Stel iemand de vraag hoe het gaat en ergens in het antwoord dat volgt komt vast het woord ‘druk’ voor. Volle agenda’s, geen tijd voor randzaken, veel overleg en vooral heel erg druk.

Druk zijn is tegenwoordig een soort status symbool geworden, die veel mensen als een eremedaille dragen. Maar is dat wel iets om trots op te zijn?

Als je kan zeggen dat je het druk hebt, veel uren maakt, overwerkt; dan ben je pas écht goed bezig, toch? Je kan het ook bijna niet in je hoofd halen om te delen dat je het “lekker rustig hebt”, veel vrije tijd hebt of veel rust ervaart.

Druk zijn lijkt wel synoniem voor succesvol, terwijl de mensen die veel vrije tijd hebben of veel rust ervaren al snel als ‘lui’ worden bestempelt. Maar vergis je niet.

Productief is iets anders dan druk

Iedereen kent wel een persoon die enorm trots is op het feit dat het lastig is om een meeting met ze in te plannen. Wiens leven bestaat uit aaneensluitende ontelbare vergaderingen en pas weer een gaatje in de agenda heeft over een week of 8 a 10.

Maar het is erg moeilijk om succesvol zaken te doen met zulke drukke mensen.

Ze hebben het feitelijk te druk om écht iets voor elkaar te krijgen. Daarom zal het gewenste resultaat nooit snel worden bereikt. Ze zijn te druk met vergaderen en daarmee te druk om daadwerkelijk werk te kunnen verzetten.

Ze scheppen vaak op over hoe druk ze het hebben, maar ze zijn vooral heel druk met druk zijn. Er wordt tegenwoordig namelijk onterecht verwacht dat succesvolle mensen het razend druk horen te hebben.

Maar meestal houden deze mensen gewoon van de illusie dat ze het druk hebben. Door druk voelen ze zich belangrijk. Druk zegt: “Ik ben belangrijk want mijn agenda zegt dat.”

Want opscheppen over druk zijn is dwaas. Druk zijn levert namelijk minder resultaten op, niet meer.

Vergaderingen zijn bijvoorbeeld de slechtste vorm van productiviteit. Het ‘doen’ wordt namelijk gedaan buiten alle vergaderingen. Niet tijdens.

Dus hoe productief kan iemand zijn die van de ene naar de andere vergadering rent?

Gerelateerd: https://jerryvanstaveren.nl/de-noodzaak-van-verandering/

Hoe productief zijn we eigenlijk

Tijdens een ‘normale’ werkdag van 8 uur is de gemiddelde werknemer maar een kleine 3 uur écht productief bezig. Om precies te zijn: 2 uur en 53 minuten. De rest van de tijd spenderen werknemers aan het lezen van nieuws, zitten ze op sociale media, eten, kletsen met collega’s over niet-werk-gerelateerde zaken en nemen rookpauzes.

Gedurende de corona pandemie blijken we zonder al deze afleidingen, onderbrekingen, koffie praatjes en eindeloze vergaderingen ineens veel productiever te kunnen zijn dan die 2 uur en 53 minuten! Hoe vreemd is dat?

We ervaren minder onderbrekingen, hebben veel minder reistijd en hebben minder vergaderingen en zijn daarentegen productiever geworden.

Druk zijn is dus iets anders als productief zijn.

De kosten van druk zijn

Uit onderzoek van TNO blijkt dat het gemiddelde aantal dagen werkstress-gerelateerd verzuim in 2019 opliep naar 30 dagen. In 2015 was dit “slechts” nog 24 dagen.

Verzuim kost de werkgevers veel geld. De gemiddelde kosten liggen op zo’n €300 per dag. Een burn out die 8 maanden duurt kost dus al gauw €80.000, exclusief de kosten voor vervanging. Dit kostte het Nederlandse bedrijfsleven, volgens TNO, in 2018 ongeveer 3,1 miljard euro.

In datzelfde jaar bleek 16,4% van de mannelijke werknemers en 18,1% van de vrouwelijke werknemers enkele keren per maand (of vaker) burn-outklachten te ervaren. In totaal zijn dat maar liefst 1,2 miljoen werknemers.

We moeten dan ook stoppen met het verheerlijken van druk zijn en overwerk. De afwezigheid van slaap, ontspanning en vrije tijd is niet iets om toe te juichen. Te veel mensen dragen hun burn-out als eremedaille en dat moet veranderen.

Laten we niet vergeten dat productiviteit draait om de juiste dingen doen. Je volle agenda weerspiegelt tenslotte niet jouw resultaten in het leven.

 

contact

+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl

recente blog artikelen

Wat is een Versnellingskamer

Wat is een Versnellingskamer

De Versnellingskamer is een methode die wordt gebruikt om beleids- en besluitvorming te versnellen, vooral bij complexe vraagstukken waarbij meerdere stakeholders betrokken zijn. Het combineert een krachtig Group Decision Support System (GDSS) met een gedegen voorbereiding, passende methodiek en ervaren consultants.

Lean en agile transities versnellen

Lean en agile transities versnellen

De opkomst van Agile en Lean transities in zowel publieke- als private sectoren toont aan dat traditionele, hiërarchische structuren niet meer voldoen aan de eisen van een snel veranderende omgeving. Lean biedt een manier om beter in te spelen op de veranderende behoeften en uitdagingen van deze tijden.

Jerry van Staveren – Consultant

Jerry van Staveren – Consultant

Jerry van Staveren is een resultaatgerichte consultant met meer dan 15 jaar ervaring in change management, risicobeoordelingen en veranderprojecten. Hij legt hierbij de nadruk op participatie en groepsdynamiek, met als uiteindelijk doel het bereiken van breed gedragen besluitvorming.