Het jaar 2016 is inmiddels in volle gang & het is veilig om aan te nemen dat iedereen de goede voornemens duidelijk heeft gesteld voor dit nieuwe jaar. In veel gevallen onder de noemer: Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Uit onderzoek blijkt echter dat ruim drie kwart van de mensen deze goede voornemens niet zal realiseren.

Van de mensen die de goede voornemens niet vol houden haakt 28 procent af omdat ze niet snel genoeg resultaat zien. Nog eens 28 procent begint simpelweg niet aan de goede voornemens en 23 procent heeft er na verloop van tijd geen zin meer in.

Maar hoe komt het dat die kleine groep die overblijft wel de voornemens realiseert?

Het verschil tussen de mensen die hun voornemens wel realiseren en zij die het niet realiseren ligt in één simpel verschil: Duidelijke doelen stellen

“Een doel zonder plan is slechts een wens”    

Wil je echt je doelen bereiken & niet opgeven wanneer de waan van de dag jou wederom heeft opgeslokt en andere zaken prioriteit hebben?

 

5 praktische tips om die voornemens vol te houden & jouw doelen wel te bereiken:

  1. Schrijf jouw doel op! Doe dit in detail en zorg ervoor dat je het doel ook écht wilt bereiken. Dus “kies “ geen doel dat de buitenwereld van je verwacht, iets dat je wel goed in de oren klinkt of iets dat je eigenlijk niet “trekt” maar wel een goed idee lijkt. Kies een doel waar jij je passie en expertise in kwijt kan en die tevens positief zal zijn voor de ontwikkeling van jouw business. Visualiseer dit doel en vraag je doorlopend af of de keuzes die je maakt je dichterbij dit doel zullen brengen. Hierdoor zal je sneller stoppen met zaken die niet bijdragen aan het succes van jouw business of bereiken van dat doel.

  2. Vertel anderen over jouw doelen. Door jouw doelen uit te spreken verhoogt dit jouw commitment om dit doel daadwerkelijk te bereken & stel je tevens anderen in staat om jou te helpen. Zorg er overigens wel voor dat dit mensen zijn die bijdragen aan jouw doel. Dus een coach, een mede ondernemer die een aantal stappen verder is of een andere adviseur. Door dit bijvoorbeeld te delen met familie dan spreek je het wel uit, maar familie zit over het algemeen op veiligheid dus alle adviezen die zij zullen geven zullen gebaseerd zijn op die veiligheid. Nieuwe dingen ondernemen gebeurt helaas vaak niet op basis van “veiligheid” dus wees kritisch in waar jij jouw advies inwint.

  3. Breek het doel op in kleine stappen. Succes gaat niet over 1 nacht ijs, dus in veel gevallen is het doel dat je stelt een lange termijn doel, waar veel tijd & energie in gestoken zal moeten worden. Dat zal als resultaat hebben dat het “veel” werk zal zijn en dat is juist waar het vaak mis gaat. Ondernemers zien “de berg” werk en dat is overweldigend. Ze weten niet waar ze moeten beginnen of hebben het gevoel dat het niet opschiet. Hierdoor zullen ze na verloop van tijd de handdoek in de ring gooien. Door het doel op te breken in kleine stappen en elke stap als afzonderlijk “doel” te nemen zal je doorlopend kleine successen ervaren na het realiseren van deze stappen. Tevens creëer je overzicht en heb je het gevoel dat je aan het “bouwen” bent. Elke stap brengt je tenslotte dichterbij het uiteindelijke doel.

  4. Ga voor emotie boven rationaliteit. Bij het stellen van doelen wordt al snel overgegaan op het SMART principe, dus specifiek, meetbaar, tijdgebonden etc. In mijn ogen hoeft het niet geheel SMART te zijn. Het draait er namelijk om dat je het doel écht wilt bereiken. Door het smart principe ga je al snel het rationele deel van het brein aanspreken. Dit is puur de analytische kant en daardoor ontbreekt in veel gevallen de intrinsieke motivatie die nodig is om het doel te bereiken. Emotie is daarentegen een veel sterkere drijfveer. Visualiseer het doel dus en koppel daar emotie aan. Durf hierin ook naar de diepere lagen te gaan. Dus wanneer je een bepaalde omzet wilt behalen is dat in veel gevallen om financiële zekerheid te creëren, waardoor je meer los kan komen van je business en meer tijd kan spenderen met je kinderen. Wanneer je het doel koppelt aan “meer tijd met je kinderen doorbrengen” of zelfs: in de zomer elk weekend met de kids naar het strand gaan! dan maak je het veel specifieker en zal je veel meer motivatie voelen om de doelen te bereiken.

  5. Laat je niet afleiden. Een gevaar dat voor ons allemaal op de loer ligt heet “de waan van de dag”. Er zullen altijd telefoontjes, emails en andere afleidingen op ons pad komen. Zorg dat je tijd blokt in je agenda waarin je uitsluitend je focus kan leggen op het bereiken van je voornemens of doelen zonder deze “storende” factoren. Vraag je wederom bij elke stap af of dit je dichterbij je doel gaat brengen en waak voor de:


Succes!

Wil je dit nieuwe jaar niks missen? Meld je dan HIER aan