Het is duidelijk dat het vandaag de dag om méér draait dan uitsluitend vakkennis. Dat merk je misschien zelf ook dagelijks in jouw werk.

Misschien adviseer je momenteel verschillende stakeholders, werk je nauw samen met andere afdelingen of moet je juist vanuit jouw functie razendsnel inspelen op alle veranderingen.

En daar heb je nou eenmaal andere vaardigheden voor nodig dan in het verleden van je gevraagd werd.

Het ontwikkelen van je soft skills is tegenwoordig net zo belangrijk als het op peil houden van je vakkennis. Misschien zelfs wel belangrijker. Met een verscheidenheid aan trainingen, cursussen, intervisie, reflectie en rollenspellen werk je tegenwoordig aan jouw competenties. Competenties op het gebied van communicatie, leidinggeven, agile of scrum. Maar welke vaardigheden heb je nodig om voorbereid te zijn op de toekomst?  1. Pak innovatie niet hard maar juist soft aan Wanneer het draait om innovatie of inspelen op de veranderende omstandigheden dan gaan veel bedrijven vaak direct tot harde actie over. Ze beginnen direct met het implementeren van nieuwe werkwijzen, tools, systemen of strategieën. Ze staan vaak niet stil bij het feit: “Hoe vertaal ik dit naar het dagelijks werk en wat voor invloed heeft dat op onze medewerkers?” Begin daarom altijd eerst met het stellen van de juiste vragen en help medewerkers bij het omgaan met de dilemma’s die innovatie met zich meebrengt. Altijd eerst de softe kant, voordat je de harde tools gaat implementeren. Het gebruik van nieuwe software betekent voor medewerkers namelijk vaak een geheel nieuwe werkwijze. Een werkwijze die afwijkt van degene waar ze al jaren aan gewend zijn. Een behoorlijk dilemma, dus denk hier niet te lichtzinnig over.  Gerelateerd: Wordt geen chief gadget officer
2. Wees lenig Waar een consultant tegenwoordig tegenaan loopt is dat er nu en in de toekomst steeds meer van je wordt verwacht dat je ‘de business’ gaat adviseren. Denk daarbij aan innovaties, nieuwe bedrijfsmodellen of het spotten van kansen in de markt. Tegelijkertijd wordt je vaak ingehuurd als het financiële geweten van een organisatie. Één van de meest voorkomende doelstellingen is namelijk om een besparing in geld voor de organisatie te realiseren. Maar hoe combineer je deze twee functies? Om te innoveren moet je tenslotte investeren. Je weet dan vaak vooraf niet of het voor deze specifieke organisatie gaat renderen, maar moet aan de andere kant ook de opdrachtgever tevreden houden en geld zien te besparen. Een lastige spagaat. Duidelijke verwachtingen naar elkaar uitspreken en de communicatielijntjes kort houden is van cruciaal belang. Wees lenig en durf soms in die spagaat te staan.   3. Houdt de (eind)klant scherp in het vizier Vanuit Mastermind doen we veel opdrachten binnen de financiële wereld, met name bij banken. Banken zijn tegenwoordig allemaal kleine IT-bedrijven waar je mooie dingen als consultant mag ontwikkelen. Maar een goed oog hebben voor wat de klanten willen, wat de wet- en regelgeving is en welke innovaties er beschikbaar zijn is daarin onmisbaar.  De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Het is als bank daarom van belang om de vertaalslag van innovatie naar de dagelijkse gang van zaken te maken, maar hierbij vooral niet de klant te vergeten. Hier mag mastermind als expert direct aan bijdragen en zorg dragen dat we niet verzanden in de eindeloze innovaties die vandaag de dag mogelijk zijn.  Een goed overzicht kunnen houden en snel kunnen schakelen tussen verschillende stakeholders zijn dan ook vaardigheden die je goed onder de knie moet hebben.

4. Wacht niet tot iemand je vraagt

Inhoudelijk goed zijn in je werk is vandaag de dag niet genoeg om van toegevoegde waarde te zijn. Je moet ‘ondernemen’ als professional. Maar hoe doe je dat? Je investeert immers niet zelf in een bedrijf, draagt geen risico’s én profiteert niet direct van de winst.

Organisaties hebben echter wel steeds meer behoefte aan consultants die vooruitkijken, meedenken en als ondernemer of businesspartner optreden. De business vereist dat eigenlijk ook. Dus laat je niet tegenhouden. Van consultants wordt tegenwoordig verwacht dat je initiatief neemt, meedenkt en oplossingen aandraagt.

Maar wil je ondernemerschap tonen, ga dan niet achterover zitten. Zie je kansen? Pak die dan! Belangrijk is het wel om daarbij altijd de focus te behouden en het grotere geheel te blijven zien.

5. Omgaan met weerstand door mee te veren

Bij het doorvoeren van verbeterpunten stuit je als consultant vaak op weerstand. Er is bijna geen verandering voor te stellen zonder weerstand. In veel gevallen komt dit voor bij het management of bij collega’s die vasthouden aan de werkwijze die ze gewend zijn. 

Die weerstand is er ook als het voorstel, het idee, de opdracht of het plan voor verandering aantoonbaar meerwaarde zal hebben. Dan is het juist de kunst om niet de handdoek in de ring te gooien, geïrriteerd te raken of de mensen om je heen te vervloeken.

Gerelateerd: Echte verandering organiseren

En geloof me, de valkuil is groot om je aangevallen te voelen en je te gaan verdedigen, eindeloos te gaan discussiëren of een overhaaste oplossing aan te bieden. Maar dit zal ten koste gaan van de relatie met de betrokkene. Deze voelt zich namelijk door jouw reactie niet serieus genomen of zelfs aangevallen. Ongeacht hoe goed je het ook bedoelde.

Het is daarom van cruciaal belang om ‘mee te veren’. Je verdiept je daarbij eerst in de ander, door open te staan voor de weerstand, gericht vragen te stellen en vooral interesse te tonen. Om daarmee de ruimte te creëren waarbij je aandacht voor jouw (verander)verhaal krijgt. 

Als het je lukt om de ander het gevoel te geven dat je zijn/haar kijk op de situatie serieus neemt, is het voor hem/haar een stuk makkelijker om zich open te stellen voor jouw kant van de zaak.

Op zo’n moment draait het dus om luisteren en goede communicatieve skills om mensen uiteindelijk toch mee te krijgen in de verandering. 

Ook voor organisaties is het van belang dat de oudere – maar ook jongere – werknemers deze nieuwe vaardigheden verkrijgen of verder ontwikkelen. Dit betekent continu investeren en tijd vrij maken voor deze vaardigheden door bijv. training, opleidingen en praktijkervaring. Het was namelijk voor onze ouders normaal om naar een middelbare school te gaan, beroepsonderwijs te volgen en vervolgens veertig jaar bij hetzelfde bedrijf te werken. Maar een baan voor het leven bestaat al lang niet meer en de veranderende behoefte aan vaardigheden maken het nog belangrijker om in je zelf te blijven investeren. 

kom In contact

+31 (0)6 4895 2904 jerry@ jerryvanstaveren.nl