EVENT

The Next Web Conference 2018

Jerry van Staveren, Business Coach & Online Strateeg

28 Mei 2018

Heb jij je wel eens afgevraagd wat er gebeurt wanneer je de beroemde Amsterdamse openlucht festivals combineert met wereldberoemde sprekers? Als je die ouderwetse business beurzen een rock&roll make-over zou geven? En dat allemaal samenbrengt op het Westergasterrein in hartje Amsterdam, inclusief 15.000 bezoekers per dag, 4000 bedrijven,  foodtrucks en genoeg stroboscooplampen om het westelijk halfrond mee te kunnen verlichten?

Er bestaat tenminste één persoon die dat zich niet meer afvraagt, want organisator Boris heeft het dit jaar voor de 13e jaar op rij gerealiseerd, met zijn ‘The Next Web’ conference

Tienduizenden bezoekers komen vanuit de hele wereld om zich twee dagen onder te dompelen in het grootste, maar tevens meest intieme Tech event van Europa. Wereldberoemde ondernemers en sprekers zoals o.a Gary Vaynerchuck, Tim Ferriss, David Allen en Nir Eyal hebben al hun opwachting gemaakt op de verschillende podia die verspreid over het terrein liggen.

Maar hoe is dat evenement nou echt? Die vraag krijg ik de afgelopen dagen vaak gesteld, en daarom biedt ik je nu de kans om de vlieg aan de muur te zijn en met mij mee te gaan naar dit twee daagse wereldevenemt en ontdek of #TNW iets is wat je volgend jaar groot op jouw kalender moet omcirkelen.

Wanneer ik op de eerste dag verbazingwekkend soepel mijn entree kaartje en polsbandje heb bemachtigd betreed ik het festival terrein.

Je wordt direct warm verwelkomt door de geur van verse koffie en de pas aangestoken grills van de verschillende foodtrucks, die over het terrein verspreid staan. Koffie, een lekker zonnetje en de geur van vlees op de grill en dan zit ik al direct tegen geluk aan.

Ik besluit mijn weg te zoek naar het grootste podium dat even verderop ligt: De gashouder. Terwijl ik de arena betreed hoor je het geroezemoes van enthousiaste mensen, die net als ik niet kunnen wachten op het officiële startschot.

De stroboscooplichten dansen door de ronde zaal en voor je het weet betreed organisator Boris Veldhuijzen van Zanten, initiator van dit hele evenement, het podium voor de officiële opening…

Terwijl het licht in de zaal gedempt wordt gaat de spotlicht aan. Hij heeft 5 witte ballen in zijn hand en begint direct te jongleren. Maar ondanks dat hij de eerste seconden nog zichtbaar zijn best doet, laat hij vervolgens de ballen uit zijn handen vallen en precies op het moment dat deze de grond raken begint zangtalent Jeangu Macrooy uit volle borst te zingen.

 “Welkom bij de 5e revolutie!”

Na deze spetterende opening vervolg ik snel mijn weg om naar de talk van de wereldberoemde David Allen te luisteren. Die je wellicht kent van zijn boek en strategie ‘Getting Things Done’. Deze stond hoog op mijn lijstje van sprekers die ik moest zien, aangezien ik zelf ook dankbaar gebruik maak van de technieken uit zijn boek. En ik bleek niet de enige te zijn want iedere zitplaats was bij mijn aankomst inmiddels al bezet. Toch bleek het nog vrij eenvoudig te zijn om een plaatsje te bemachtigen in de bomvolle zaal.

Terwijl Allen verteld over de waarde van je brein leegmaken via de fysieke handeling van schrijven, deelt hij ook tussendoor ook wat interessante feitjes over de hoeveelheid onzin die onze focus en aandacht wegsnoepen.

Wist je bijvoorbeeld dat jouw hoofd onbewust vol zit met nutteloze zaken zoals jouw dagelijkse boodschappenlijstje, het feit of je de wasmachine wel hebt uitgezet, en tientallen andere zaken die breinruimte innemen en door je gedachten spelen gedurende de dag terwijl je eigenlijk bezig zou moeten zijn met andere “belangrijke” dingen?

Maar dit komt niet door de gigantische hoeveelheid prikkels of informatie die we met de opkomst van bijvoorbeeld het internet over ons heen krijgen. Dat is te simpel gedacht. Hij zegt zelf:

“It’s not information overload that is the problem. Because if it was…. We would walk into any library and die!”

Na de interessante talk van David Allen besloot mijn weg weer te vinden naar de ‘Gladiatoren arena’ in de Gashouder. Daar ging Pamela Pavliscak, expert op het gebied van Kunstmatige intelligentie, vertelen over de eindeloze toepassingen van A.I. in het dagelijkse leven en dan met name gericht op het lezen van emotie in mensen. Iets wat wij zelf nogal lastig lijken te vinden.

