Midden in de nacht sneakers kopen, boodschappen doen of een nieuwe laptop aanschaffen. Als je eens in een wereldstad als New York of Tokio bent geweest is dat de normaalste zaak van de wereld.

In Nederland zijn we echter zo ver nog niet. De Randsteden mogen zich dan graag profileren als megasteden die nooit slapen maar in werkelijkheid leven we meer volgens de wetten van de negentiende eeuw dan conform de eisen van een flitsende nieuwe toekomst.

Wie om 22.01 een boodschap wilt doen, is vaak verplicht online zijn bestelling door te geven en vervolgens trouw te wachten tot de bezorger de volgende ochtend op de stoep staat.

Het succes van de 24-uurseconomie in Nederland hangt namelijk af van één belangrijk ingrediënt: de toename van het aantal flexwerkers en de daarbij gepaarde flexibele werktijden.

Maar veel werkgevers zien hun werknemers helaas nog steeds eerder als een stuk gereedschap dan als mens. Hun doel is dan ook vaak om elk grammetje productiviteit eruit te persen dat erin zit. Ze laten werken in een omgeving waar ze dit kunnen controleren (lees: tijdens kantooruren) heeft dan ook vaak hun voorkeur!

Thuis’ of flexibel werken is dan haast als vloeken in de kerk en de kantoortijden zijn nog net niet heilig verklaard.  Want waarom zou je dat doen?

Flexibel werken verwijst niet alleen naar waar je werkt, maar ook naar wanneer en hoe je werkt

Eind vorige eeuw ontstond er een heftige discussie over de opkomende 24uurs-economie. Aanleiding daarvoor was de verruiming van de Winkeltijdenwet in 1996. Vooral religieuze leiders vreesden voor de toekomst, zeker met het idee dat winkels voortaan twaalf keer per jaar op zondag de deuren mochten openen.

Arbeidspsychologen waarschuwden daarnaast voor een schrikbarende toename van stress en burn-out klachten maar die discussie is geleidelijk aan verstomd. Zeker toen steeds meer winkels “gewoon” op zondag en in de avond open gingen en de klachten uit bleven.

Maar is de 24/7 economie daarmee geleidelijk een feit geworden? Velen zijn geneigd te denken van wel maar eerlijk gezegd zijn we zijn er nog lang niet.

Consumenten zijn namelijk over de afgelopen jaren drastisch veranderd en dit vraagt een geheel nieuwe aanpak en visie.

Gerelateerd: http://jerryvanstaveren.nl/het-leed-dat-internet-heet/

De consument van nu is een klant die continu onderweg is en nergens meer tijd voor heeft. Instant gratification is dan ook een krachtige drijfveer van deze klanten, die wij als bedrijven en ondernemers absoluut niet moeten onderschatten.

Sommige bedrijven in Nederland hebben inmiddels de stap al gezet naar een 24-uurs economie en enthousiast wijzen deze nieuwe type klanten erop dat je om tien uur ’s avonds nog een verse bloemkool kunt kopen bij Albert Heijn of dat Coolblue op zondagmiddag een nieuwe wasmachine komt bezorgen en installeren.

Even wachten is er namelijk niet meer bij in deze nieuwe economie!

Iedereen wil direct hun spullen, bestelling of dienst ontvangen in ruil voor hun kostbare euro’s. Dit type “klantvriendelijkheid” is dan ook de belangrijkste indicator, zelfs boven prijs en locatie (bereikbaarheid), als het gaat om klanttevredenheid.

We moeten ons daarom gaan realiseren dat ‘werk’ niet meer uitsluitend tijdens de heilige uren van 9:00 en 17:00 plaats vindt. En dat stevig vasthouden aan deze uren in deze tijden eerder contraproductief werkt.

Zeker wanneer de consument meer keus dan ooit te voren en directe toegang tot alternatieven heeft via één enkele druk op de knop van hun smartphone!

Daarom is het belangrijk om jouw bedrijf daar ook alvast op in te richten en werknemers te laten werken op een manier die niet alleen voor jouw toekomstige klanten het beste is, maar ook voor jouw werknemers het beste is.

Hier komt tenslotte geen hogere wiskunde aan te pas. Het flexibele werken zorgt ervoor dat de motivatie, het moraal en de creativiteit onder het personeel hoog blijft.

Zeker wanneer je een omgeving creëert waarin mensen zich prettig voelen en ook serieus met hun werk aan de slag kunnen zullen zij keer op keer goede resultaten voor je boeken.

Deze “nieuwe” flexibele benadering helpt bedrijven daarnaast ook om hun beste mensen te behouden.

Gerelateerd http://jerryvanstaveren.nl/is-flexwerken-wel-zo-positief/

Het verschil tussen theorie en praktijk

In de praktijk zie je helaas vaak dat bedrijven een ‘uit het oog, uit het hart’ principe erop na houden. Wat ongeveer inhoudt dat als ze jou als werknemer niet kunnen zien ze maar klakkeloos aannemen dat je dan ook niet aan het werk bent.

