De ondernemer uit dit gesprek is een uniek mens. Zij is niet alleen zangeres, coach, spreekster & eigenaar van haar eigen bedrijf, maar ook moeder van maar liefst 6 kinderen. Binnenkort zal haar boek ‘The Voice of Leadership’ verschijnen & zal ze gaan spreken op het nationaal zakenvrouwencongres met o.a. Irene Moors. Ik wens je veel leesplezier toe in het volgende ‘NetWerk’ gesprek:

 

Dit keer met Irma Lohman
Eigenaar van Irma RaaktSpreker zangeres auteur & coach, die mensen helpt 
hoger op de toonladder van het leven te staan

 

Kan je de lezers misschien iets meer vertellen over jouw achtergrond.

Ik ben Irma Lohman, ik ben een 47 jarige alleenstaande moeder met 6 jongetjes.

Mijn achtergrond ligt in de muziek. Vanaf mijn 16e begon ik professioneel te zingen om erachter te komen dat ik meer een Maria Callas was dan een Trijntje Oosterhuis. Vanaf daar was het  dan ook een logische stap om op mijn 17e naar het Koninklijk conservatorium te gaan, om daar klassiek zang te gaan studeren.

Na vier jaar van de opleiding kreeg ik de mogelijkheid om of een rol te spelen in de productie Carmen van Opera Skon of in de Joop van den Ende productie Cyrano. Ik koos uiteindelijk voor die laatste.

Dit heb ik vervolgens 2 seizoenen met veel plezier gedaan en dat was echt de beste leerschool die je maar kunt wensen. Daarna stond ik lang in de Dinnershow van John de Mol en zong ik veel op businessevents & gala’s omdat het toch iets aparts was wat ik deed.

Ik sloeg toentertijd vooral een brug tussen pop en klassiek en oogste daar veel succes mee. Één van de hoogtepunten was het zingen op de middenstip van de Amsterdam Arena voor 50.000 mensen tijdens het huwelijksfeest van Prins Willem Alexander en Prinses Maxima. Een geweldige ervaring!

Jaren later, zo rond mijn 30e begon ik een casting/artiestenbureau en ging van 0 modellen tot 10.000 modellen in 1 jaar tijd, waarvan ik er 3.000 zichtbaar online zette. Ik had een paar jaar daarvoor mijn visagiediploma gehaald dus die kwam me toen ook goed van pas.

Ik organiseerde streetcastings, had een topfotograaf, een paar visagisten, hostessen om het bureau te promoten en technische jongen die direct alle foto,s op een cd rom wist te zetten zodat mensen gelijk resultaat konden zien.

Als meisje op het conservatorium plakte ik al de grootste topmodellen van die tijd in mijn agenda. Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista &Christie Turlington. Ik had dan ook echt een passie voor gezichten. Mooi, aparte, indrukwekkende, zelfs voor die gezichten de meeste mensen in de volksmond zouden typeren als lelijk zag ik slechts het mooie in. Nadat ik jaren zelf voor de camera had gestaan zat ik nu ook graag aan de andere kant.

Maar inmiddels was ik ook moeder geworden en stopte ik met het castingbureau toen mijn 4e jongetje inmiddels op komst was. In een tijdbestek van 10 jaar had ik 6, eigenlijk 7 mooie jongetjes op de wereld mogen zetten. Toch begon het te kriebelen en 2 weken na de geboorte van mijn laatste zoontje kreeg ik out of the blue het idee dat ik een coach opleiding wilde gaan doen.

Ik begon online een studie te volgen om te kijken of het me ook echt lag en niet veel later voelde ik dat dit het weleens je van het zou kunnen zijn voor mij. Kort daarna ging ik direct een officiële opleiding volgen en zoals ik al dacht; daar kwam ik thuis!

Alles kwam samen. Mijn interesse voor mensen en hun WHY, hun drijfveren, gewoon de hele psychologie van de mens boeide me mateloos. Het uiterlijk en het innerlijk van de mens kwam voor mij samen. Alles viel als een puzzel in ekaar: Het spreken, zingen, schrijven en coachen.

