In dit item deel ik gesprekken met ondernemers uit mijn eigen netwerk. Ondernemers die mij inspireren en het is mijn doel deze inspiratie ook op jou als lezer over te brengen

 

 

 

 

Dit keer met Janne Schuijn
Eigenaar van Ladies Lifting PTDé online personal trainer voor vrouwen!
 

 

 

Kan je misschien de mensen die jou nog niet kennen iets meer vertellen over wie jij bent & wat je doet?

Mijn naam is Janne Schuijn, 26 jaar en ik kom uit Zwolle. Ik ben personal trainer en online coach op het gebied van fitness, gezonde voeding & lifestyle.

Mijn passie voor sport begon al op jonge leeftijd, als kleuter wilde ik graag ballerina worden en kreeg ik les op een klein balletschooltje in Zwolle. Toen ik op mijn 8e werd uitgenodigd door de Nationale Ballet Academie om auditie te komen doen, veranderde mijn leven al snel. Vanaf mijn 9e a 10e levensjaar reisde ik al in mijn eentje (en soms met een vriendinnetje) naar Amsterdam, om hier de basisschool af te maken in combinatie met de balletacademie. Dit betekende lange dagen, veel reistijd, weinig sociale contacten in mijn eigen woonplaats en boven alles: bergen zelfstandigheid en discipline.

Op mijn dertiende ben ik gestopt, omdat ik vond dat er meer was in het leven dan alleen dansen. Ik wist toen al dat ik mensen wilde helpen, daarom ben ik na mijn middelbare schooltijd begonnen aan een MBO opleiding richting sociaal pedagogisch medewerker. Tijdens die opleiding kwam ik ook te werken in een sportschool, in principe alleen ‘achter de balie’.

Zelf ging ik daar ook sporten en de fitnessinstructeur die daar werkte merkte op dat ik alles erg snel oppikte en ook oog had voor anderen. Ik vertelde iedereen hoe fantastisch krachttraining was en vroeg mij af waarom er zo weinig vrouwen waren die daar aan deden op dat moment.

Krachttraining voor dames was toen nog ietwat taboe, het was echt een ‘mannending’. Ik stond dan ook regelmatig tussen de grote jongens die trainden voor “sterke man” wedstrijden en bodybuilders, iets wat mij alleen maar méér inzicht gaf. Mijn werkgever heeft toen besloten mij een opleiding fitnessdocente A cadeau te geven. … van daaruit is het balletje gaan rollen.

Mijn passie was ontwaakt & mijn missie werd steeds helderder.

Ik wilde vrouwen laten zien hoe geweldig het is om je sterk, fit, gezond en strak in je vel te voelen. Ik heb tussendoor vele andere baantjes gehad (van modellenwerk tot aan werken bij NedTrain), omdat ik toen niet zeker wist hoe ik in een sportschool daadwerkelijk mensen vérder kon helpen.

Het voelde allemaal als ‘tijdelijk’ en ik kon niet volledig mijn eigen visie uitdragen. Ik ben daarom zelf o.a. de cursus personal trainer en ‘zwanger en fit’ gaan doen en zo heb ik mijzelf steeds verder ontwikkeld.  Ergens diep van binnen wist ik altijd al dat ik niet voor eeuwig voor een baas zou willen werken, omdat ik dusdanig mijn eigen mening en visie heb en die ook volledig vanuit hart en nieren wil kunnen toepassen.

Toen ik zelf dagelijks bezig was met vrouwen op vrijwillige basis te helpen en advies gaf op het gebied van afvallen, gezonder en fitter zijn wist ik: nu is het mijn tijd

 

Je was nog relatief jong toen je de sprong waagde, wat voor invloed heeft dat op jouw ondernemerschap gehad?

Ik merk achteraf dat ik in sommige dingen nog enorm naïef was. Desalniettemin ben ik erg trots op het feit dat ik toen al wist dat er net zoveel zekerheid zat in het werken voor een baas als in het ondernemerschap.

En in dat laatste heb je gelukkig zélf de beslissende hand en altijd mogelijkheden om je positie te verbeteren. Dat ik nu iedere dag aan het werk ben – zonder daadwerkelijk het gevoel te hebben dat ik “aan het werk” ben, is iets wat ik voor eeuwig zal koesteren.

Mijn toekomst ziet er heel anders uit dan die van een jonge vrouw in loondienst. Wanneer ik bijvoorbeeld besluit dat ik graag kinderen wil of een andere keus maak die veel impact maakt op de rest van mijn leven, dan kan ik mijn business daarop aanpassen.

Je hebt daarnaast gekozen voor een hele specifieke niche & wilt uitsluitend met vrouwen werken. Wat heeft je doen besluiten om deze stap te zetten?

Veel mensen doen de aanname dat ik vast “altijd al slank en fit was”, maar niets is minder waar. Na mijn tijd op de balletacademie is mijn leven dusdanig veranderd dat ook mijn lijf (inclusief strakke buik) en levensstijl daaronder te leiden had. In korte tijd kwam ik veel aan en ik voelde mij ongelukkiger dan ooit. Toen ik dat helemaal zat was en de mogelijkheden zag tot het worden van model, viel ik juist enorm veel af maar niet op de gezonde manier. Toen er uiteindelijk niet veel meer van mij over was, behalve een dun en extreem vermoeid meisje, besloot ik: dit moet anders.

Ik ken het vrouwelijk lichaam als geen ander, maar ook ken ik het vrouwelijk BREIN als geen ander. Gedachten als “het lukt me toch nooit”, “je verdient dat koekje” of “ach, ik heb vanmorgen gesport dus ik kan best een avondje bankhangen incl. chips en een fles wijn” komen bij vrouwen véél meer voor dan bij mannen.

Dat is een reden waarom ik echt alleen vrouwen wil helpen op een specifieke manier: je kan gewóón blijven leven, maar moet er wel wat voor over hebben. En boven alles: de juiste voeding (en juiste hoeveelheid) en training is superieur aan alle andere vormen/manieren van het creëren van een droomlichaam. Houd op met crashdiëten die alleen tijdelijk resultaat bieden, houd op met het eeuwige gejojo en houd op met jezelf voorhouden dat alleen anderen het kunnen. Bij Ladies Lifting PT kan ELKE vrouw slanker, strakker, fitter en gezonder worden!

 

De fitness branche is extreem goed vertegenwoordigd, wat maakt jou anders dan alle andere?

Ik blijf héél dicht bij mijzelf. Mijn eigen normen & waarden, mijn eigen visie en mijn eigen ervaring. Ik wil niet de zoveelste hype op het gebied van afslanken creëren. Dus geen “hippe” methode, geen ‘nieuw’ dieet maar een blijvende oplossing.

Omdat ik niet perse heel ‘groots’ of populair wil worden, maar echt specifiek naar elk persoon apart kijk. Iedereen heeft individuele aandacht nodig en een persoonlijk plan van aanpak.

Wat zijn je ambities voor de toekomst? 

Het liefst help ik ELKE vrouw in Nederland – ook de vrouwen die denken ‘voor mij is dat toch niet weggelegd’. Geloof mij maar, dat is het wél, met de juiste aanpak.

Over 5 jaar wil ik daarom zeker een eigen locatie hebben waar ik vrouwen kan begeleiden. Via het internet ondernemen blijft toch mijn hoofddoel. Ik bespaar een heleboel vrouwen tijd en geld door deels mijn afspraken via Skype te plannen en via mijn online platform schema’s en videocursussen aan te bieden. Ook kunnen vrouwen op mijn online platform met elkaar in contact blijven om elkaar te helpen, te motiveren en het gevoel te hebben er niet alleen voor te staan.

Je geeft online trainingen, doet aan webinars, zet Periscope uitzendingen in, hebt een following op instagram en zelfs bijna 5,5 duizend Facebook volgers. Hoe kijk je tegen social media aan & heb je tips voor andere ondernemers?

