Selecteer een pagina

Volgens Forbes is de kans dat je het Corona-virus krijgt globaal gezien slechts 0,000035%. Toch houdt het virus Nederland steeds steviger in zijn greep. Zeker nu de maatregelen heftiger en langduriger worden.

Maar welk effect verwachten de voorlopers in het bedrijfsleven? De Executive Trend Survey vroeg het de leiders van top500 bedrijven.

Alle industrieën van de wereld hebben momenteel te maken met de verwoestende effecten van COVID-19. Van productie tot marketing en van overheid tot finance. Zeker in de afgelopen maand is er een verschuiving opgetreden in de manier waarop bedrijven en organisaties opereren, na de intrede van dit besmettelijke virus.

Met de Executive Trend Survey zijn onderzoekers erin geslaagd inzicht te krijgen in hoe de top 500-bedrijven reageren op COVID-19 en wat volgens de leiders van deze bedrijven het effect is van het virus is op het bedrijfsleven. 

De negatieve effecten zijn korte termijn 

Het valt niet te ontkennen dat coronavirus een negatieve invloed heeft op het bedrijfsleven over de hele wereld en de resultaten uit dit grootschalige onderzoek bevestigen dit beeld, waarbij een overweldigende 93% van de respondenten aangeeft dat het negatieve invloed heeft op hun bedrijf.

Wat echter opvalt is het aantal bedrijven dat denkt dat de negatieve impact vooral op de korte – en niet op de lange – termijn zal zijn. Hierbij verwacht slechts 28% van de respondenten een negatieve impact op de lange termijn.

Overigens de meest genoemde en voor de hand liggende negatieve impact: Omzet!

Omzet daalt drastisch in 2020 

Bedrijven krijgen momenteel grote klappen door de snelle verspreiding van het coronavirus en de resultaten van het onderzoek laten zien dat 86%aangeeft dat hun inkomsten aanzienlijk dalen als gevolg van de de uitbraak.

Van die 86% voorspelt:

  • 33% een omzetdaling van meer dan 15%. 
  • 21% denkt dat het omzetverlies tussen de 10% -15% zal liggen.
  • 33% verwacht dat hun omzet “slechts” 10% of minder zal dalen.

Deze aanzienlijke omzetdaling zal tevens een direct effect hebben op de economie.

Economische crisis?

Van het volledig stopzetten van productie tot een daling in het consumentenvertrouwen, het coronavirus blijft bedrijven en de economie drastisch beïnvloeden. Uit het onderzoek blijkt dat veel leiders voorspellen dat een economische crisis het gevolg zal zijn.

77% van de ondervraagden is van mening dat een economische crisis een onvermijdelijk resultaat is als gevolg van overheidsbeperkingen en de aanhoudende bedreiging van de gezondheid voor consumenten. Zeker nu de sociale afstandsmaatregelen blijven gelden en samenscholingsverboden in stand blijven.

De meeste bedrijven zullen terug veren 

Ondanks de huidige situatie zijn de respondenten optimistisch over het vermogen van hun bedrijven om terug te veren en hun activiteiten weer normaal te kunnen gaan voeren zodra de overheidsbeperkingen zijn opgeheven.

Slechts 12%van onze respondenten is van mening dat het zes maanden tot een jaar zal duren voordat hun activiteiten weer op het normale niveau zal zijn. Dit is een enorm verschil met de 88% die verwachten dat hun bedrijf binnen zes maanden weer volledig operationeel zal zijn.

De POST-CORONA wereld 

De resultaten van de Executive Trend Survey schetsen een somber beeld voor bedrijven in de aankomende maanden. Waarbij grote industrieën zich schrap zetten voor de ergste economische neergang van de afgelopen jaren.

Maar er is echter ook licht aan het eind van de tunnel, aangezien de leiders van de top500 optimistisch zijn dat bedrijven en consumenten, zodra het stof van COVID-19 is neergedaald, snel weer terug zullen veren en alles weer normaal zal zijn.

kom In contact

+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl