“Jer, waarom ben je toch elke dag online actief?
Worden je klanten dat niet zat?”

Het is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld, vooral door bedrijven en ondernemers die zelf liever niet hun tijd aan het online verhaal willen “verdoen”. 

Het antwoord daarop is echter vrij simpel: Dat is vooral om ervoor te zorgen dat mijn andere uren veel effectiever zijn!

Ik zet iedere maandag namelijk een blog vol tips online, zoek dagelijks de interactie met mijn volgers via social media, versterk mijn personal branding op kanalen als LinkedIn, Instagram en Facebook & zorg daarmee dat ik op de radar blijf binnen mijn netwerk. 

En wellicht nog belangrijker: Het 2e of 3e lijn netwerk daarbuiten.  

Op die manier denken mensen aan me op het moment dat ze mij of mijn diensten nodig hebben. 

Ze noemen dat verschijnsel ook wel TOMA (oftewel top of mind awereness of even vrij vertaald naar het Nederlands: de kunst van het herhalen inzetten om ervoor te zorgen dat mensen aan je denken op de momenten dat het er toe doet). 

Top of mind awareness is een vorm van brand awareness. Bij top of mind awareness gaat het niet om recognition(herkenning) maar om recall(herinnering). 

Als je top of mind awareness hebt gecreëerd bij jouw potentiële klanten, is de kans groter dat zij als eerste aan jouw bedrijf of merk denken als zij een product of dienst nodig hebben. Door die naamsbekendheid ben je jouw concurrent een stap voor.

Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat wanneer mensen hulp nodig hebben op het gebied van verkoop, strategie of het vergroten van resultaat onderaan de streep zij direct aan mij denken. 

Ik ben dan ’top of mind’ bij deze (potentiële) klanten. Ontzettend effectief op het gebied van sales & leadgeneratie dus. 

Gerelateerd: http://jerryvanstaveren.nl/tijd-om-te-investeren/

Er bestaat tegenwoordig niet zoiets als te veel

“Één keer per week is meer dan genoeg voor mijn markt, die zitten helemaal niet te wachten op een stortvloed aan content”. 

Die opmerking hoor ik regelmatig, geloof me. Maar vraag is dan altijd: “Weet je dat of denk je dat?

Actief zijn op social media is namelijk echt een ‘numbers game’. De cijfers werken je simpelweg tegen en dat is om twee redenen:

Reden nummer één: De hoeveelheid! Als we Facebook even als voorbeeld nemen dan worden er elke minuut 510 reacties geplaatst, 293.000 statussen veranderd en 136.000 foto’s ge’upload. 

Denk je eens in hoeveel content dat is na een week, na een maand of zelfs na een jaar!? Denk je nu nog steeds dat je opvalt tussen die stortvloed aan content als je slechts één keer in de maand iets online zet? 

Dat jouw klanten jouw online activiteiten zien? Of dat ze het te veel vinden terwijl ze tienduizenden andere berichten in hun tijdlijn hebben staan?

De vraag stellen is hem eigenlijk al beantwoorden. Als je een bedrijf bezit vinden mensen het niet meer dan normaal dat je aan marketing doet.

Reden nummer twee: Moment opnames en algoritmes. Veel van de ondernemers die ik spreek zijn bang om hun volgers te irriteren wanneer ik ze vertel dat ze veel meer content moeten plaatsen. Want ga je dan niet jouw doelgroep verzadigen?

Je vergeet op dat moment dat social media ten allen tijden een momentopname is. Kijk maar naar jezelf. Wanneer zit jij zelf op LinkedIn, op Instagram of op Facebook

In veel gevallen pak je “even snel” je smartphone terwijl je wacht op je volgende afspraak, terwijl je in de rij staat bij de plaatselijke supermarkt of terwijl je in de trein zit.

En met gemiddeld zo’n 100 connecties, die allemaal statussen veranderen, foto’s plaatsen en content sharen is jouw tijdlijn waarschijnlijk één grote wirwar van content geworden, toch?

