STRATEGIE
17 dingen die je zal betreuren als je ouder bent
13 November 2017
December staat om de hoek en dat betekend weer het einde van een jaar.
Voor vele een moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar en alle positieve en negatieve dingen op een rijtje te zetten.
Om de balans van 2017 op te maken en met vernieuwde inzichten en vol enthousiasme 2018 in te slaan.
Maar kijk niet alleen terug, probeer ook naar de toekomst te kijken en daar uit te halen wat erin zit. Daarom zet ik vast 17 zaken voor je op een rij die je zal betreuren als je ouder bent. Zodat jij deze kan voorkomen in 2018.
1. Het bouwen aan andermans dromen
Het ondersteunen van anderen is een mooi initiatief en geeft ook zijn voldoening, maar heeft een schaduwkant. Het betekend namelijk dat je zelf nooit jouw persoonlijke dromen zal najagen.
Kennis en ervaring opdoen is belangrijk, maar het is nog veel belangrijker om zelf de sprong te wagen en te gaan bouwen aan jouw persoonlijke dromen.
“If you don’t build your dreams someone will hire you to help build theirs”
2. Jezelf limiteren door de status quo
Weinig redenen zijn zo nietszeggend als ‘Nou, dat was gewoon hoe het gedaan werd toen’ of “zo doen we het al jaren”.
Als mensen zich daardoor hadden laten tegenhouden zouden er geen initiatieven bestaan als de mobiele telefoon, het internet en hadden we nog steeds onze kilometers afgelegd per paard-en-wagen.
3. Te bang zijn om dingen te proberen
Vaak laten we kansen voorbij gaan of durven we niet de eerste te zijn die het uitproberen, omdat we bang zijn wat de mensen ervan zullen denken, van zullen zeggen of hoe zij daarop zullen reageren.
Erop terug kijkend, waar was je dan exact zo bang voor? Waarom liet jij je tegenhouden? En….betaald hun mening jouw hypotheek?
Één van mijn lievelingsmotto’s is dan ook:
“Je kan beter spijt hebben van iets dat je hebt geprobeerd, dan van iets dat je niet hebt geprobeerd”
4. Niet die grote reis maken, toen je de kans had
Reizen wordt alleen maar moeilijker naarmate je ouder wordt. Vooral als je een gezin hebt en nu dus de reis moet betalen (in het hoogseizoen) voor drie of vier “extra” personen in plaats van alleen jezelf.
5. Stoppen met die vreselijke klant/samenwerking
Kijk, ik begrijp het: je moet de rekeningen betalen, maar vraag jij je wel eens oprecht af: wat kost die klant mij? En is dat het je waard?
Ja ik heb het over die ene klant die maar niet tevreden te krijgen lijkt, die om elk wissewasje aan de bel hangt en jou veel energie, tijd en hoofdpijn kost. En waarvoor?
Ik heb het over die ene klant die door je hoofd spookt als je s’avonds in bed ligt, die klant waardoor de moed al in de schoenen zakt als je die naam in de display van je telefoon ziet oplichten of die klant wiens mailtje je niet eens durft te openen.
Als je er niets aan doet, zal je op een dag wakker worden en realiseren dat deze klant jou “jaren” van je leven heeft gekost voor iets banaals als omgerekend misschien een paar tientjes in de maand. Is dat jou al die koppijn waard?
Marco Borsato zegt dat afscheid nemen niet bestaat, maar soms kan dat wel heel erg lekker zijn hoor 😉
6. Bang zijn om te falen
Naarmate je ouder wordt realiseer jij je steeds meer dat het niet onze overwinningen zijn die ons laten groeien, maar juist onze nederlagen en tegenslagen.
Wees daarom niet bang om te falen, want in de praktijk blijkt dat altijd de beste leerschool.
“Sometimes you win, sometimes you learn”
7. De kans missen om je favoriete ondernemers of musici te zien
“Nee joh, ik ga wel naar het volgende event waar Steve Jobs spreekt” of “Volgend jaar zal Michael Jackson vast wel weer in de Amsterdam ArenA optreden, dan ga ik wel”
Behoeft niet veel uitleg lijkt me 😉
8. Jouw conditie geen prioriteit geven
Hoeveel van ons besteden wel niet het fysieke hoogtepunt van ons leven op de bank, achter een computer of staand in de lift. Als je straks 60 of 70 bent zul je dromen van wat je op dit moment zou kunnen doen.