Verbaasd moest ik vast stellen dat er al een app op de markt is genaamd PPL KPR die registreert wat voor invloed jouw kennissen en vrienden hebben op jouw emotionele staat. Deze app registreert al deze data als je in de buurt van jouw vrienden of contacten bent en geeft je daarna inzicht in welke vrienden die je beter kan vermijden en welke vrienden je eigenlijk meer tijd zou moeten doorbrengen. Allemaal overzichtelijk in jouw telefoon. Hij geeft zelfs suggesties van antwoorden wanneer er stress wordt geregistreerd tijdens bijvoorbeeld een sms gesprek met jouw vriendin.

Mocht ik je dus verwijderen van mijn instagram account, dan weet je hoe laat het is 😉

Op het gehele terrein is het gedurende de dag een feest van herkenning waar druk onderling ge’netwerkt wordt. Ook ik vind het de hoogste tijd om mij onder de mensen te gaan begeven en spreek af met Maha Benachir, die tevens gastblogger is voor dit prachtige platform.

Terwijl we in gesprek zijn zie ik in de verte een bekende aan komen lopen. En vanuit zijn ooghoek merkt hij mij ook op. Nadat we oogcontact maken sprint hij direct op mij af voor een dikke knuffel. De reden daarvoor was simpel: we proberen namelijk al anderhalf jaar met elkaar af te spreken voor een podcast interview. Dat bleek tot dan toe door onze drukke agenda’s een mission impossible te zijn.  

De man over wie ik spreek? Jelle Drijver van de Jelly Driver, voorheen Frankwatching podcast.

Jelle windt er geen doekjes om en laat direct alle opname apparatuur klaarzetten. Het gesprek dat volgt verloopt zo moeiteloos dat hij besluit er direct nog een opname achteraan te doen voor zijn tweede podcast.

Na ons gesprek komt een dame van de organisatie naar ons toe om ons te attenderen op het bestaan van “the secret studio”, een haast magische plek waar straks een interessante spreker zou langskomen voor een intieme sessie.

Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik besluit op zoek te gaan naar deze geheime kamer….

Slechts enkele momenten later sta ik oog in oog met een kledingkast van een bewaker, compleet gekleed in pak, inclusief het welbekende oortje en de grote V op de borst.

Hij bekijkt mij even snel van top tot teen en zonder een woord te zeggen schuift hij een hek opzij. Op mijn meest stoer loop ik langs en betreed “the secret studio” van Chivas. Een intieme huiskamer , waar naar verluid maar 50 mensen per keer aanwezig mogen zijn. De onstpannen sfeer bevalt mij wel en terwijl ik een cocktail van Chivas, gegarneerd met een cactusblad in mijn handen gedrukt krijgt komt op pakweg 2 meter afstand internationale muziekster Will.i.Am het podium oplopen en neemt plaats in de comfortabele chesterfield die al voor hem klaar staat.

Wat volgt is een mooi gesprek over zijn persoonlijke drijfveren, zijn achtergrond en zijn weg van de arme wijken in Los Angeles naar het muzikale sterrendom. Er wordt vooral veel tijd besteed aan het feit waarom hij gestart is met zijn ondernemingen om daarmee iets terug wil doen voor de arme wijken uit zijn jeugd.

De reden is even simpel als mooi:

“Everyone raps about leaving the ghetto, no one raps about improving the ghetto”

Deze Secret studio blijkt een verborgen parel te zijn, waar ik in de uren daarna nog geregeld naar inspirerende ondernemers zal luisteren. Je merkt dan ook direct hoe aanstekelijk het is om jezelf te omringen met dezelfde type mensen. Iedereen is namelijk druk bezig met notities maken, hebben tijd uit hun drukke schema genomen om hier vandaag nieuwe inzichten op te doen en die sfeer…tsja…..dat geeft gewoon energie.

En terwijl ik de dag nog even doorneem met mijn “grote” vriend Martijn, die op de shortlist van de T500 staat, onder het genot van een ijskoud biertje in de Amsterdamse zon stel ik mijzelf de vraag wat nou de beste beschrijving voor TNW is.

TNW is niet echt een beurs of een evenement te noemen. Maar wat  dan wel?

De beste omschrijving die ik kon geven is: Gooi een flinke dosis aan boeiende sprekers, creatieve ondernemers, hongerige startups, internationale investeerders en het beste van Amsterdamse festivals in een grote Blender. Gooi daar een aantal foodtrucks, spectaculaire lichtshows en spetterende podia bij.

Blus het vervolgens af met een gemoedelijke zomerse sfeer en trek een vat “oude bekenden” open. En maak het geheel af met een heerlijk Amsterdams zonnetje en je hebt het succesrecept van TNW!

Wordt vervolgd…

OF BESTEL HIER JOUW ONLINE WORKSHOP