Ongeveer een jaar of 4 geleden kwam ik een nieuwe manier van denken tegen die mij sindsdien veel inzichten heeft gegeven en eigenlijk alle verschil heeft gemaakt.
En die denkwijze wil ik vandaag met je delen, zodat jij jouw productiviteit en resultaat ook drastisch zal kunnen veranderen.
Het heet ‘Thinking Time’ en vindt zijn oorsprong bij succesvolle bedrijfscoach Keith Cunningham.
Als je niet weet wie Keith Cunningham is: hij is één van de meest bad-ass ondernemers ter wereld. Een mooi detail: hij is de inspiratie geweest voor de “Rich Dad” in één van ’s werelds bekendste business boeken ‘Rich Dad Poor Dad’ van Robert Kiyosaki.
Jaren geleden verdiende Keith $100 miljoen met zijn bedrijf om daarna alles kwijt te raken. Op een gegeven moment had hij zelfs $50 miljoen aan schulden.
Maar vervolgens lukte het hem weer een geweldige comeback te maken en verdiend hij momenteel tussen de $30 & $40 miljoen op jaarbasis en is hij al jaren volledig schuldenvrij.
Zijn # 1 zakelijke wapen om dit kunstje te bewerkstelligen?
Je raad het al: Thinking Time.
Keith Cunningham zit al ruim 40 jaar in het bedrijfsleven en is mentor geweest voor een paar van s’ werelds grootste ondernemers. Hij heeft honderden miljoenen gewonnen, verloren en vervolgens weer opnieuw gewonnen.
En ‘Thinking Time’ is zijn beste zakelijke wapen, die hij koestert boven alle anderen.
Zoals de naam al aangeeft, is het tijd om dieper na te denken. Het is een van de meest krachtige business tools die je maar kunt inzetten om problemen op te lossen en grote zakelijke groei te faciliteren. En die niet zo complex is als je zou denken.
Zoals iedere ondernemer je kan vertellen “kost” het “runnen” van een succesvol bedrijf veel tijd. Er zijn veel zaken die je aandacht vragen en tijd is daarom het meest schaarse goed voor iedere zakenman.
En de grootste uitdaging als jij je bezig wilt houden met het optimaliseren van je bedrijf of leven: we negeren de tijd om oprecht na te denken over wat écht belangrijk is. Of we willen deze tijd simpelweg niet investeren. En dat doen we helaas op al te regelmatige basis.
Naarmate het leven drukker wordt, hebben we Thinking Time dan ook steeds meer nodig, maar zetten we het eigenlijk steeds minder in. Over tegenstrijdigheid gesproken.
Juist op die drukke momenten, waar er geen enkele ruimte in je agenda lijkt te zitten, is het belangrijk om een stapje terug te doen en actief na te denken over wat je nu doet en hoe je aanpassingen kan (lees: moet) aanbrengen.
Ik heb het dan uiteraard niet over het voeren van een wekelijkse beoordeling of het afvinken van een checklist van zaken.
Thinking Time is een creatief en gefocussed proces waarbij je alles vraagt wat je weet. Verwar dit daarom niet met reflecteren:
“Reflectie kijkt achteruit terwijl thinking time gaat over vooruit kijken”
Thinking time is heel anders. Dat zet je in wanneer je een uitdaging of probleem probeert op te lossen of een antwoordt wil hebben op een vraag die in jouw bedrijf speelt.
Wat je vaak zult ontdekken, is dat het probleem waarmee je te maken hebt, eigenlijk geen probleem is, maar slechts een symptoom.
Zo kampen bijvoorbeeld veel van de ondernemers die mij om hulp vragen met uitstelproblemen. Ze lopen over van creatieve ideeën of kansrijke business plannen, maar kunnen door een gebrek aan overzicht of tijd simpelweg niet beginnen aan die écht belangrijke zaken. Zelfs als ze weten dat ze dat wel zouden moeten doen.
Herkenbaar?
Dan kan je dit proberen op te vangen door bekende tools of strategieën toe te passen, zoals bijv. de ‘Eat The Frog’ of een andere anti-uitsteltechniek, maar het echte probleem wordt dan niet opgelost. Het wordt dan slechts een tijdelijke pleister op een nog bestaande wond.
Vooral als dit gedrag al meer dan 3 keer heeft plaats gevonden in jouw business. Wanneer iets meer dan drie keer gebeurt, is dit namelijk een teken van een systeemfout. Een bewijs van structurele keuzes en dat moet je bij de kern aanpakken.
En bij uitstek dé manier om tot die kern te komen is ‘Thinking Time’.
Na zelf honderden uren aan Thinking Time besteedt te hebben, kan ik je vertellen dat alle “problemen” die ik dacht te hebben, juist geen echte problemen waren. Ze waren slechts bijwerkingen of symptomen, van ondoordachte keuzes die ik zelf had gemaakt.
Met Thinking Time kan Ik een stapje terug doen en analyseren wat wél de juiste en meest productieve zet is. Het is een beetje alsof je jezelf op een cognitieve manier kunt vangen voordat het begint en je ontspoort.
Dus als je denkt dat je een probleem hebt … “Think again!”.
Maar WAT is Thinking Time?
Wil je eens kennis maken met Thinking Time is dit wat je kunt doen:
- Schakel alle afleiding uit (mobiele telefoon, laptop etc) en zoek een comfortabele en rustige ruimte uit, waar je ongestoord een halfuur zou kunnen doorbrengen. Een plek waar jij je prettig voelt.
- Pak pen en papier en schrijf een lijst met 3 problemen die u heeft en die u wilt laten behandelen. Accepteer dat elk probleem dat je hebt opgeschreven een symptoom is. Het is niet het echte probleem, maar een symptoom van iets anders. Neem ook een wekker mee.
- Stel 15 minuten in op de wekker en denk na over wat de oorzaak kan zijn voor een van uw problemen. Wat is het dat het symptoom genereert?
- Schrijf de antwoorden op, en blijf opschrijven totdat de 15 minuten verstreken zijn.
- Filter vervolgens door de antwoorden die je hebt gegeven en ontdek wat waarschijnlijk het echte probleem is.
- Stel nogmaals 15 minuten in op de wekker en schrijf op wat je kunt doen om het echte probleem aan te pakken?
Probeer het nu meteen. Ik ben ervan overtuigd dat je een heleboel dingen zult ontdekken waar je nooit eerder aan hebt gedacht en dat dit zelfs een beetje confronterend kan zijn.
SUCCES!
Kan je dit niet alleen of kan je een duwtje in de juiste richting gebruiken? Maak dan nu een afspraak: HIER