STRATEGIE

Je kan het
niet alleen

Jerry van Staveren, Business Coach & Online Strateeg
3 December 2018

“All successful people have great coaches” – Michael Pilarczyk

Of je nu net de eerste stappen zet als ondernemer of juist plannen hebt om jouw inmiddels mega-succesvolle bedrijf flink uit te breiden: een investering in een coach is een investering in jezelf! En een stap die je oprecht verder gaat helpen. Maar hoe vind je een goede coach?

Dat is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld en waar geen eenduidig antwoordt op is. Het is namelijk waar jij op dit moment behoefte aan hebt.

Waar moet je op letten? Wat past bij jou? En waarvoor heb je een coach nodig?

Eén ding is zeker en staat als een paal boven water: “All successful people have great coaches!”

Maar wie is dé coach voor jou? Door wie kan jij je laten inspireren en adviseren?

Ik zeg hiermee overigens niet dat je nu direct het internet moet betreden, gewapend met jouw random reader om de eerste de beste coach of mentor te huren.

Een investering in jezelf en jouw bedrijf is altijd de beste beslissing maar een investering hoeft niet altijd in geld te zijn. Het kan ook in tijd, aandacht of energie zijn.

Je zou bijvoorbeeld straks je moed bij elkaar kunnen schrapen om een email te sturen naar die ene inspirerende ondernemer die je al jaren volgt met de vraag of hij/zij open staat om een keer een bakje koffie met jou te drinken. Op jouw kosten uiteraard…

Maar wat wel vast staat: iedereen heeft een (zakelijke) mentor nodig!

Vaak zelfs meer dan één en in sommige uitzonderlijke gevallen hebben deze coaches zelf niet eens door dat ze een mentor voor je zijn geweest.

Dat leerde Olivier van Duijn (directeur van Marktplaats & eBay) mij ongeveer 20 jaar geleden.

Olivier werd zonder daar bij stil te staan mijn zakelijke inspiratie. Als jongen van begin 20 kwam ik net uit de schoolbanken van de hogeschool van Amsterdam af en was de tijd aangebroken voor mijn eerste officiële full-time baan.

Na een leuk gesprek besloot Olivier mij aan boord te nemen als account manager en niet veel later gaf hij het vertrouwen aan mij als “jonge hond” om mijn eigen team aan te sturen. Wees eens eerlijk: Hoeveel directeuren ken jij die zo’n stap zouden durven zetten?

Maar dat was toen niet wat mij inspireerde. Wat echter wel zo’n indruk op mij heeft gemaakt was het moment dat wij een groot event organiseerde voor zo’n kleine 200 zakenmensen.

Ik weet nog goed dat wij de bezoekers opvingen in de lobby en vervolgens naar de grote zaal op 1e verdieping brachten. Toen er al ongeveer 70 mensen in de zaal zaten bleek de dagvoorzitter niet op te komen dagen. De stress onder onze groep was direct voelbaar!

Wat moesten we doen? Wie moest er gaan presenteren en de hele dag aan elkaar praten?

Toen Olivier hier lucht van kreeg twijfelde hij geen moment en sprong direct het podium op. Hij pakte de microfoon, sprak alsof het allemaal zo ingepland was en zorgde ervoor dat het hele event soepel verliep.

Zijn verhalen hadden een kern, een soepele interactie met het publiek en een welgeplaatste grap op zijn tijd. Het publiek hing aan zijn lippen en ik keek er met verbazing naar.

Spreken voor 200 mensen was toen vooral iets dat bij mij vooral blinde paniek zou oproepen! Maar Olivier deed het geheel onvoorbereid en het leek hem moeiteloos af te gaan. Vanaf dat moment wist ik dat spreken een kwaliteit was die ik ook wilde bezitten!

“A coach is someone who tells you what you don’t want to hear, who has you see what you don’t want to see, so you can be who you always knew you could be”
– Tom Landry

Op welk kruispunt je in jouw leven jij je ook op dit moment bevindt: Er is een coach of mentor voor je! Olivier inspireerde mij om spreker te worden en zelf ook voor zalen vol mensen de microfoon te pakken.

Jaren later liet Eelco de Boer mij de waarde van Mastermind groepen en de kracht van het internet oprecht inzien. Tot die tijd wist ik wel dat het internet kansen te bieden had, maar hij liet mij inzien wat er kon gebeuren als je deze kansen ten volle ging benutten.

Om over de ongelooflijke magie die er plaats vind in high level masterminds maar te zwijgen….

Wat ik wil zeggen is: Iedereen heeft een coach of mentor nodig!

Iemand die jou de spiegel kan voorhouden en uit ervaring kan vertellen wat je goed doet of wellicht beter had kunnen doen. Een coach is een vertrouwenspersoon met wie je alles kunt bespreken en die meer uit jou haalt dan jij zelf voor mogelijk zou houden. Iemand die je inspireert om groter te denken en die grotere doelen vervolgens ook te gaan behalen!

En vrijwel alle succesvolle mensen hebben een coach. Niet altijd noemen die mensen zichzelf’coach’. Maar ze hebben wel een trackrecord, een aantoonbare staat van dienst.

In de afgelopen 20 jaar heb ik zelf veel verstandige en succesvolle mensen ontmoet bij wie ik een blik achter de schermen mocht nemen en van wie ik heel veel heb mogen leren. Deze kennis gebundeld met mijn eigen praktijk kennis heb ik vervolgens weer met mijn cliënten mogen delen.

“Coaching is unlocking a person’s potential to maximize their own performance. It’s helping them to learn rather than teaching them.” – Tim Gallwey

Ik hoop dat ik ze daarmee net zo heb weten te inspireren en daarnaast hoop ik dat ik ook elke dag een beetje jouw coach mag zijn met waardevolle tips, inzichten en tricks.

 

SUCCES

kom In contact

+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl

MIJN CORE-BUSINESS