Je ziet daarom gewoonweg niet alles wat jouw netwerk plaatst en veel gaat langs je heen, zonder dat je ooit van het bestaan hebt geweten.

En dat zelfde principe gaat op voor jouw volgers!

Daarnaast krijg je de kans niet eens door de manier waarop social media platformen werken en hun content tonen.

Waarom vraag jij je misschien af? Het antwoord daarop is algoritmes.

Opschudding begin 2018: Facebook kondigt grote veranderingen aan in de manier waarop het content voorschotelt aan zijn gebruikers. Hiermee komt er meer aandacht voor content van vrienden/familie en minder voor die van bedrijfspagina’s. 

De boodschap is “waardevolle content voor de gebruikers van het platform”. Content waar ze mee ‘engagen’ oftewel content die ze liken, sharen etc.

Engagement algoritmes bepalen sindsdien de manier waarop social media content toont aan gebruikers en de conclusie is: Het organisch bereik wordt door algoritmes geminimaliseerd. 

Je bereikt met een post namelijk láng niet alle volgers!

Sterker nog, het bereik ligt ergens tussen de 2% – 5%. Dat wil dus effectief zeggen dat als jij op dit moment 100 volgers hebt maar 2 tot 5 daarvan organisch (dus niet geadverteerd) zien wat jij online plaatst. 

Kortom: de hoofdmoot van jouw volgers of connecties ziet niet eens wat je online doet en degene die het wel zien staan in de rij bij de plaatselijke Appie en hebben nu hun volledige aandacht erbij.

Dus waarom zou je dan niet veel meer content de wereld in gaan pushen i.p.v. voorzichtigheid als leidraad te nemen?!  

Want de manier om dit algoritme probleem op te lossen en het percentage toe te laten nemen is vrij simpel: Meer plaatsen en de interactie op zoeken! Maar als je eerlijk bent: doe je dat al?

Make up for lost time 

Weet jij trouwens hoeveel tijd verkopers, accountmanagers of salesmanagers investeren om op “de oudewetse manier” met (potentiële) klanten in gesprek te komen? Met onaangekondigde telefoontjes, met mailen of met simpelweg “deurtjes trappen”?

Hoe verschrikkelijk veel tijd en energie daarin gaat zitten?

Om vervolgens na dit eerste contact misschien nog een of twee keer van zich te laten horen en daarna niets meer van zich te laten vernemen? Haastig op zoek naar die volgende (potentiële) klant. . .  

De cijfers liegen er dan ook niet om:

  • 48% van verkopers voert nooit een tweede verkoopgesprek
  • Slechts 26% voert een tweede gesprek en stopt daarna 
  • 15% voert een derde gesprek en stopt daarna met het contact
  • Slechts 10% van verkopers voert meer dan drie gesprekken

Weet je hoeveel omzet daar verloren gaat? 

Om maar niet te spreken hoe zonde dat is van al die geïnvesteerde tijd! 

En wat als iemand zes maanden, één jaar of vijf jaar later ineens wel de vraag heeft? Dat knelpunt ervaart waar jouw expertise of dienstverlening het antwoord op heeft? 

Juist op die momenten wil je dat ze aan je denken, toch!? 

Maar waarom zou iemand op dat moment aan jou denken als ze al weken, maanden of zelfs jaren niets meer van je gehoord of gezien hebben?

En dat is waar je online voor gebruikt; om te zorgen dat je niet van de radar verdwijnt, om te zorgen dat je bij je potentiële klanten in beeld blijft en er voor ze bent als ze je nodig hebben. 

Wat door jou online is gezet staat daar voor altijd. 24/7 te raadplegen voor iedereen die er interesse in heeft. 

Weet je wat dat betekent? Dat je niet langer hoeft te ploeteren en worstelen met eindeloze telefoontjes, mails of bezoekjes maar juist het internet voor je kan laten werken! 

Daarom zet je online dus in! 

SUCCES

kom In contact

+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl