De ondernemer uit dit gesprek met recht een digitale nomade te noemen en is actief in een unieke markt. Zij is namelijk de enige in Nederland en België die zich volledig focust op het coachen van ondernemers in de hondenbranche. Dit noemt zij zelf Hondernemers. Een uniek en inspirerend verhaal boordevol ondernemerswijsheden. Ik wens je alvast veel leesplezier & inspiratie toe in het volgende ‘NetWerkT’ gesprek:

 

Dit keer met Monique Appels

Eigenaar van Honden UniversiteitDigitale Nomade, die ondernemers helpt om succesvol te zijn in de hondenbranche

Kan je de lezers misschien iets meer vertellen over jezelf?

Ik ben Monique Appels, oprichter en eigenaar van HondenUniversiteit. 53 Jaar geleden geboren in het Noord-Brabantse Oss en na diverse onafgemaakte studies secretaresse geworden.

Dat bleek uiteindelijk niet mijn weg en ruim 15 jaar geleden werd ik besmet met het hondenvirus.

Ik ging mij bekwamen in hondengedrag en hielp honderden hondeneigenaren met de training en opvoeding van hun hond en het voorkomen en oplossen van gedragsproblemen.

Wat was voor persoonlijk het moment om te gaan ondernemen?

Twintig jaar geleden startte ik met mijn toenmalige partner een marketingadviesbureau om de simpele reden dat het werken voor een baas ons te veel frustratie gaf.

Wij konden dat veel beter zelf.

Als het op jouw business aankomt  heb je een hele specifieke niche gekozen, wat is de reden daarvoor geweest?

Na een hondenuitlaatservice, een aantal hondenscholen en het verkopen en bezorgen van diervoeding kwam de wens om minder te werken op uurtje-factuurtje-basis.

Ik ging mij verdiepen in internetmarketing en zo ontstond mijn huidige business, HondenUniversiteit.

In de beginjaren richtte ik mij op de hondeneigenaar, schreef meerdere e-boeken en online trainingen, waaronder “Mijn Perfecte Puppy” en “Mijn hond de baas”.

Toen ik zoveel vragen kreeg over hoe ik deze business gebouwd had besloot ik mij te gaan richten op de ondernemers in de hondenbranche, de hondernemers zoals ik ze zelf noem. Dat bleek een gouden greep.

Niet alleen was (en ben) ik de enige die dit doet in Nederland en België maar ook zakelijk gezien is de ondernemersmarkt veel interessanter dan de particuliere markt. Dit is echt mijn markt en hier kan ik echt mijn ei in kwijt. 

Wat zijn je ambities voor de toekomst? En hoe combineer je deze met jouw bestaan als digitale nomade?

Ik wil mijn werkgebied van Nederlandstalig gaan verplaatsen naar internationaal (Engelstalig en wellicht zelfs Spaanstalig op termijn). Wat ik in Nederland kan doen, kent immers geen grenzen.

Overal ter wereld zijn ondernemers in de hondenbranche; een branche die echt veel professioneler kan worden.

Toen ik startte met HondenUniversiteit was mijn doel binnen vijf jaar te kunnen werken met absolute vrijheid. Voor mij betekent dit niet alleen kunnen werken WAAR ik wil maar ook WANNEER ik wil. Binnen twee jaar realiseerde ik het totale locatie-onafhankelijke deel en sinds een jaar kan ik ook kiezen wanneer ik wil werken.

Je hebt door je ondernemerschap veel van de wereld gezien en verschillende landen als thuisbasis gehad. Hoe heeft dat je beïnvloed?

Het heeft mij vooral veel gebracht op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Waar ik in de eerste jaren van HondenUniversiteit vooral bezig was met mijn business te laten groeien en succesvol zijn in diverse opzichten, ben ik de laatste drie jaar – de start van mijn nomadische bestaan – vooral gegroeid op het menselijke vlak.

Door te reizen ontmoet je zoveel verschillende mensen met stuk voor stuk interessante verhalen en ervaringen. Van elke leeftijd en met elke achtergrond.

Ik kan het iedereen aanraden die zijn innerlijke wereld wil verruimen en los wil komen van conditioneringen.

“Toen ik startte was mijn doel binnen vijf jaar te kunnen werken met absolute vrijheid. Voor mij betekent dit niet alleen kunnen werken WAAR ik wil, maar ook WANNEER ik wil”

Hanteer je een lange termijn visie of neem je het zoals het komt?

Ik hanteerde altijd een langetermijnvisie, maar neem het steeds meer zoals het komt.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik reactief ben en afwacht. Ik ben wel degelijk de leider van mijn eigen leven, maar kan ook steeds beter loslaten waar ik eerder steeds maar bezig was met beter worden. Elke dag. Ik heb daarin veel meer rust gekregen.

Welke plaatsen staan nog op je bucket list?

Ik heb geen bucket-list meer. Als ik ergens heen wil, dan ga ik. Als ik iets wil doen, dan doe ik het. En gebeurt het niet? Dan was het kennelijk niet belangrijk genoeg.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan & wat doe je op momenten dat die inspiratie niet vloeit?

Ik leef meer in het nu en accepteer wat er is. Als ik geen inspiratie heb, doe ik niks.

Ik ben ook heel goed geworden in niks doen. Gewoon zitten en om me heen kijken. Mijn omgeving in mij opnemen, mij realiseren wat een bofkont ik ben omdat ik dit leven kan leven.

Als de inspiratie niet vloeit, ga ik lopen. Bewegen. De natuur in. Of douchen, dat helpt ook.

Waar liggen jouw persoonlijke ontwikkelpunten?

Ik wil nog beter worden in luisteren. Ik praat graag. Mijn klanten zijn mij daar ook dankbaar voor, want ik ben een inspirator. Altijd vol passie en enthousiasme. Toch weet ik dat ik nog beter kan helpen als ik nog beter leer luisteren.

“Ik ben heel goed geworden in niks doen. Gewoon zitten en om me heen kijken. Mijn omgeving in mij opnemen, mij realiseren wat een bofkont ik ben omdat ik dit leven kan leven.”

Wat is je grootste leermoment geweest?

De realisatie dat alles maakbaar is in het leven. Wat jou overkomt, daar heb je geen invloed op. Hoe je ermee omgaat wel.

Het evenement Unleash the Power Within van Anthony Robbins is zonder twijfel het grootste keerpunt in mijn leven geweest. Dat heeft alles veranderd en op zijn kop gezet. Het mooiste dat ik ooit meemaakte.

Wat is voor jou persoonlijk het mooiste moment in je onderneming geweest?

Het loslaten van moeten presteren, moeten scoren, geld moeten verdienen. Zodra je dat loslaat, komt het naar je toe. Eerst geloven, dan zien

 

Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen?

Meer op je intuïtie vertrouwen en minder in je hoofd zitten.

Welke tip zou jij ondernemers zelf willen meegeven?

Blijf onthouden waarom je doet wat je doet en raak niet in paniek omdat je bang bent dat je jouw hypotheek niet meer kunt betalen.

“Als je ergens een passie voor hebt, kun je die altijd vercommercialiseren”, aldus Gary Vaynerchuk.

Bekijk meer gesprekken