Dat is een hele gekke gedachtegang! Zeker wanneer je de cijfers erop nagaat want die wijzen iets heel anders uit.

Statistieken tonen namelijk aan dat mensen die buiten het kantoor en buiten de gebaande werktijden werken vaak overcompenseren ten opzichte van de medewerkers die wel “gewoon” op kantoor werken. Al is het maar om aan hun collega’s te bewijzen dat ze wel écht aan het werk zijn!

Vreemd dat de perceptie nog vaak is dat wanneer mensen thuis of op afstand werken ze “gewoon” een vrije dag hebben.

De kosten versus de baten

Ik weet wat je wil zeggen: “Je bedrijf 24 uur open houden kost heel veel geld, om over alle toeslagen op zondag en de avonden maar te zwijgen”.

Moderne bedrijven moeten inzien dat de wereld van nu niet langer “de oude wereld”is en dat regels die nog ingebakken zijn uit het industriële tijdperk niet meer van deze tijd zijn. Daarnaast is het zogenaamde Micromanagen inmiddels ook een reliek uit de oudheid geworden.

Het is via onderzoek bewezen dat de productiviteit bij werknemers die werken onder een micromanager beduidend lager is dan wanneer dat niet het geval is. Dat houdt kortweg in dat wanneer jij als een soort leraar over de schouders van jouw personeel blijft meekijken dit de productiviteit van jouw medewerkers niet ten goede komt.

Zeker wanneer je ook nog eens gaat dicteren dat ze netjes op hun plek moeten blijven zitten “totdat de schoolbel om 17:00 gaat” en al het huiswerk wilt controleren voordat ze de klas verlaten.

Moderne (op dienstverlening gebaseerde) banen zijn namelijk aanzienlijk anders dan de productiebanen uit het verleden, waar de bakermat van al deze “verouderde” regels ligt!

Technologie en de bereikbaarheid daarvan is aanzienlijk verbeterd en mensen werken daardoor compleet anders dan vroeger. Dus waarom zouden de werktijden of werklocaties dan niet mee veranderen?

Vroeger was het namelijk heel “normaal” om elke dag tussen 9u en 17u naar een werkplaats te gaan om gestandaardiseerde en repeterende werkzaamheden uit te voeren.

Maar zeg eens eerlijk, hoeveel van de banen van tegenwoordig lijken nog op het “lopende band fabriekswerk” van vroeger?

Het gaat niet om de uren, het gaat erom wat je doet met die uren

Te veel bedrijven zijn nog steeds bezig met kwantiteit in plaats van kwaliteit.

Ze hebben liever 10 medewerkers met contracten van 40uur per week die van 9:00 tot 17:00 braaf op het kantoor werken, waar zij ze kunnen zien en kunnen controleren, dan werken met 7 medewerkers die flexibel zelf hun werktijden en “werkplaats” mogen indelen.

Echter, zoals je net hebt kunnen lezen is uit onderzoek gebleken dat medewerkers die zelf hun werktijden mogen kiezen vele malen productiever dan de “fabrieksmedewerkers” van vroeger. Daarnaast werken ze ook nog eens langer door!

Maar er speelt ook een ander fenomeen mee dat tegen de ouderwetse manier werkt. Een fenomeen dat ze “de wet van Parkinson” noemen.

“Work expands so as to fill the time available for its completion” wat neerkomt op “Arbeid dijt uit naar de tijd die beschikbaar is voor zijn voltooiing”
– Wet van Parkinson

De wet van parkinson stelt dat het werk dat er voor nodig is om een taak af te ronden uit dijt naar de tijd die ervoor genomen is.

Dat is een andere manier om te zeggen dat als jij bijvoorbeeld een project wil afronden en hier 2 maanden de tijd voor neemt, de afronding ook daadwerkelijk 2 maanden zal duren.

Echter, neem je hier slechts één maand de tijd voor dan zal ditzelfde project hoogstwaarschijnlijk in die ene maand afgerond zijn.

Moet je dus eens voorstellen hoeveel tijd er in het zelfde project gaat zitten als je hier helemaal geen deadline aan hangt, maar slechts verwacht dat jouw medewerkers er 5 dagen in de week van 9:00 sóchtends tot 17:00 smiddags aan werken. . .

Het gaat om kwaliteit, niet kwantiteit!

Duidelijke deadlines, afspraken en verwachtingen bij jouw medewerkers neerleggen en ze vervolgens de ruimte geven om deze ‘workload’ in te vullen op een manier die zij het beste zien geeft jouw personeel niet alleen meer verantwoordelijkheid. . .

Neem je ze niet alleen veel serieuzer mee. . .

of behandel je ze niet alleen veel volwassener mee. . .

Maar zorgt er dus ook nog eens voor dat werkzaamheden in minder tijd, met minder middelen en minder kosten worden uitgevoerd.

Denk daar maar eens over na!

WELKOM IN DE NIEUWE [WERK] TIJDEN!

kom In contact

+31 (0)6 4895 2904
jerry@
jerryvanstaveren.nl

MIJN CORE-BUSINESS