Het is duidelijk dat het vandaag de dag om méér draait dan uitsluitend vakkennis. Dat merk je misschien zelf ook dagelijks in jouw werk.
Misschien adviseer je momenteel verschillende stakeholders, werk je nauw samen met andere afdelingen of moet je juist vanuit jouw functie razendsnel inspelen op alle veranderingen.
En daar heb je nou eenmaal andere vaardigheden voor nodig dan in het verleden van je gevraagd werd.
4. Wacht niet tot iemand je vraagt
Inhoudelijk goed zijn in je werk is vandaag de dag niet genoeg om van toegevoegde waarde te zijn. Je moet ‘ondernemen’ als professional. Maar hoe doe je dat? Je investeert immers niet zelf in een bedrijf, draagt geen risico’s én profiteert niet direct van de winst.
Organisaties hebben echter wel steeds meer behoefte aan consultants die vooruitkijken, meedenken en als ondernemer of businesspartner optreden. De business vereist dat eigenlijk ook. Dus laat je niet tegenhouden. Van consultants wordt tegenwoordig verwacht dat je initiatief neemt, meedenkt en oplossingen aandraagt.
Maar wil je ondernemerschap tonen, ga dan niet achterover zitten. Zie je kansen? Pak die dan! Belangrijk is het wel om daarbij altijd de focus te behouden en het grotere geheel te blijven zien.
5. Omgaan met weerstand door mee te veren
Bij het doorvoeren van verbeterpunten stuit je als consultant vaak op weerstand. Er is bijna geen verandering voor te stellen zonder weerstand. In veel gevallen komt dit voor bij het management of bij collega’s die vasthouden aan de werkwijze die ze gewend zijn.
Die weerstand is er ook als het voorstel, het idee, de opdracht of het plan voor verandering aantoonbaar meerwaarde zal hebben. Dan is het juist de kunst om niet de handdoek in de ring te gooien, geïrriteerd te raken of de mensen om je heen te vervloeken.
Gerelateerd: Echte verandering organiseren
En geloof me, de valkuil is groot om je aangevallen te voelen en je te gaan verdedigen, eindeloos te gaan discussiëren of een overhaaste oplossing aan te bieden. Maar dit zal ten koste gaan van de relatie met de betrokkene. Deze voelt zich namelijk door jouw reactie niet serieus genomen of zelfs aangevallen. Ongeacht hoe goed je het ook bedoelde.
Het is daarom van cruciaal belang om ‘mee te veren’. Je verdiept je daarbij eerst in de ander, door open te staan voor de weerstand, gericht vragen te stellen en vooral interesse te tonen. Om daarmee de ruimte te creëren waarbij je aandacht voor jouw (verander)verhaal krijgt.
Als het je lukt om de ander het gevoel te geven dat je zijn/haar kijk op de situatie serieus neemt, is het voor hem/haar een stuk makkelijker om zich open te stellen voor jouw kant van de zaak.
Op zo’n moment draait het dus om luisteren en goede communicatieve skills om mensen uiteindelijk toch mee te krijgen in de verandering.