijden als iemand ons “inhaalt” of “voorbij streeft” & steken dan liever energie in een halt toeroepen van diegene, dan dat we denken aan de lange termijn & de gezamenlijke successen die we zouden kunnen boeken als we simpelweg de koppen bij elkaar zouden steken.


Het dilemma

Dit werd bewezen in het gevangen-dilemma of het dilemma van de gevangene. Deze theorie laat inzien dat wanneer twee partijen een keuze moeken maken de uitkomst  uit eigen belang altijd minder goed uitpakt dan wanneer de partijen zouden samenwerken.

Het dilemma gaat over een hypothetische situatie waarin twee criminelen worden gearresteerd & vast worden gezet voor een ernstig misdrijf.

Het staat vast dat ze de daders zijn, maar het bewijs om ze daarvoor te veroordelen ontbreekt. Het openbaar ministerie kan ze wel veroordelen voor wapenbezit, maar wegens het gebrek aan bewijs niet voor de “grotere” misdaad.

De gevangenen (laten we ze vanaf nu crimineel A & Crimineel B noemen) worden apart in de cel gezet & kunnen niet met elkaar communiceren. Crimineel A & B krijgen vervolgens van het openbaar ministerie een voorstel:

  • Allebei blijven zwijgen, wat leidt tot een lichte straf wegens wapenbezit voor beide partijen.
  • Één van de gevangenen bekent & daarmee is de zaak rond. Degene die bekent, wordt vrijgesproken omdat hij zo goed heeft meegewerkt. Degene die niet bekende kan minstens tien jaar gevangenisstraf verwachten.
  • Allebei bekennen, betekent vijf jaar gevangenisstraf voor beide gevangenen.

Het dilemma is: wat kan een gevangene het beste doen? En in hoeverre kan je de ander vertrouwen?

De essentie van dit dilemma laat zien dat het voor beide verdachten beter is om te zwijgen, maar uiteindelijk denkt elke verdachte alleen aan zijn eigen voordeel, namelijk bekennen & daarmee vrijgesproken worden.

Bekennen lijkt dus de beste strategie & beide partijen zullen deze keuze dus maken. De uitkomst hiervan is daardoor echter dat beide criminelen (A&B) vijf jaar gevangenisstraf zullen krijgen, terwijl ze bij zwijgen allebei slechts de lichte straf voor wapenbezit zouden krijgen.

Wat op korte termijn het grootste voordeel blijkt te hebben, zal op lange termijn juist het minste voordeel opleveren.

Wees geen krab

Gun jouw medeondernemers die voorsprong & help ze om samen nog grotere hoogtes te bereiken.

“alleen ben je sneller, maar samen kom je verder”

SUCCES


Jerry van Staveren (Amsterdam 1981) is Business Coach en gespecialiseerd in het begeleiden & ondersteunen van ondernemers.

Ondernemers die het volgende niveau willen bereiken met hun business, maar daarin een knelpunt ervaren. Dit knelpunt kan o.a. worden ervaren in tijd, omzet, strategie of simpelweg voldoening.

De ondernemers die de transitie van Hard Werken naar Smart Werken willen maken.

Elke ondernemer, elk bedrijf en elke markt is anders en daarom uit zijn samenwerking zich altijd in een maatwerk oplossing.

Met ruim 15 jaar ervaring in sales & coaching bij o.a. Eelco de Boer, Reed Elsevier en Metro Cash & Carry heeft hij duizenden ondernemers gesproken, ondersteund en weet hij jou de juiste handreikingen te bieden om het volgende niveau te bereiken in jouw onderneming.

Gun jezelf de kans om de maximale potentie uit je bedrijf te halen & maak de transitie van Hard Werken naar Smart Werken.

Vraag hier vrijblijvend jouw brainstormsessie aan om te ontdekken wat Jerry voor jouw situatie kan betekenen: