STRATEGIE

Wat ze je niet vertellen in Mastermind groepen

Jerry van Staveren, Business Coach & Online Strateeg

30 Oktober 2017

Het eerste boek waar er werd geschreven over een “mastermind” groep was in bestseller  “Think And Grow Rich” van Napoleon Hill.

Dat boek wordt alom gezien als de klassieker der klassiekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en heeft al meer dan 70 miljoen exemplaren verkocht.

De wijsheden die Napoleon Hill daarin beschrijft zijn tijdloos en de wetten en regels zijn universeel.

Het neemt je stapsgewijs mee in de strategie die miljoenen mensen een fortuin heeft opgeleverd, maar die bovenal de formule is voor een succesvol en voldaan leven.

En de mastermind is daar één van.

Toch bestaan Mastermind groepen al veel langer. Mensen als Walt Disney, JR Tolkien, Benjamin Franklin en Dale Carnegie zaten in zo’n groep.

“Twee breinen komen nooit samen zonder dat ze een derde, onzichtbare en ontastbare kracht creëren, die je ook het derde brein kunt noemen – the master mind

Als je zulke namen hoort en zulke quotes voorbij hoort komen klinkt het haast magisch.

En dat is ook wat veel ondernemers die er nooit zelf aan deel hebben genomen oprecht denken. Dat het een magisch groepje is, die de diepste en grootste ondernemersgeheimen met elkaar delen.

En het is dan ook een onderwerp waar veel van de ondernemers die ik spreek nieuwsgierig naar zijn en met grote ogen naar vragen. Alsof ik op het punt sta om ze een magisch “trucje” te leren.

Maar een mastermind is geen Zweinstein.

Het is geen “magische school” waar ze je allerlei tovernaarskunsten gaan bijbrengen. Ze gaan je niet vertellen hoe je dat konijn uit de hoge hoed tovert of hoe je iemand doormidden zaagt.

Het is geen magie of geheime trucjes uit de diepste en donkerste hoeken van de ondernemerskrochten.

De harde realiteit is namelijk dat wij als ondernemer zelf volledig de verantwoordelijkheid dragen voor onze business, de groei ervan en vooral voor de resultaten.

We hebben in veel gevallen weinig mensen om ons heen die mee kijken over onze schouders naar onze resultaten en dan vervolgens uitdagen om daar meer uit te halen.

Want als je nu echt eerlijk bent: Wie kijkt er structureel mee over jouw schouder en daagt je uit om naar het volgende niveau in jouw bedrijf te groeien?

In het beste geval heb je een accountant die af en toe feedback geeft over “hoe de zaken ervoor staan” of krijg je tips van een beste vriend die een management functie heeft binnen een gerenommeerd bedrijf.

“Dit ken ik al” of “Dit doe ik al”

Het zijn termen die ik vaak te horen krijg, wanneer ik met ondernemers in gesprek ga over hoe ze hun business kunnen laten groeien of de ervaringen met ze deel die ik in mastermind groepen heb opgedaan.

Maar vergelijk in dat geval een business coach niet met een tovenaar, maar juist met een personal trainer!

 

  • Gebruik je dezelfde apparaten, die eigenlijk in elke sportschool staan? Ja!
  • Was je al bekend met veel van de oefeningen die tijdens een sessie gedaan werden? Ja!
  • Leer je in de masterminds geheime tovertrucs die de gemiddelde ondernemers niet kent? Nee!
  • Gaat die personal trainer de gewichten voor je tillen of je fysiek werk uit handen nemen? Nee!

Je moet het namelijk nog steeds helemaal zelf uitvoeren! Ondernemen is simpelweg de mouwen opstropen en het werk erin stoppen! Het is geen trucje.

Maar er zit wel een wezenlijk verschil tussen dingen helemaal zelf doen of dingen samen doen met iemand die je uitdaagt, je prikkelt en je verantwoordelijk houdt!

Zeker wanneer je even geen zin hebt om te trainen of andere dingen aan je hoofd hebt.

Iemand die met je deelt hoe je de oefening beter kan uitvoeren, sneller kan uitvoeren en met meer resultaat kan uitvoeren.

Zodat je versneld het gewenste resultaat zal behalen, zonder verloren uren, frustraties, blessures of budget

Dat je wordt uitgedaagd groter te denken en tevens kan je leren van het proces waar anderen al doorheen zijn gegaan. Het laat je het grotere beeld zien en geeft inzichten die je vaak nog niet had gehad. Maar ook inzichten die je al wel eerder hebt gehad, maar vaak simpelweg niet heb toegepast.

Dingen die je eigenlijk wel had moeten toepassen, maar vaak niet aan toe bent gekomen. Dat is altijd een pijnlijke, maar noodzakelijke confrontatie. Dat je samen afspraken maakt voor een groeiende onderneming en dat je automatisch meegroeit in deze flow.

Dat is in essentie wat een business coach doet en wat je in een mastermind leert! Maar het blijft het structureel toepassen van dingen die al bij het grotere publiek bekend zijn en hard werken.

En dat is wat er wordt gedeeld, en geen magische geheimen trucjes.

 

SUCCES

 

Interesse om met Jerry samen te werken? MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK

OF BESTEL HIER JOUW ONLINE WORKSHOP