En sindsdien zijn er daardoor mooie dingen op mijn pad gekomen, zoals TEDx waar ik verleden jaar heb mogen spreken, mijn boek THE VOICE OF LEADERSHIP, mijn zelfontwikkelde VOICE OF LEADERSHIP SYSTEM en speciaal ingezongen opnames die gepaard gaan met het boek. Die zullen fungeren als mijn kapstok om straks nog meer lezingen, trainingen, masterclasses en seminars te kunnen geven.

Alles wat ik doe zie ik niet als werk, maar als mijn zielendoel. Ik heb mijn voice of leadership gevonden en het is mijn missie om anderen te helpen ook hun voice of leadership te ontdekken. Zodat ook zij het leven kunnen gaan leiden waarvoor ze bestemd zijn.

Wat was voor jou persoonlijk het punt dat je besloot te gaan ondernemen?

Dat was alweer in 2005. Het casting/modellenbureau kwam voorbij en dat voelde direct goed. Vanuit mijn eigen passie, want al jarenlang had die branche mijn aandacht en nu kwam de mogelijkheid om dat zelf vorm te geven.

Dat vind ik belangrijk, om daadwerkelijk te ondernemen vanuit je passie. Toch werd het op een gegeven moment te druk om alleen te doen, en ben ik ermee gestopt toen ik zwanger was van zoontje nummer 4.

Je was hebt veel verschillende dingen “geproefd”, wat voor invloed heeft dat op je gehad?

Ik heb zeker veel facetten van het leven mogen meemaken, en gelukkig maar.

Voor mij heeft dat zeker gewerkt en heeft dat me gemaakt tot de vrouw, moeder en onderneemster die ik nu ben. Zeker ook op persoonlijk gebied heb ik veel mogen meemaken en hoewel veel mensen bepaalde life events zouden typeren als zijnde een crisis zie ik ze liever als verborgen cadeautjes waar ik mee aan de slag ben gegaan, ervaren en overwonnen heb.

Een paar jaar geleden heb ik in een rollercoaster gezeten waar even geen eind aan leek te komen. Wat mij overeind heeft gehouden in deze,laten we zeggen uitdagende tijd, was dat ik ondertussen mijn zielendoel had gevonden.

Iedere avond was ik vol passie aan het bloggen, aan het zaaien, organiseerde ik ondertussen mijn eigen masterclasses en thuisconcerten. Vervolgens werd ik geselecteerd voor TEDx, en vond ik een geschikte uitgever voor mijn boek, dat nu in oktober gaat uitkomen. Zaaien & oogsten dus.

Ik heb heel veel geleerd van die periode. Soms heb je geen andere optie dan doorgaan en het cliché klopt: Je komt er daarna echt sterker uit. Dat geeft me nu het gevoel dat ik de hele wereld aankan, samen met mijn 6 zoontjes.

Je combineert nu het zingen met het vertellen van jouw story. Een unieke combinatie, maar wat heeft je doen besluiten om deze stap te zetten?

Haha daar kan ik bij wijze van spreke direct een tweede boek over schrijven!

In juli 2013 besloot ik van de één op de andere dag dat ik een boek wilde schrijven. Het was eerder een soort gevoel van ‘moeten”. Ik werkte als coach & mijn blogs werden steeds langer. Het moest er gewoon allemaal uit.

Mijn visie op het leven, het willen delen van bepaalde inzichten & mensen aanzetten tot meer bewustwording. Ze leiding laten nemen over zichzelf en het leven waren mijn grootste drijfveren.

Achteraf gezien beschouw ik dat als mijn eigen transformatieproces van de situatie waarin ik toen zat. Zonder er al te diep op in te gaan zat ik in een situatie waarin ik niet gelukkig was.

 

Ik had toch een heel ander toekomstbeeld dan hoe het toen in werkelijkheid was. Ondanks de dagelijkse zaken die aan ons trokken wist ik toen toch mijn boek te schrijven. Daarmee creëerde ik mijn eigen toekomstbeeld.

In januari 2014 was ik klaar en in april gebeurde wat er al jaren aan zat te komen: Een relatiebreuk. Laat ik zeggen dat het jaar 2014 het meeste impact in mijn leven heeft gemaakt en het me tegelijkertijd het meeste heeft gebracht.

Thema’s zoals loslaten, vertrouwen, dankbaarheid & focus om er maar een paar te noemen. Ik kan mezelf aankijken in de spiegel en met recht zeggen dat mijn boek een “walk your talk” verhaal is. Ééntje van “been there, done that” en daardoor raak ik mensen.

