STRATEGIE

Waarom veel bedrijven ten onder gaan aan arrogantie
Jerry van Staveren, Business Coach & Online Strateeg
26 November 2018
Mensen willen heel graag voor bepaalde bedrijven werken, maar juist om de managers die daar werken deze bedrijven vaak weer net zo snel verlaten. Te veel managers zien hun positie namelijk als één gevuld met voorrechten in plaats van één met veel verantwoordelijkheden.

Ga maar eens na: Vroeger was het gebruikelijk dat mensen langere tijd voor een organisatie werkten. Een dienstverband van 40+ jaar was absoluut niet ongebruikelijk. In die vroegere tijden richten de managers zich dan ook voornamelijk op het ontwikkelen van hun werknemers en werd er door het bedrijf vaak een lange termijn visie gehanteerd.

Hoe anders zijn deze tijden…

Tegenwoordig zijn veel managers juist meer gericht op zelfpromotie, het veiligstellen van hun positie of het maken van promotie. Een dienstverband van 40+ jaar is tegenwoordig hoogst ongebruikelijk en binnen veel bedrijven wordt er nu met een korte termijn strategie gewerkt.

Hoe de tijden helaas zijn veranderd…

Als je het mij op de man af zou vragen zou ik zeggen dat de voornaamste taak van een manager moet zijn om een goede werkomgeving voor de werknemers te creëren, waarin hun kwaliteiten en passie het best tot hun recht komt.

De focus moet zijn om iedereen om je heen te helpen slagen. Dat moet hoog op de prioriteitenlijst van de manager staan maar ook op die van de werknemers. Dat is in essentie de optimale cultuur voor ieder bedrijf.

Maar wat je vaak in de praktijk ziet gebeuren is het volgende: Managers definiëren de cultuur en cultuur definieert uiteindelijk de gezondheid, succes en duurzaamheid van de organisatie.

En het grootste gevaar in deze vergelijking: de arrogantie van het leiderschap!

You must always remember that to lead, one must first learn to follow…
Haile Selassie

Uit onderzoek door de Universiteit van Washington is gebleken dat “eenvoudige mensen” waarschijnlijk de meest effectieve leiders zijn. Waarom vraag jij je misschien af? Uit datzelfde onderzoek blijkt dat bescheidenheid een concurrentievoordeel binnen bedrijven biedt.

Dus waarom zijn arrogante leiders dan de norm geworden?

Als we de geschiedenisboeken er op nagaan dan wordt vaak waargenomen dat nederigheid of bescheidenheid als teken van zwakte of als tegenstelling van sterk leiderschap wordt gezien. De koning die regeert met harde hand wordt dan ook vaker als succesvol ervaren of wordt als machtig leider gezien.

Die verwachting bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds! En het beeld dat succesvolle leiders eerder arrogant dan nederig zullen zijn is nog even sterk aanwezig.

Narcisme wordt dan ook vaak verward met zelfvertrouwen en dominante leiders lijken alles onder controle te hebben. Ze zijn in staat resultaten op korte termijn te realiseren, maar de waarheid is echter dat deze “dictatuur” op lange termijn een spoor van vernietiging achter laat.

Veel organisaties betalen dan ook zwaar, in meerdere manieren, voor dergelijke managers. De managers met weinig betrokkenheid, hoge omzet en verminderde productiviteit. Arrogante leiders hebben namelijk een houdbaarheid binnen organisaties. Ze zijn heel goed in “de dag regeren”, maar uiteindelijk zal het personeel moe van hun en hun tactieken worden, wat de algehele toewijding en motivatie van het algehele team ondermijnt.

Vraag het iedere salesmanager die langere tijd mee loopt: intimidatie en de dreiging met eventuele straffen (in de vorm van officiële waarschuwingen, loonvermindering of einde van het dienstverband) werkt maar zo lang. Het is vaak een tijdelijke pleister op een wond die op die manier steeds groter wordt.

De kracht van nederigheid op de werkvloer

Ik snap het, nederigheid als woord heeft nogal een negatieve nasmaak. Het is niet een woord dat je snel zal gebruiken om jezelf te omschrijven. En toch is het een woord dat zo veel positieve eigenschappen heeft!