Zonder social media zou Ladies Lifting PT waarschijnlijk niet hebben kunnen bestaan, en zonder internet was ik er misschien niet eens aan begonnen. Mijn oorspronkelijke droom was om mijn bedrijf grotendeels online te huisvesten: tegenwoordig kun je zelfs een psycholoog of huisarts online benaderen. Waarom dan geen personal trainer?

De tip die ik voor andere ondernemers heb is vooral: probeer verschillende dingen uit, maar doe alleen wat goed voelt. Zo ben ik bijvoorbeeld tot de conclusie gekomen dat ik helemaal niets heb met Twitter & Pinterest, terwijl die in mijn branche wel enorm populair zijn Ik heb wel heel veel met het “goede oude” Facebook & Instagram terwijl ik eerst dacht dat ik dat niet zo leuk zou vinden.

Wat is je geheim om op al die kanalen aanwezig te kunnen zijn? Hoe behoudt jij je focus?

Mijn grootste focus ligt bij 1 of 2 kanalen en de overige kanalen zijn ‘voor erbij’. Anders is het niet te doen, vind ik.

Waar liggen jouw persoonlijke uitdagingen?

Ik moet meer durven om mijzelf te laten zien. Natuurlijk plaats ik wel foto’s en dergelijke, maar video’s vind ik nog iedere keer best ‘eng’. Ook twijfel ik soms nog eens voordat ik een blog plaats omdat mijn blogs recht uit het hart komen en niet worden geschreven volgens ‘de regels’.

Dat moet ik leren loslaten en volledig mijn eigen koers durven varen. Ik vertrouw erop dat klanten zelf tot inzicht komen dat zij niet langer met de nieuwste hypes mee moeten gaan, maar beter in één keer voor kwaliteit kunnen kiezen.

Wat is het grootste leermoment in je onderneming geweest?

Begin dit jaar overleed mijn moeder, een half jaar na de start van mijn bedrijf. In feite heeft Ladies Lifting PT mij mede helpen ‘overleven’. Dit omdat ik wist dat ik wel door móest gaan omdat je onderneming nu eenmaal je bron van inkomsten is, maar ook omdat het helpen van andere mensen mij gelukkig maakt.

Als ik dat sprankje geluk toen niet had gevoeld, had ik het nóg een stuk zwaarder gehad. Je onderneming moet écht je passie zijn, anders kun je in mijn ogen net zo goed voor een baas werken.

Wat is voor jou het mooiste moment in je onderneming geweest?

Dat zijn er twee. De eerste helemaal in het begin, toen ik bij mijn eerste ‘probeersel’ van een lancering, direct meer dan een tiental aanmeldingen had en dat op een ieniemienie mailinglist! Flabbergasted was ik – en jij ook, haha!

Mijn tweede mooiste moment was waarop een klant mij mailde hoeveel zij aan mij had (na een maand al!), dat ik letterlijk haar kijk op álles en daarmee haar leven had veranderd. Dat is zó waardevol, daar doe je het allemaal voor.

We werken al enige tijd samen, wat betekent die samenwerking voor jou?

Onwijs veel! Zeker omdat ik vanaf het begin af aan nooit het idee heb gehad dat ik het allemaal alleen moest doen. Dat zou me angstig hebben gemaakt maar ik had eigenlijk altijd het gevoel van “het komt wel goed”, zelfs als dat soms even niet zo leek.

Daarnaast heb je me nooit letterlijk gezegd WAT ik moest doen, want daar zou ik niks van hebben geleerd, maar mij juist ondersteund en begeleid in elke stap die ik (helemaal zelf!) zette.

Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen?

Het stekelvarken! En ‘Verkoop de bestemming, niet het vliegtuig

Welke tip zou jij ondernemers willen meegeven die er ook van dromen om een online business te hebben?

Indien jij écht een passie hebt voor hetgeen je wil gaan doen: zet je angst en twijfel opzij, wees niet bang om te falen (want dat ga je zeker wel doen) en zorg dat als je 9 keer valt, je 10 keer opstaat.

Negeer iedereen die zegt “zou je dit nou wel doen?” hoe goed het ook bedoeld is.

Bekijk meer gesprekken