Er zit een wezenlijk verschil tussen druk zijn en productief zijn.

Als je agenda overloopt, de dagen te weinig uren lijken te bezitten en je geen moment rust hebt betekent dat niet automatisch dat je succesvol of productief bent.

Het verschil tussen druk en productief zijn is voor veel mensen dan ook lastig aan te geven. In dit artikel zal ik je het verschil uitleggen en delen hoe jij meer succes kan behalen door minder te doen.

De kans is groot dat jij exact hetzelfde antwoord geeft. Wanneer de vraag wordt gesteld “hoe gaat het?” antwoordt bijna iedereen tegenwoordig haast automatisch:  

“Goed, druk!’

Druk zijn als statussymbool 

Er zijn veel oorzaken en redenen te bedenken waarom we tegenwoordig zo ongelooflijk druk zijn. 

Ons werk is veel drukker geworden (omdat onze banen over de jaren heen complexer en breder zijn geworden), we mailen met z’n allen zo’n twee uur per dag en de grens tussen werk en privé is langzaam aan het vervagen. 

Tel daarbij op dat we massaal verslaafd zijn aan onze telefoon en de spaarzame momenten die we nog hebben om te ontspannen vaak weer net zo snel in die telefoon steken, om social media te updaten, even door een tijdlijn te scrollen of om toch nog éven je mail door te nemen.

De drang naar perfectionisme neemt daarnaast toe. Veel van ons hebben het idee dat we 24 uur per dag aantrekkelijk, fit, gelukkig, sociaal en (financieel) succesvol moeten zijn.

Kortom, we zijn met z’n allen tegenwoordig heel erg druk. Maar is al die drukte wel zo productief?

Druk zijn met druk zijn

Ik noem deze manier van werken ook wel de focus van een pantoffel. Waarbij je overigens wel heel erg druk bezig bent, je geen moment rust hebt genomen en het gevoel hebt dat je steeds hard en productief aan het werk bent geweest. 

Maar als we het even helemaal plat slaan ben je in essentie vooral heel druk bezig geweest met druk zijn.

Ik kan dit wellicht het best laten zien aan de hand van de volgende situatie (en het daarop voortvloeiende schema):

Stel je voor dat je:

  • in het aankomende jaar 8 belangrijke opdrachten/projecten wilt voltooien.
  • Al deze 8 opdrachten even belangrijk en waardevol voor je zijn.
  • Iedere opdracht rond de 1,5 maand (of rond de 8 weken) duurt om volledig af te ronden
  • Iedere opdracht, zodra volledig afgerond, de potentie heeft om een extra omzet van € 100.000 voor je bedrijf of organisatie te genereren. 

Wat ga je dan doen?

Aan de slag!

Wat de meeste mensen in dit geval zouden doen is gelijk 2 a 3 projecten pakken (de projecten die ze het meest aanspreken) en daar vervolgens direct mee aan de slag gaan! ACTIE

Vergelijk ondernemen en werken met een marathon. En zoals bij iedere marathon, schiet je uit de startblokken na het horen van het startsignaal! Hoppa, sprinten en aan kop komen! Een goede start is het halve werk tenslotte….. 

Althans… dat denken de meeste mensen. . . 

Na een paar weken (of metaforisch gezien een paar kilometer) begint het enthousiasme iets af te nemen. Dat “sprinten” blijk je niet over een langere periode vol te kunnen houden en daarom besluit je even pas op de plaats te maken en in een iets lager tempo verder te gaan.

Er zijn dan, zoals gewoonlijk, ook weer wat extra onvoorziene taken ingeslopen, je hebt bijv. weer een aantal mails van klanten en partners ontvangen en weer wat onvoorziene vergaderingen in je agenda staan.

Het wisselen tussen de 2 a 3 projecten blijkt toch niet zo gemakkelijk te zijn geweest als dat je van te voren had gedacht. Of ergens had gehoopt. . . 

Eerst weer even overzicht creëren. Daarom besluit je eerst maar even die bijgekomen taken af te ronden (je inbox leegmaken) en dan weer volle bak aandacht besteden aan jouw 3 belangrijke projecten! Weer vol goede moed richting die finishlijn!

Oops

Je kijkt in je agenda en als bij toverslag zijn er in ene 3 maanden voorbij gevlogen! 3 maanden waarin je mega druk (aan het rennen) bent geweest en 3 projecten hebt aangepakt. Het voelt productief. 

Maar ja…

Er liggen ook nog eens 5 prachtige projecten op de plank stof te vergaren. Zonde!

Die 3 projecten schieten toch al aardig op!? Misschien toch maar wat tijd en aandacht besteden aan nog eens 2 of 3 van die projecten die op de plank liggen, toch?

Die zijn tenslotte ook belangrijk en daarmee kan je ook een hoop extra omzet genereren. 

En het is wel een lekkere afwisseling om je tanden in iets “nieuws” te zetten, want je bijt je nu al 3 maanden vast in die 3 dezelfde projecten. . .

Hetzelfde proces wordt weer opnieuw gestart en na een halfjaar kunnen we hoogstwaarschijnlijk de volgende balans opmaken:

Je bent een halfjaar heel druk bezig geweest, maar nog geen enkel project is volledig afgerond. Er is nog geen omzet gegenereerd en alle kosten zijn in dat halfjaar wel gewoon doorgelopen. Dat ziet er als volgt uit:

 

Herkenbaar?

 

Hoe het wel moet

FOCUS! Oftewel, Follow One Course Untill Successful. 

Het geheim van productief zijn ligt in een commitment naar jezelf maken. Een keiharde afspraak waar je niet vanaf mag wijken:

Begin niet met een volgend project voordat het vorige project compleet afgerond is

Dan ziet de balans er ongeveer als volgt uit:

Je hebt je volledige focus, aandacht en tijd kunnen spenderen aan één enkel project per keer. Hierdoor heb je nooit het gevoel gehad enorm druk te zijn en heb je het project vaak nog weten te verfijnen, omdat je meer tijd had om kritisch na te denken.

Na een kleine 2 maanden was het eerste project afgerond en begon met omzet genereren.

Een aantal weken later het volgende project en na een halfjaar was je goed op weg een 3e project succesvol af te ronden.

Tevens heb je alle onvoorziene (extra) taken die tussendoor op je pad kwamen ook nog eens af kunnen ronden, want je had het nooit echt druk.

Die aanpak ziet er als volgt uit:

Simpel eigenlijk hè?

Wanneer jij met 3 ballen moet jongleren bestaat de kans dat je een keer een balletje laat vallen. Ook niet zo vreemd: Op 3 zaken je volledige aandacht richten is tenslotte niet gemakkelijk.

Als je daarentegen met 1 bal gaat jongleren: hoe vaak laat je die bal dan nog vallen, denk je? Hoe veel gemakkelijker en beter zal het “jongleren” je dan af gaan?

Bijna te gemakkelijk hè 

 

SUCCES

kom In contact

+31 (0)6 4895 2904 jerry@ jerryvanstaveren.nl