Nederigheid is een houding of eigenschap die zich kenmerkt door weinig voor zichzelf te eisen en zichzelf niet op de voorgrond te plaatsen, en afkeer van gebruik van macht of aanvaarden, laat staan opeisen, van eer. Nederigheid is niet te combineren met egoïsme of egocentrisme

Leiden met nederigheid betekent je richten op anderen en het actief uitoefenen van dienend leiderschap. Maar wat betekent het dan precies om een nederige leider te zijn?

 

  • Een dienende leider zet zijn of haar mensen op de eerste plaats. Ze worden niet verteerd door de zoektocht naar meer macht of aanzien. In plaats daarvan zoeken ze juist naar meer manieren om anderen in hun kracht te zetten.

 

  • Het zijn leiders die hun fouten durven toe te geven. En laten we eerlijk zijn: alle leiders maken fouten maar deze leiders durven het eigenaarschap hierover te nemen. Ze wijzen niet naar anderen wanneer er iets misgaat. In plaats daarvan houden ze zichzelf verantwoordelijk. Kwetsbaarheid bouwt vertrouwen binnen het team op
  • Ze delen informatie en delegeren. Deze leiders zijn zich maar al te bewust van hun sterke en zwakke punten. Ze realiseren zich dat ze niet alles alleen kunnen doen. Ze delegeren omdat het werk belangrijker is dan hun ego.
  • Ze luisteren en zijn toegankelijk voor werknemers. Juist dat gegeven stelt ze in staat om een omgeving van open communicatie en effectieve feedback te creëren.
  • Ze zullen niet aarzelen om krediet te geven waar het verdiend is. Ze waarderen de bijdragen van anderen en herkennen (en belonen) deze inspanningen.
  • Ze zijn empathisch en geven oprecht om hun werknemers en medewerkers. En wat wellicht nog veel belangrijker is: de werknemers ervaren deze oprechtheid dan ook. Empathie stelt hen in staat om gezonde relaties op te bouwen en sterke banden te smeden met iedereen binnen de organisatie.
  • Ze zijn authentiek en zijn dezelfde persoon in elke situatie. Dit maakt ze betrouwbaar en maakt iedereen om hun heen bereid om dat extra stapje te zetten. Authenticiteit gaat dan ook hand in hand met integriteit.

“Ongeacht hoe geschoold, getalenteerd, rijk of cool je denkt te zijn, hoe je mensen behandelt vertelt alles over je”

Nederigheid betekent overigens niet dat dit type leider geen moeilijke beslissingen kan nemen. Een nederige leider moet dan ook zeker niet als een zwakke leider worden gezien.

Er is juist veel meer kracht, moed en wijsheid voor nodig om nederig te zijn.

In mijn ervaring zijn de beste leiders onzelfzuchtig en meer bezig zijn met het welzijn van hun team dan met persoonlijke titels of statussymbolen.

Daarentegen zijn de leidinggevenden die snel beledigd zijn en geen tegenspraak dulden (door hun opgeblazen ego’s) niet in staat om sterke teams te bouwen.

Je kunt dan ook geen effectieve leider zijn als je denkt dat je beter bent dan de mensen om je heen. Arrogantie vernietigt relaties en verlaagt het moreel van de werknemers, terwijl nederigheid juist een manier is om anderen over te halen en meer van zichzelf te geven.

Goede leiders zetten anderen in hun kracht. Slechte leiders zijn continu bezig met micro-managen.

Als we willen dat medewerkers zich betrokken voelen bij de organisatie, moeten we ze ook daadwerkelijk gaan betrekken in het geheel. Ze verantwoordelijkheden geven en vertrouwen. We moeten ze laten zien dat we ze respecteren en waarderen. En dat vereist nederigheid.

De reden die al jaren met stip op nummer één staat als oorzaak waarom mensen ontslag nemen of op zoek gaan naar een andere baan is “de leiding”.

Mensen tolereren misschien een saaie baan of lange reistijden, maar ze tolereren het niet wanneer hun baas ze slecht behandelt.

92% of employees said that would be more likely to stay with their job, if their bosses would show more empathy
–  Businesssolver

Nederige leiders halen het beste uit mensen. Ze hebben meer invloed, ze behouden toptalent en verdienen meer respect en loyaliteit dan diegenen die vertrouwen op hun ego of positie van macht.

Wil jij een goede baas zijn? Begin dan met je nederig op te stellen richting je medewerkers. En dat vereist veel meer moed dan met je vinger te wijzen naar het personeel.

 

SUCCES

OF BESTEL HIER JOUW ONLINE WORKSHOP