De ondernemer uit dit gesprek is in die tijd dat ik hem ken van videograaf voor DJ’s op Ibiza naar filmmaker voor high end hotels vanuit Barcelona gegroeid naar Internet Ondernemer gevestigd in Mexico. Ik wens je veel leesplezier & inspiratie toe in het volgende ‘NetWerkT’ gesprek:

 

Dit keer met Matthias Moens
Eigenaar van Ipad leren & Lets CaptureDigital Nomad & Internet ondernemer die vanuit overal op de wereld zijn business runt

Kan je de lezers die niet bekend met je zijn misschien iets meer vertellen over jouw achtergrond?

Graag! Mijn naam is Matthias Moens, 30 jaar, half Tsjechisch & ik kom uit Gent. Ik help plussers om zonder ergernissen en aan de hand van video de vele mogelijkheden van de iPad te ontdekken. Maar daar zijn heel wat stappen aan voorafgegaan.

Na mijn studies in grafische vormgeving werkte ik bij iemand die een eBay business had, namelijk oude postkaarten verkopen. Dagelijks scande ik postkaarten en plaatste ze op eBay. Ik vond het geweldig om te doen maar mijn ouders vonden dit wel een vreemde stap, na mijn grafische opleiding, haha!

Hierna werkte ik voor een jaar voor een grafisch bureau. Op zich wel leuk, maar die eBay business fascineerde me. Zeker toen ik op een dag een RayBan veiling won voor €1 en meteen verkocht voor €60.

Een eureka momentje!

Voor enkele maanden verkocht ik verschillende producten op eBay. Na het lezen van The 4 Hour Work Week vertrok ik voor 5 maanden naar Thailand om daar mijn grafisch werk verder te zetten. Dit was mijn eerste ervaring met “passief inkomen.” Daarnaast maakte ik tijdens mijn grafische opleiding ook kennis met fotografie, wat me enorm aansprak. In een prachtig land als Thailand was het dan ook niet verwonderlijk dat ik die microbe terug oppikte. Eenmaal terug besloot ik een stap verder van fotografie naar videografie te maken.

 

 

 

Twee jaar later ging ik naar Ibiza om daar mijn video business verder op te zetten. Ik sprak de eigenaar van een beach club en bood hem een gratis video aan waardoor ik 15 video’s voor hem mocht maken door het seizoen.

Door die stap ontmoette ik de juiste mensen, het eiland zelf is dan ook vrij klein. Nog voor ik het volledig besefte, filmde ik voor werelds grootste Dj’s: Steve Aoki, Carl Cox, David Guetta,… en voor jullie Nederlandse trots, Tiësto, Afrojack en Armin. Twee zomers op Ibiza, een tijd om nooit meer te vergeten!

Na  2 geweldige zomers op Ibiza besloot ik om iets geheel anders te doen en mij te vestigen in Barcelona. En ja, na een jaar werd Matthias verliefd op een Mexicaanse architecte, zij studeerde voor haar master en moest helaas terug naar Mexico. Wat nu? Uiteraard wilde ik mee naar Mexico, maar ik had geen zin om daar video’s te maken voor een veel lagere prijs. Eigenlijk besloot ik daarom om een online business op te zetten.

Die online business werd plussers aan de hand van video helpen om het maximale uit hun iPad te halen. Na 3 maanden non stop doorwerken lanceerde ik de cursus en een jaar later heb ik honderden leden. Geweldig!

Wat was, naast jouw vriendin,  de voornaamste reden om te gaan ondernemen?

Toen ik in het grafisch bureau werkte, merkte ik dat ik niet op mijn plaats zat. Het was op zich wel leuk, maar er was zoveel meer mogelijk! Terwijl ik nog niet precies wist wat ik wou doen.

Heb je daarom ook verschillende stappen gemaakt tijdens je ondernemerschap?

Het was niet altijd even makkelijk inderdaad. Na mijn tweede zomer op Ibiza vestigde ik me in Barcelona om daar een netwerk op te bouwen. In Barcelona focuste ik me puur op de hotelmarkt en heb toen alle 500 hotels opgebeld om mijn video dienst aan te bieden.

Op zich waren de resultaten vrij goed, maar het was zeker geen makkelijke markt om te benaderen. Hoe groter de keten hoe langer het duurde tot ze een beslissing namen. Ik stelde mezelf toen niet teveel vragen en deed voornamelijk wat goed voelde. Het was veelal ervaringen opdoen die me uiteindelijk wel hielpen om te staan waar ik nu sta.

Focus is niet gemakkelijk voor een ondernemer. We hebben dagelijks nieuwe ideeën.

Geregeld verlegde ik mijn focus, op zoek naar iets beter. Waarom? Omdat ik besefte dat mijn business model veel beter kon.

Maar die zoektocht heeft me uiteindelijk wel gebracht tot een succesvolle business waar ik nu met hart en ziel aan werk en een nooit geziene voldoening ervaar.

Hanteer je nu meer een lange termijn visie of neem je het nog steeds zoals het komt?

Bij het maken van video’s zat ik in het uurtje-factuurtje stramien, wat me niet meteen groeimogelijkheden gaf. Dat is dankzij de online business verleden tijd.

De waarde van al mijn creaties blijven behouden waardoor ik tijd vrij maak om de business verder uit te bouwen. Hierdoor ben ik veel meer met de langere termijn bezig.

Je business is zich steeds meer online gaan afspelen en in de tijd dat ik met je omga heb je gigantische stappen online gemaakt. Hoe is dat tot stand gekomen?

Na het lezen van de The 4 Hour Work Week verdiepte ik me in online marketing, met name in informatie producten. Ibiza en Barcelona hebben dit even op hold gezet. Waar ik overigens geen spijt van heb, haha!

Ik wist dus wel hoe ik die online business moest opzetten, maar wist simpelweg nog niet met welk product.

Totdat het moment kwam dat ik eens drie iPad-videootjes maakte voor mijn vader en dit bijzonder doeltreffend bleek te zijn. Dat was het moment dat ik besloot om hier een uitgebreide cursus over te maken.

De kansen zijn eindeloos. Heb je kennis over een bepaald onderwerp en kan je daardoor het leven van je doelgroep aangenamer maker, dan heb je een goede basis voor een online business.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt voornamelijk online. Blogs, YouTube & ik ben een grote fan van podcasts. Zeker casestudies uit de praktijk zijn zeer waardevol & geven me nieuwe inzichten.

Er zijn uiteraard ook periodes dat ik minder video’s bekijk en podcasts beluister, dan merk ik direct een verschil in mijn enthousiasme. Daarnaast speelt mee dat ik nu in Mexico woon. Daardoor is het niet makkelijk om mezelf te omringen met gelijkgestemden en daarom benader ik online ondernemers om mee te sparren.

Je hebt door je ondernemerschap veel van de wereld gezien. Hoe heeft dat je beïnvloed?

Dit heeft me voornamelijk op persoonlijk vlak verrijkt. Ik ben vrij introvert maar door veel te reizen doe je op korte tijd zeer veel ervaring op, waardoor je sneller groeit. Je staat open voor veel meer zaken.

Zeker op Ibiza hoor je de grootste plannen voor projecten. Helaas komt hier vaak niet veel van terecht. Om die reden startte ik mijn online business zonder dit aan iemand te vertellen. Want het was ook nogal een carrière switch, van Dj’s filmen tot plussers helpen met de iPad, haha!

Wat is je grootste leermoment geweest?

Vroeger leverde ik een dienst: een website, een fotoshoot, een video.

De klant was wel tevreden maar ik ervaarde zelf geen voldoening meer.

Dit veranderde volledig dankzij mijn online business. Het grote verschil is dat ik nu mensen help! Het helpen van mensen is eigenlijk het mooiste wat er is! Wekelijks krijg ik 10 tallen mails waarin mensen mij bedanken en noemen mij hun “reddende engel.”

De voldoening die je hierbij krijgt kan je totaal niet vergelijken met het afleveren van een video of website.

Wat is voor jou persoonlijk het mooiste moment geweest?

De allereerste verkoop voor de iPad cursus! Maanden aan een product werken, niet wetende of iemand hier interesse in heeft. Tot je die eerste verkoop ziet. Dat is echt het moment dat alles veranderde.

Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen?

Om niet te focussen op de inhoud van je product maar het resultaat die de klant zal ervaren.

En lanceer zo snel mogelijk je product. Of zoals Reid Hoffman, founder van LinkedIn zou zeggen:

“If you’re not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late”

Welke tip zou jij ondernemers zelf willen meegeven?

Sowieso om e-mailmarketing toe te passen. Een e-maillijst is van onschatbare waarde!

Daarnaast zou ik je aanraden om video te gebruiken om een sterke band te creëren met je doelgroep. Heb ook geen schrik om zaken uit je privéleven te delen. Toon gerust je kindje die op de achtergrond wat kabaal maakt! Video is zo’n krachtig medium om een connectie te maken en waardevolle informatie te delen.

Je hoeft geen dure camera te hebben, gebruik je smartphone en upload de video.

Geen tijd om een blogpost te schrijven? Hoeft ook niet, plaats de video op een aparte pagina en stuur de link naar je mailinglijst! Keep it simple!

Bekijk meer gesprekken