STRATEGIE

 

Scheer de Jak niet

Jerry van Staveren, Business Coach & Online Strateeg

29 oktober 2018

Een van de meest aansprekende termen die ik in de afgelopen tijd ben tegengekomen, komt uit de koker van Seth Godin. De term waar ik het over heb? Jak-Scheren!

Marketinggoeroe Seth Godin is o.a. auteur van internationale bestsellers als Purple Cow, De Dip, Permission Marketing en nog vele andere titels.

Hij was de oprichter van een vooruitstrevend direct-marketingbedrijf, dat in 1998 werd overgenomen door Yahoo. Zijn blog, www.sethgodin.com, is een van de populairste businessblogs ter wereld.

Business Week noemde Seth Godin zelfs ’the ultimate entrepreneur for the information age’. En in mijn ogen is één van zijn belangrijkste termen, het fenomeen genaamd “Jak-Scheren”!

Deze term werd zelfs een jaar of vijf jaar geleden door het MIT-media lab aangenomen als een officiële computerterm. De beste mensen van MIT omschrijven dit fenomeen van Yakshaving als:

“Elke ogenschijnlijk zinloze activiteit die feitelijk nodig is om een probleem op te lossen dat een probleem oplost dat later, op verschillende niveaus van recursie, het echte probleem oplost waaraan je werkt”

Ik wil je in dit artikel vooral de niet-technische definitie geven (of de variant die gebruik maakt van “moeilijke woorden” zoals recursie), maar het je gewoon in jip-en-janneke taal proberen uit te leggen.

‘Jak-scheren’ kan je samenvatten als een reeks stappen die je uitvoert wanneer je een bepaald doel wilt bereiken, maar vindt dat je bepaalde tussenstappen moet nemen om tot dat uiteindelijke doel te kunnen komen. Beetje duidelijk zo?

Nog niet echt hè…?

Misschien werkt het beter als ik het uitleg in een situatie. Stel je wilt iets doen vandaag, bijvoorbeeld je besluit: “Ik wil vandaag alle planten in de tuin water geven”. Een mooi streven!

Oeps, de waterslang is nog steeds kapot door de afgelopen de winter. Eerst een nieuwe slang kopen bij Praxis, anders wordt het natuurlijk lastig om de plantjes water te geven.

Maar de Praxis bevindt zich aan de andere kant van de stad en mijn vrouw heeft de auto mee naar haar werk.

Om dus naar de Praxis te komen, moet ik eerst naar mijn vrouw haar werk met het openbaar vervoer, om vervolgens de auto te lenen, zodat ik naar de Praxis kan voor een nieuwe tuinslang zodat ik de planten water kan geven. Duidelijk verhaal toch?

Maar wacht! De bus accepteert al jaren geen strippenkaarten meer, dus moet ik eerst een OV kaart hebben. Anders kan ik niet eens met de bus mee.

Misschien kan ik van mijn goede vriend Koen een OV-kaart lenen. Maar dat kan natuurlijk niet voordat ik hem de DVD’s terug geef die ik vorige week van hem heb geleend. Wel zo netjes.

Maar ik ben even vergeten dat die DVD’s eergister geleend zijn door Tim, dus moet ik eerst Tim bellen om die DVD’s terug te krijgen, zodat ik Koen kan bellen om zijn OV-kaart te lenen.

Maar ik had Tim beloofd dat de volgende keer dat we elkaar zouden zien ik een deken van Jak bont voor hem zou regelen, die mijn vrouw jaren geleden in Tibet had gekocht en hij ook zo graag wilt hebben. En aangezien we volgende week weer naar Tibet gaan, leek me dat een uitgelezen mogelijkheid om die deken voor hem te regelen.

En voor je het weet ben je in de plaatselijke dierentuin ingebroken om een jak te scheren, om een deken mee te weven, allemaal zodat je uiteindelijk je plantjes water kunt geven.

Zo een beetje duidelijk wat Jak-Scheren is?

Dit jak-scheerfenomeen neigt sommige mensen meer te raken dan anderen, maar wat het helemaal bijzonder maakt is het feit wanneer groepen mensen binnen grote bedrijven hier gezamenlijk aan mee doen.

Het is al erg genoeg als één persoon helemaal tot ‘jak-scheer modus’ overgaat, maar als hele bedrijven of afdelingen overgaan tot dit fenomeen is de productiviteit of het resultaat ver te zoeken.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom solo ondernemers of kleinere bedrijven zoveel meer dingen gedaan krijgen. Ze hebben vaak minder “jakken om te scheren” en zijn verplicht continu prioriteiten te stellen. Ze zijn minder geneigd zichzelf te verliezen in de waan van de dag en hebben een concreter doel om na te jagen.

Dus wat moet je doen, als je dreigt tot jak scheren over te gaan?

Ga niet naar Praxis voor die tuinslang. Maar leen gewoon de gieter van de buren!

Vanaf het moment dat je van jouw uiteindelijke doelen dreigt af te buigen en een pad naar een jak scheerfeest begint te volgen, is het de moeite waard om een “ compromis” met jezelf te sluiten.

Het nu redelijk doen (door bijv. de gieter van de buren te lenen) is veel beter dan alles perfect volgens plan te willen doen (waardoor je via 1000 omwegen naar de Praxis moet voor een nieuwe tuinslang).

Imperfect action beats perfect inaction!

GOOOO!

SUCCES

OF BESTEL HIER JOUW ONLINE WORKSHOP