Maakt dat jou uniek, denk je?

Er moest in mijn leven eerst een hoop “opgeschoond” worden om mijn zielendoel te mogen vinden. Ik was vroeger altijd dat mooie meisje, die leuke zangeres, oftewel die Voice. Ik ben nu die vrouw met ballen, eentje die de juiste balans heeft gevonden. Iemand die haar mannetje staat, een visie heeft en de spirit om anderen ook hoger op de toonladder van het leven te brengen.

Wat mij echt uniek maakt is het feit dat ik mijn zang goed gebruik om binnen te komen bij mensen en zij zich onbewust openen voor het verhaal en vooral de “boodschap” die ik te delen heb.  Om volwassen mannen te zien die ontroerd zijn door mijn stem, dat doet ook iets met mij. Echt mensen in hun ziel raken blijft het mooiste dat er is.

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

Ik heb nog zo veel ambities!  Zo wil ik mijn eigen show organiseren waarin ik spreek, zing & coach maar ook andere motivational speakers een podium geef om hun verhaal en boodschap te vertellen.  Daarnaast sluit ik een eigen radio en/of tv programma ook niet uit, waarmee ik mensen wil inspireren, motiveren en raken.

Je hebt 6 kinderen, zingt, spreekt, schrijft en coacht. Hoe hou je al die ballen in de lucht?

Daar kan ik kort en krachtig over zijn: Dat is mijn passie voor mensen! Die focus is niet iets dat me moeite kost. Mijn 6 jongens maken onderdeel uit van mijn missie.

De cirkel is wat dat betreft rond voor mij. Ik leer van mijn zoontjes en zij van mij. We zijn elkaars spiegel. Opvoeden is niet het woord waarover je mij hoort spreken. Ik noem het liever hen bijstaan bij het worden van wie ze werkelijk zijn.

Daar ligt mijn passie: Persoonlijke ontwikkeling & put ik daar ook mijn energie uit. En natuurlijk kan ik ze ook weleens achter het behang plakken. En dan het liefst alle 6 tegelijkertijd, haha.

Je brengt binnenkort ook een boek uit. Hoe is dat proces gegaan?

Zoals eerder geschreven zat ik niet in de niet meest rooskleurige periode van mijn leven toen ik het boek schreef. De relatie stond op klappen en na een ware rollercoaster besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en een gesprek aan te gaan met een uitgever. Hij antwoordde op die mooie zomeravond; ” ik trek een een fles witte wijn open” en door die zin voelde ik dat dit hem weleens zou kunnen zijn. Mijn passie werkte aanstekelijk en de volgende ochtend ontving ik een mail met; “Laten we maar een afspraak hier op kantoor maken, je manuscript is zo bijzonder “.

Je begrijpt dat ik door het dolle was. Eindelijk iemand die mijn potentie zag en niet gelijk vragen stelde zoals “wat is de doelgroep?”. Een week later reed ik na het gesprek terug met een contract op zak en Ik was zo trots. Na een jaar vol uitdagingen was dit de kers op de taart!

Wat behandel je in het boek?

Het doel is om mensen hun eigen Voice of Leadership te leren ontdekken, zodat ze zowel persoonlijk als zakelijk gezien het leven kunnen leiden waarvoor ze bestemd zijn. Via storytelling, zingen en het aanreiken van diverse “instrumenten” leren mensen meer succes, zelfvertrouwen en geluk te realiseren.

Het helpt ze antwoord te vinden op vragen zoals:  WIE ben ik (echt), wat zijn mijn “gifts” en waarom doe ik wat ik doe?

Daarnaast speelt muziek een grote rol in het boek. Ik heb tijdens mijn eigen schrijf en transformatieproces een heel unieke en persoonlijk TOP 100 music playlist samengesteld voor in het boek. Nummers en stukken die mij persoonlijk raakten op het moment dat ik ze hoorde.

Het bijzondere is dat de lezer deze muziek straks tijdens het lezen van het boek en het maken van de opdrachten kan beluisteren. Daarnaast ga ik in september 5 prachtige songs opnemen en koppelen aan het boek. Dan klopt het & is mijn boek een echte beleving!

Waar liggen jouw uitdagingen?

Mijn persoonlijke uitdaging ligt in de juiste balans te blijven creëren tussen mijn drukke jongensgezin en mijn ambitie om iets heel groots neer te zetten dat voor een positieve verandering zorgt bij mensen.

Wat is het grootste leermoment geweest?

Doen waar je met hart en ziel gelukkig van wordt & dan zal je ondanks tegenslagen uiteindelijk jouw unieke weg vinden. Al is het soms met een omweg, maar je komt altijd weer op jouw bestemming als je vol vertrouwen en met doorzettingsvermogen jouw route blijft volgen.

Wat is voor jou persoonlijk het mooiste moment geweest?

Dat je bepaalde dingen uiteindelijk gemanifesteerd ziet worden. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het vinden van de uitgever die helemaal bij me past, aan het feit dat ik op het podium bij TEDx heb gestaan of voor 50.000 mensen in de Arena heb gezongen. Zo kan ik overigens nog wel even doorgaan.

 

 

We brainstormen geregeld. Wat betekent dat voor jou?

Het geeft me net weer even dat extra stukje knowhow van “hoe” ik bepaalde dingen moet doen.

Dat stukje marketing & sales, wat niet mijn achtergrond is en wat ik altijd intuiteif op mijn manier heb gedaan, maar waar ik nog echt in mag groeien.

Het is fijn om jou als klankbord te hebben.

Daarnaast ben je gewoon een warm mens die heel duidelijk en goed kan overbrengen wat je wilt zeggen n.a.v een vraag. En dat met een stuk humor & jouw gift om je echt in de ander te verplaatsen.

Dat is niet bij iedereen zo. Je proeft ook echt jouw passie voor het vak, en dat is fijn. Dat voelt als een gelijkgestemde.

Je gaat binnenkort ook spreken op het nationale zakenvrouwen congres. Kan je vertellen wat jij daar gaat bespreken?

Het thema van dit event past helemaal bij wat ik doe en waar ik mensen mee help; Boost your Growth! Groei is de reis van wie je denkt te zijn naar wie je werkelijk bent! Weten WIE je echt bent, authentiek zijn is het fundament, oftewel de grondtoon.

Tijdens deze sessie zal ik d.m.v mijn stem de eerste van de vijf stappen delen van mijn VOICE OF LEADERSHIP SYSTEM. De perfecte combinatie om in beweging te komen, mensen zich meer met zichzelf en anderen verbonden zullen voelen en met nog meer inzichten en positieve energie naar huis zullen gaan.

Wat is de beste tip die je zelf hebt gekregen?

Dat zijn er zoveel, van “blijf die ruwe diamant, er zijn er al zoveel geslepen” tot “schrap zoveel mogelijk woorden zoals “ik”, “me” en “mijn” uit zowel je speech als je boek“.

Echt, je wilt niet weten hoeveel mensen een mening hebben over datgene dat je doet.

Daarnaast denk ik dat ik mijzelf een dienst heb bewezen door te besluiten om de best bedoelde tips naast me neer te leggen en gewoon mijn eigen “ding” te doen.  Echt mijn eigen hart te volgen,  omdat ik heb ervaren dat het mensen raakt als het puur uit mezelf komt.

Wanneer ik dicht bij mezelf blijf en mijn hart letterlijk laat spreken. Dat is wat impact maakt op mensen en daar gaat het mij om. Mensen verder helpen in het proces om de beste versie van zichzelf te worden.

Welke tip zou jij ondernemers zelf willen meegeven?

Gewoon te gaan beginnen, te gaan doen waar je hart naar uit gaat en waar je goed in bent.

Laat je daarbij niet afleiden door de stemmetjes van je ego die zeggen dat je het niet kunt, dat er niemand op zit te wachten en…vul zelf maar in. Luister naar je hart!

En om maar even in mijn termen te spreken. Zorg ervoor dat je zowel persoonlijk als zakelijk gezien hoger op de toonladder van het leven komt. Weet WIE je bent, WAT jouw talenten zijn en WAAROM je doet wat je doet.

Als je die antwoorden helder hebt dan kun je groeien als geen ander. Luister naar jouw VOICE OF LEADERSHIP & dan zul je merken dat The sky the limit is!

 

Bekijk meer gesprekken uit het Netwerkt: