ENERGIETRANSITIE | Van ambitie naar werkelijkheid

Voor de Regionale Energietransitie Strategie (RES) heeft gemeente Noardeast-Fryslân een ambitie vastgesteld. 

In dit plan moeten regio’s schetsen welke inspanningen ze zullen leveren om energie te besparen en een duurzamere leefomgeving te creëren. Noardeast-Fryslân wil daarbij in 2030 70% van de elektriciteitsvraag duurzaam opwekken en 1,5% energiebesparing realiseren. Met deze ambitie zet Noardeast-Fryslân een flinke stap voorwaarts in de energietransitie.

Het klimaat verandert wereldwijd. Het realiseren van de klimaatdoelen van Parijs (2015) is nodig om verdere opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan zo veel mogelijk te voorkomen.

De energietransitie betekent dan ook de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen naar volledig groene energie. Deze duurzame (groene) energie halen we o.a. uit zon, wind, biomassa en water.

Hoe maakt gemeente Noardeast-Fryslân de overgang naar groene en duurzame energiebronnen:

Wij zijn gevraagd dit proces te begeleiden, te faciliteren en concreet te maken door uiteindelijk drie investeringswaardige energieclusters binnen de gemeente vast te stellen.

Achtergrond

De ontwikkeling en toepassing van groene technologie is essentieel voor energietransitie die in 2050 gerealiseerd moet worden. De haalbaarheid hiervan wordt in toenemende mate bepaald door de faciliteiten, mogelijkheden en het ondernemerschap binnen de regio.

Wij brengen dit proces stapsgewijs in kaart en zorgen daarmee voor kennisdeling, verdieping en tastbare resultaten. Dit bestaat uit: 

Stap 1. Het begint met alle stakeholders in kaart te brengen en de rol die zij in de energietransitie te voeren hebben. Dit is het uitgangspunt voor de invulling van de versnellingskamer. Zo breng je de juiste mensen met elkaar in contact en ondervang je veel van de mogelijke obstakels die een omvangrijk traject als de energietransitie met zich meebrengt.

Stap 2. Tijdens de eerste versnellingskamer waren er maar liefst 35 deelnemers aanwezig. Die varieerden van stakeholders (zoals de NAM, gemeente NOF en ondernemers) tot enablers (de dorpsbelangen en energieleveranciers) naar kennisdelers (energiecorporaties en experts uit de regio). Hier werden ideeën uitgewisseld over de mogelijkheden, kansen en aandachtspunten binnen de gemeente en de overgang naar groene energie. Deze werden vervolgens gedocumenteerd via de software van Spilter, om daarmee een overzicht te creëren van kansrijke initiatieven binnen de gemeente. Daarmee hebben de deelnemers letterlijk de energietransitie in kaart gebracht.

Stap 3. Het concreet maken van deze initiatieven was de volgende stap. Het is namelijk niet voldoende om de kansrijke initiatieven alleen in kaart te brengen, maar om de ambities en initiatieven om te zetten in concrete projecten. De stap die wij hiervoor in het proces hebben gezet is 3 investeringswaardige energieclusters te kiezen, en die te verdiepen, waardoor in de periode tot 2030 de focus op deze projecten komt te liggen en die als vliegwiel zal dienen voor de rest van de gemeente/regio. Daarmee moest de koppeling gemaakt worden tussen welke initiatieven de meeste kans van slagen hebben, wat er voor nodig is om deze projecten te realiseren en hoe we dat strategisch kunnen inrichten met bijv. de bestaande infrastructuur. Welke partijen hierbij aangesloten dienen te worden en welk plan van aanpak er gevolgd dient te worden.

Hiermee zijn concrete handvaten, focus en duidelijkheid gecreëerd in een omvangrijk traject genaamd de energietransitie.

Van hoopvolle ambities naar concrete stappen en grip.

Opdrachtgever

NAM en Gemeente Noardeast-Fryslan

Deelnemers

o.a. Gemeente Noardeast-Fryslân. NAM, ondernemers en initiatiefnemers, verschillende dorpsbelangen, energiecorporaties en andere kennisdelers uit de regio.

Werkwijze

  • In kaart brengen van alle stakeholders
    via factor C methode
  • Versnellingskamer 1 –
    plotten van kansrijke energie initiatieven
  • Versnellingskamer 2 –
    verdieping van deze initiatieven naar investeringswaardige clusters

foto’s achter de schermen

VISIE & STRATEGIE

MediaMarkt

Sales brainstorm

Mastermind

sales strategie

Hogeschool van Amsterdam

MAAK EEN AFSPRAAK

Markerkant 13-88, 1314 AN Almere

Bevindt zich in: Element Offices Almere