Selecteer een pagina

WORKSHOP ZELFSTURING 

 

Zelfsturing is een populaire term. Veel gemeenten doen inmiddels aan zelfsturing, er vindt zelfsturing in de zorg plaats en heel veel bedrijven kiezen er voor om in zelfsturende teams te werken.

Niet zo vreemd want invloed en zelfsturing zijn menselijke behoeften. Dat betekent dat je (tot op zekere hoogte) de regie wilt voeren over jouw eigen leven, jouw werk en de wijze waarop je dit werk uitvoert.

Zelfsturing biedt hulp maar is zeker niet altijd zaligmakend.

Bij veel zelfsturende teams worden bijvoorbeeld vraagtekens gezet bij de noodzaak van leidinggeven. Dat oude hiërarchische structuren niet meer werken in deze tijd weet je zelf ook wel, maar hoe vul je dat in en vertaal je dat succesvol binnen jouw organisatie? Een flinke uitdaging!

Mijn collega Peter en ik mochten bij ANWB weer aan de slag met dit mooie onderwerp. Naast formeel leiderschap is er namelijk ook nog zoiets als informeel leiderschap. Zelfsturende teams kunnen zelf zulk leiderschap ontwikkelen. En dat is weer van invloed op belangrijke processen. Gedeeld leiderschap draagt bij aan het teamproces, omdat dan meer mensen betrokken zijn bij de ontwikkeling ervan.

Voor ons ligt het zwaartepunt dan vooral bij de mensen binnen de organisatie voor wie zelfsturing een krachtig hulpmiddel moet zijn in de dagelijkse werkzaamheden. LEARNING BY DOING.

Het 1ste deel van onze workshop ging over het gezamenlijk bestuderen van de resultaten uit de zelfsturing scan (nulmeting). Om vervolgens op ludieke wijze het toekomstbeeld (de droom) te vangen op een canvas doek.

Tijdens het laatste deel kwamen deze twee elementen mooi samen om daarmee heldere verbetervoorstellen te creëren waar iedereen direct mee aan de slag kan. Resultaat hoeft dan ook niet altijd over grote veranderingen te gaan maar juist over het continu een stapje beter doen.

bekijk foto’s van de workshop

andere workshops

kom In contact

+31 (0)6 48 95 29 04
jerry @jerry van staveren .nl