De energietransitie, nationale veiligheid en overheidsbeleid zijn stuk voor stuk vraagstukken met enorme complexiteit, onzekerheid en maatschappelijke impact. Deze vraagstukken zijn moeilijk, en soms zelfs onmogelijk, op te lossen vanwege tegenstrijdige, onduidelijke en veranderlijke voorwaarden enerzijds en de betrokkenheid van meerdere stakeholders met uiteenlopende perspectieven en motieven anderzijds. Zulke complexe vraagstukken worden ook wel ‘wicked problems’ genoemd.”

De energietransitie is een typisch voorbeeld van zo’n ‘wicked problem’. Hierbij zijn talrijke partijen uit verschillende sectoren betrokken, gekenmerkt door onderlinge afhankelijkheden en uiteenlopende belangen. Geen enkele partij heeft de volledige controle terwijl het probleem tegelijkertijd van iedereen en niemand is. Zulke problemen laten zich lastig oplossen via lineaire modellen of standaardoplossingen. Ze vragen om een andere manier van denken en besluiten.

Het is in die context dat de behoefte aan software groeit die niet alleen bijeenkomsten ondersteunt maar besluitvorming en communicatie fundamenteel anders inricht. Dat is precies waar een Group Decision Support System (GDSS) zijn rol heeft.

Wat is een GDSS?

Een Group Decision Support System is een digitaal samenwerkingsplatform dat groepen deelnemers helpt om gestructureerd, transparant en inclusief tot gedragen besluiten te komen. De kracht zit in het combineren van menselijke oordeelsvorming met datagedreven ondersteuning.

Met een GDSS kunnen deelnemers gelijktijdig, anoniem en op gelijke voet bijdragen aan brainstorms, beoordelingen, discussies en prioriteringen. Input wordt direct gevisualiseerd, gebundeld en gewogen. De software maakt direct patronen zichtbaar en stimuleert het juiste onderlinge gesprek, terwijl het besluitvormingsproces vaart houdt.

Waarom een GDSS onmisbaar is

In traditionele besluitvormingsprocessen zien we vaak dezelfde obstakels:

  • Dominante stemmen bepalen de uitkomst;
  • Besprekingen duren eindeloos zonder heldere conclusie;
  • Waardevolle input raakt ondergesneeuwd of onuitgesproken;
  • Draagvlak ontbreekt bij uitvoering.

Een GDSS doorbreekt deze patronen door:

  • Structuur aan te brengen in complexe gesprekken;
  • Transparantie te bieden in keuzes en argumenten;
  • Inclusiviteit te garanderen, doordat iedereen evenveel ruimte krijgt;
  • Versnelling mogelijk te maken, zonder in te boeten op kwaliteit.

Zeker bij complexe of gevoelige opgaven is het belangrijk dat deelnemers:

  • hun inbreng gelijkwaardig kwijt kunnen
  • kunnen reageren op elkaars inzichten zonder te domineren
  • visueel overzicht krijgen in plaats van lange notulen
  • kunnen stemmen, prioriteren of waarderen zonder groepsdruk
  • het proces kunnen volgen, ook als ze er niet live bij zijn

Onze digitale omgeving ondersteunt precies dat.

Voor organisaties die werken in netwerken met partners, burgers, experts of ketens is een GDSS de uitgewezen manier om tot gedeeld eigenaarschap en een gedragen besluit te komen. Vandaag de dag wordt het met name in de publieke sector ingezet voor beleidsontwikkeling, participatieprocessen en strategische besluitvorming.

Van idee naar actie: de werkwijze van een GDSS

Een goed ingericht GDSS-proces volgt in essentie drie logische stappen:

  • Beeldvorming (B) – deelnemers delen hun perspectieven, zorgen en ideeën;
  • Oordeelvorming (O) – argumenten worden zichtbaar en gewogen;
  • Besluitvorming (B) – keuzes worden gemaakt met zicht op draagvlak en impact.

De software ondersteunt dit proces met slimme werkomgevingen: brainstormtools, rubriceringsmodules, multicriteria-analyses en visuele dashboards. Elke fase bouwt voort op de vorige. Met snelheid en diepgang.

Wat belangrijk is om te benoemen: een GDSS vervangt het gesprek niet maar verbetert en optimaliseert het. Door anonimiteit en verschillende visualisatie mogelijkheden krijgen ook minder dominante stemmen ruimte en ontstaat er gedeeld begrip.

    GDSS in de praktijk

     

    Bij Spilter passen we het GDSS toe via verschillende methodes, waaronder onze aanpak de Versnellingskamer®. In een sessie van vier uur doorlopen deelnemers, vaak uit verschillende organisaties of disciplines, het volledige proces van probleemverkenning tot besluit. De software ondersteunt met structuur, interactie en direct inzicht. Dat resulteert in een efficiënter proces, heldere uitkomsten en beslissingen die breder worden gedragen.

    De Versnellingskamer is slechts één van de vele manieren waarop een GDSS kan worden ingezet. De technologie is flexibel en schaalbaar, van beleidsdialogen tot crisisteams en burgerparticipatie.

    Een fundament voor samenwerking

    De ontwikkeling van GDSS is gebaseerd op tientallen jaren aan wetenschappelijk onderzoek, onder meer op het gebied van organisatiekunde, psychologie, besluitvormingsleer en informatietechnologie. Het is geen gimmick of vergadertool maar een robuust fundament voor collaboratieve intelligentie. Het vermogen van groepen om gezamenlijk tot betere besluiten te komen dan individuen of hiërarchieën alleen.

    Nu vraagstukken steeds complexer worden en samenwerking over beleidsgrenzen heen nodig is helpt een GDSS om niet alleen vaart te maken maar ook om besluiten te nemen die werkelijk standhouden.

    contact

    +31 (0)6 4895 2904
    jerry@
    jerryvanstaveren.nl

    recente blog artikelen

    Wat is een Versnellingskamer

    Wat is een Versnellingskamer

    De Versnellingskamer is een methode die wordt gebruikt om beleids- en besluitvorming te versnellen, vooral bij complexe vraagstukken waarbij meerdere stakeholders betrokken zijn. Het combineert een krachtig Group Decision Support System (GDSS) met een gedegen voorbereiding, passende methodiek en ervaren consultants.

    Lean en agile transities versnellen

    Lean en agile transities versnellen

    De opkomst van Agile en Lean transities in zowel publieke- als private sectoren toont aan dat traditionele, hiërarchische structuren niet meer voldoen aan de eisen van een snel veranderende omgeving. Lean biedt een manier om beter in te spelen op de veranderende behoeften en uitdagingen van deze tijden.

    Jerry van Staveren – Consultant

    Jerry van Staveren – Consultant

    Jerry van Staveren is een resultaatgerichte consultant met meer dan 15 jaar ervaring in change management, risicobeoordelingen en veranderprojecten. Hij legt hierbij de nadruk op participatie en groepsdynamiek, met als uiteindelijk doel het bereiken van breed gedragen besluitvorming.