Hier deel ik gesprekken met ondernemers uit mijn eigen persoonlijk netwerk die mij inspireren, en ik hoop dat deze inspiratie ook wordt overgebracht op jou

Dit keer met Quintin van der Spek
Ondernemer in Dance Events.


 

Hij is oprichter van Outsiders, dat verschillende clubevents in Amsterdam
& één keer per jaar een groot festival op locatie in Alkmaar organiseert

Wat was voor jou persoonlijk het punt geweest dat je besloot om voor jezelf te gaan ondernemen

Ik ging al jaren met tegenzin naar mijn werk en op een dag besloot ik dat het genoeg was. Mijn collega’s lieten wel eens doorschemeren dat zij van mening waren dat werk niet altijd leuk hoeft te zijn.

Zij vonden dat ik blij moest zijn dat ik überhaupt een baan had. Veel mensen zijn niet zo bevoorrecht. Ik vond dat ze gelijk hadden, maar stelde mezelf tegelijkertijd de vraag wat nou ondankbaar was: niet tevreden zijn met wat je hebt, of niet alles uit het leven halen door je kansen niet te benutten.

Ik besloot er voor te gaan!

Hoe is het idee outsiders tot stand gekomen

Ik woonde een aantal jaar in Alkmaar, waar in het nachtleven destijds niet veel te beleven was. De gemeente hanteerde vroege sluittijden en er waren vrijwel geen locaties om feesten te organiseren.

Dit betekende dat als je uit wilde gaan en je een hekel had aan bruine kroegen je min of meer gebonden was aan Amsterdam. Maar elk weekend naar Amsterdam heen en terug was ook niet alles. 

In de zomer van 2012 vond ik dat dit anders moest. Met vrienden besloten we een feest te organiseren in een oude steenhouwerij. Dat was illegaal en in het geheim, want dan waren we tenminste niet gebonden aan de vroege sluittijden. Dat gaf ons ook de kans om het zo vorm te geven zoals wij dat wilden.

Het feest was een groot succes en al snel ging de ronde dat je bij de feestjes van Outsiders moest zijn. Het duurde vervolgens niet lang voor professionelere organisaties uit Amsterdam ons benaderden voor serieuze en legale festivals.

Ik had bij de start niet de verwachting om later mijn geld te gaan verdienen met Outsiders. Ik ben het gestart vanuit de kansen die ik zag en mijn passie. De feesten werden succesvoller en steeds groter en als gevolg werd ik regelmatig benaderd door grote evenementenorganisaties. Ik ben toen gestopt  freelance opdrachten om mijzelf volledig te concentreren op Outsiders.

Wat zijn je ambities voor de toekomst

Sinds enige tijd zijn onze clubedities altijd uitverkocht en ons festival was dat vorig jaar ook. Inmiddels is het festival voor aankomende Augustus ook al zo goed als uitverkocht. Ik zou graag de breedte in willen door niet alleen dj’s maar ook bandjes te programmeren, in andere genres dan alleen dance.

Verder heb ik weinig ambities. Alhoewel veel mensen dit zullen tegenspreken denk ik niet dat hele concrete ambities nodig zijn om succesvol te worden. Dit kan ook zonder ver uitgestrekte plannen. Immers, échte dromen creëer je immers ook pas tijdens de nacht zelf. 

Hoe ziet een gemiddelde dag voor jou eruit en wat heeft je focus

Elke dag is anders, maar vandaag heb ik in de ochtend gesprekken gevoerd met mijn partners over de stage designs.

Daarna heb ik telefonisch overleg gehad met mijn art director over innovatieve ideeën op het festival. Hierna heb ik een contact gehad met o.a. mijn internationale pr-bureau en boekers. Gevolgd door een overleg met mijn grafisch vormgever over de uitingen voor onze on’ & offline campagnes.

Daarna had ik een afspraak in Alkmaar voor een interview met het Noord-Hollands Dagblad. Daarnaast komen er altijd wat extra werkzaamheden tussendoor, zoals het bijwerken van onze gastenlijst en het instellen van wat Facebook-ads.

Vanavond heb ik een photoshoot voor een nieuwe persfoto voor alle media waar ik interviews mee heb. 

Ik probeer mij vooral te focussen op de belangrijkste zaken, maar door alle hectiek zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Wat maakt jou en outsiders uniek 

Er zijn 900 festivals per jaar in Nederland, wat inhoudt dat er ruim 17 festivals per week zijn en in een markt die zo verzadigd is moet je jezelf onderscheiden.

In mijn ervaring lukt dat zolang je maar je eigen gevoel volgt en dicht bij jezelf blijft. Iedereen heeft immers een eigen DNA gekregen en wat creativiteit betreft is dat niet anders.

Veel festivals benaderen dit anders en boeken voornamelijk de artiesten die populair zijn om tickets te verkopen. Wij hebben uiteraard ook de nodige populaire artiesten in onze line-up, maar besteden veel aandacht en budget aan artiesten die wij zelf tof vinden. Dat zijn artiesten die over het algemeen bij onze bezoekers nog wat onbekender zijn.

Veel andere festivals durven hier geen geld aan uit te geven: “Waarom artiesten boeken die toch geen tickets verkopen?” Met als gevolg dat veel festivals en dance events op elkaar lijken 

Omdat wij dit juist wel doen zijn wij minder afhankelijk van de tijdgeest en kunnen wij extra’s bieden ten opzichte van de rest van het aanbod. Wat wellicht nog belangrijker is: Het blijft leuk. 

Waar sta je over 5 jaar? 

Ik heb nog nooit plannen gemaakt voor over 5 jaar en ik zal dat ook nooit doen. Zo blijf ik flexibel en voorkom ik dat ik blind wordt voor kansen die zich aanbieden.

Als je in de goede hoek zit en je een open houding aanneemt krijg je vanzelf de juiste impulsen voor nieuwe ideeën. In mijn ervaring zijn dit de beste ideeën.

Waar liggen je grootste uitdagingen/ontwikkelpunten

Ik ben ontzettend chaotisch. Verder ben ik erg perfectionistisch en leg ik de lat erg hoog. Dit is over het algemeen goed, maar op momenten ook erg vermoeiend en onnodig. 

Wat is je grootste leermoment geweest?

Toen ik net begon werkte ik samen met een aantal partners die mij hardhandig uit mijn eigen BV hebben gewerkt. Dat was pijnlijk, maar een goede leerschool.

Tegenwoordig ben ik minder goed van vertrouwen. Iets minder goed want verbitterd raken is nog erger, maar niet meer zó goed als daarvoor. Als gevolg zet ik alles op papier en lees ik alle contracten goed na voordat ik ze teken. 

Wat is voor jou het mooiste moment in je onderneming geweest?

Mijn mooiste herinnering aan 3 jaar events organiseren is nog steeds het allereerste feestje.

Ik denk persoonlijk ook niet dat deze ooit overtroffen kan worden.

De waardes die dat tot een succes hebben gemaakt zoals weinig hiërarchie tussen publiek, dj en organisatie zijn voor mij voorwaarden die ik meeneem tijdens alles wat ik organiseer. Dit maakt het benaderbaar en wat mij betreft is dat het belangrijkste ingrediënt voor een leuk feestje. 

Wat is de beste tip die je zelf  hebt gekregen & welke tip zou je andere ondernemers mee willen geven

Maak jezelf niet kleiner dan je bent.

Volg je gevoel en laat je hierin geen concessies opleggen, ook niet door jezelf.

Bekijk meer gesprekken