9. Niet luisteren naar goed bedoeld advies
Je wilt het niet horen, zeker niet als je jong bent. Als ondernemers denken we dan ook vaak dat we zelf de wijsheid in pacht hebben en onze manier de enige juiste manier is.
Maar de harde waarheid is vaak dat het meeste van wat bijvoorbeeld je ouders zeggen over het leven waar is en met de beste bedoelingen met je is gedeeld. Wuif dit niet direct weg, omdat je het zelf denkt beter te weten, maar neem elk goed bedoeld advies eens in overweging.
10. Te veel werken.
Niemand kijkt terug op hun sterfbed en wenst vervolgens dat ze meer tijd op kantoor hebben doorgebracht. Ze zouden alles willen doen om meer tijd door te brengen met familie of vrienden of om meer tijd te besteden aan hun geliefde hobby of het maken van die ene droomreis.
11. Niet genoeg tijd nemen om van het huidige moment te genieten
Als ondernemers zijn we voortdurend druk en werken we continue naar de toekomst toe. Naar die stip aan de horizon. Maar wanneer jij je focus legt op die stip aan de horizon zie je alleen maar de weg die je nog af te leggen hebt. Kijk ook eens om, terug naar de kust, om de weg te zien die je inmiddels hebt afgelegd.
“Succes is a journey, not a destination”
12. Niet afmaken waar je aan begonnen bent.
“Ik had grote dromen om eens een eigen bedrijf te beginnen. Ik heb zelfs de benodigde papieren gehaald, maar dan … ”
Hier lijkt mij niet veel meer uitleg voor nodig…?
13. Weigeren om connecties los te laten
Mensen groeien nou eenmaal uit elkaar. Tijden veranderen en vasthouden aan iets dat was, in plaats van te erkennen dat dingen zijn veranderd, kan een bron zijn van voortdurende agitatie en verdriet.
Wanneer je merkt dat je elkaar niet meer op een positieve manier stimuleert of de connectie je meer kost dan het je oplevert, dan is het wellicht tijd om los te laten.
14. Nooit een risico hebben genomen
“Life begins at the end of your comfort zone”.
De wetenschap dat je ten minste een keer een sprong van vertrouwen hebt genomen, zelfs als je plat op je gezicht viel, zal een grote overwinning blijken wanneer je oud bent en terugkijkt.
Wederom: “Je kan beter spijt hebben van iets dat je hebt geprobeerd, dan van iets dat je niet hebt geprobeerd”
15. Te veel zorgen maken
We maken vele scenario’s in ons hoofd over wat er mogelijk zou kunnen gebeuren, maar in de werkelijkheid komen deze scenario’s nooit tot uiting. Voordat we een stap zetten of de sprong wagen zien we vaak eerst de beren op de weg. “Ja, maar wat als…?”
Als we eenmaal de sprong hebben gemaakt, blijken al die angsten vaak ongegrond te zijn geweest. Maak jij je druk om iets, maar kan je hier iets tegen doen? Maak je dan niet druk! En maak jij je druk, terwijl je er toch niets aan kan doen: Maak je dan ook niet druk
16. Nooit eens het podium gepakt
Dit betreurt overigens niet iedereen, maar toch zijn er veel ouderen die wensen dat ze wisten hoe het voelt om voor een grote menigte te staan en hun talenten te tonen.
17. Niet eerder dankbaar zijn
Janet Jackson heeft er een monsterhit mee gehad, maar er schuilt waarheid in haar tekst
“you don’t know what you got ‘till its gone” Het kan soms moeilijk zijn om te zien, maar uiteindelijk wordt het duidelijk dat we veel hebben om op dagelijkse basis dankbaar voor te zijn.
Wacht niet totdat je het kwijt bent om er pas dankbaar voor te zijn. Maar waardeer het nu!
SUCCES
Interesse om met Jerry samen te werken? MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK
OF BESTEL HIER JOUW ONLINE WORKSHOP