Tijd is het enige wat je maar één keer kan uitgeven, besteed het dus verstandig.
Wist je dat een werknemer een jaar begint met 52 weekenden vrij, zijn of haar werkdag in veel gevallen pas start om 9.00 om vervolgens rond 17.00 weer klaar te zijn? En daarbij nog vaak 25 vakantiedagen te besteden hebben, naast alle overige vrije feestdagen, om lekker te ontspannen en op vakantie te gaan?
Voor een ondernemer is dit bijna niet voor te stellen…
We staan met onze business op en gaan ermee naar bed. Er is geen deur die we om 17.00 achter ons dicht kunnen trekken of vrije dagen die we zomaar op kunnen nemen. Het voelt vreemd om niet met je onderneming & de groei ervan bezig te zijn.
Het is eigenlijk een constante in ons leven: Denken & bezig zijn met de business. Dat gaat van “grote” dingen zoals hoe we ons businessmodel kunnen aanpassen of optimaliseren tot relatief “kleine” dingen zoals “heb ik die ene mail nou nog bentwoord?”.
Het idee dat we om 17:00 een deur achter ons dicht trekken om vervolgens onze business volledig “los” te laten in ons hoofd is bijna niet voor te stellen, toch…?
“hard werken voor iets wat ons niet interesseert noemen we stress. Hard werken voor iets dat ons interesseert noemen we passie – Simon Sinek”
Onze onderneming is dan ook onze passie. Het is wat we het liefste doen en de baas zijn over je eigen tijd geeft een gevoel van vrijheid waar al die vrije dagen niet tegenop kunnen.
“Ondernemers zijn bereid om 80 uur per week te werken om een 40-urige werkweek te vermijden – Lori Greiner”
Dat is nou ook juist het knelpunt waar we op een gegeven moment tegenaan gaan lopen. We zijn constant aan het jagen, constant naar die stip op de horizon toe aan het werken. We nemen allerlei taken op ons en zijn bezig met veel werkzaamheden. Het is in veel gevallen druk met druk zijn.
We vergeten daarbij dat ondernemers ook maar “gewone” mensen zijn. Mensen met behoefte aan vrije tijd, rust, onspanning en misschien wat aandacht voor het gezin of familie.
Maar hoe zorg je dat je tijd maakt?
Vaak maken ondernemers lange dagen, langer dan de gemiddelde werknemer, en hebben ze eigenlijk geen moment rust. Er zijn allemaal zaken die hun aandacht nodig heeft en waar ze hun blik over moeten laten gaan. Het voelt vaak als onmisbaar om dit niet te doen.
Al die zaken hebben tenslotte bijgedragen aan de positie waarin jij je nu als ondernemer bevindt toch?
“80% van de resultaten wordt gemaakt met 20% van de inspanning – het Pareto-principe”
Het Pareto-principe wordt in de volksmond “de 80/20-regel” genoemd en kent daarnaast nog vele andere benamingen, zoals de 20/80-regel, de Wet van Pareto, het principe van de minste inspanning & het principe van het onevenwicht.
Dit principe is afkomstig van Italiaans wiskundige & econoom Vilfredo Pareto. In zijn publicatie uit 1906 stelde hij dat 80% van de Italiaanse economie in handen was van maar 20% van de bevolking.
Zo’n 30 jaar later ontdekte onderzoeker Joseph Juran dat dit principe op veel meer onderwerpen van toepassing was en daarom werd hij feitelijk gezien als de grondlegger van het principe.
Een wereld waar deze regel ook opgaat is onze wereld: De drukke ondernemerswereld.
Als we dit vertalen naar onze termen dan stelt dit principe dat maar 20% van jouw inspanningen 80% van het resultaat opleveren.
Dat wil dus zeggen dat van de 100 dingen waar jij op dagelijkse basis zo druk mee, maar 20 daarvan voor 80% van jouw resultaat (bijvoorbeeld omzet) zorgen. Als je er dus achter kan komen welke 20% van je inspanningen dit resultaat geeft kan je vervolgens stappen zetten om dit te optimaliseren en daarmee je effectiviteit enorm te vergroten.
Stel je eens voor hoe anders jouw bedrijf zal zijn als niet langer tijd steekt in die 80 dingen die minder resultaat opleveren (of zelfs geen resultaat) en meer tijd gaat steken in die 20 dingen die wel werken & opleveren!
De tijd die je investeert blijft tenslotte hetzelfde: Werkte je 60 uur per week, dan blijft dit 60 uur per week, maar omdat jij je tijd efficiënter en effectiever gaat besteden zal de uitkomst van deze tijdsbesteding compleet anders worden.
En wellicht interessant om het eens om te draaien: Je besteed alleen nog de tijd in de 20% die werkt en jou oplevert. Wat voor verschil zal dit teweeg brengen? Hoeveel vrije tijd & dagen zal dit je opleveren?
Voelen al die vrije dagen voor werknemers nog steeds zo onwerkelijk…?
Succes!